Huşamadyan/Houshamadyan
Huşamadyan/HoushamadyanHakkında / About
Huşamadyan nedir? / What is Houshamadyan?
Kar amacı gütmeyen ve 2010 yılında Berlin’de kurulmuş bir derneği adı Huşamadyan. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenilerin yaşadığı hayatın hatırasını araştırmalar vasıtasıyla canlandırıp korumak Huşamadyan’ın temel görevi. İnternet sayfamız (www.houshamadyan.org) dernek çalışmalarının sonuçlarının en iyi şekilde sunulacağı başlıca araç olacak. Bu nedenle, internet sayfamızın korunması, finanse edilmesi, daha da geliştirilmesi, mükemmelleştirilmesi ve zenginleştirilmesi
Huşamadyan derneğinin başlıca amacıdır.
Huşamadyan’ın finans kaynaklarını şimdilik kişisel bağışlar oluşturmakta. Umarız sayfalarımızı ziyaret edenler arasında banka hesabımıza bağışlar yapma yoluyla çalışmamızı destekleyenler olacaktır.
Araştırmalarımız Osmanlı Ermeni tarihinin her alanını kapsamakta; sosyal tarih, güncel hayat tarihi, yerel mikro-tarih, lehçeler, müzik, edebiyat, maddi kültür öğeleri vs. Bu anlamda Osmanlı Ermenilerine dair kültürel değeri olan materyallerin toplanması ve muhafaza edilmesi bizim için özel bir önem taşımakta; mesela tarihi değeri olan müziki kayıtlar, eski fotoğraflar, tablolar, eski filmler, haritalar vs.
Çalışmalarımızda Osmanlı Ermeni tarihi hakkında yayınlanmış kitaplar, süreli yayınlar, arşiv materyalleri gibi belgeler, aynı zamanda özel koleksiyonlarda bu
lunan mektuplar, yayınlanmamış notlar, resmi belgeler, otobiyografik veriler vs. de önem arzetmekte. Benzer koleksiyonları yüksek çözünürlükte tarayıp bize
yollamanız mümkün. Sözlü tarihe ait işitsel ve görsel röportajları ve materyalleri de toplama gayretindeyiz.
Ana hatlarını çizdiğimiz bu çerçeve sitemizi besleyen temel konuları sunmakta.
İlerde, sitemizin çalışması doğal akışını kazandığında, Huşamadyan derneği olarak Osmanlı Ermenilerinin belirtilen konuları hakkında bilimsel sunumlar, konferanslar ve sergiler de düzenlemeyi amaçlıyoruz. Bu konular hakkında ilerde yayınlar yapmak da planlarımız arasında. Bu bağlamda, sitemizde yayımlanmış bazı konular tekrar gözden geçirilip yayına hazırlanacaktır.
Huşamadyan’ın faaliyetinin ekseni bu site olacak. Eminiz ki Osmanli Ermenilerinin geçmişini canlandırmak gibi bir çalışma için internet en işlevsel, etkileyici ve iletişimsel araç. Dahası, amacımız her ziyaretcinin öneriler ve kendisine ait materyallerle (fotoğraflar, kitaplar, anılar, bilgiler) bu sayfaları işbirliği ile zenginleştireceği özel bir site yaratmak. Benzer materyalleri ziyaretcilerimiz e-mail aracılığı ile Huşamadyan’ın yazı işlerine yollama imkanı bulacaklar.
Düşüncemiz sitemize özellikle bir Ermeni aidiyeti vermek değil. Seçilen konuların daha çok Ermenilere ait olduğu aşikar ve bu yüzden de bu sayfaların ziyaretçilerinin daha çok Ermeniler olacağını düşünüyoruz. Evet, Ermeniler bu topraklardan sürgün edilmiş ve yurtsuzlaştırılmış bir toplum. Türk gerçekliğinde onun anısı bile çoğu kez çiğnenmiş ve silinmiş. Öyle ki, projemiz Osmanlı genel mirası dahilinde layık oldu
ğu konumu geri kazandırarak Osmanlı Ermeni hafızasına yeni bir değer vermeyi amaçlamakta. Fakat bu demek değil ki Osmanlı Ermenilerinin hafızasına adanmış bu site yazılarla ve multimedya vasıtasıyla, Ermenilere kaybettikleri alanı Ötekine rağmen (özellikle Türk’e ve Kürt’e) yeniden “kazandıracak”, onları oraya yeniden yerleştirecek, Öteki şiddetli saldırılara maruz kalacak, şehir ve köy hafızasındaki geçmişteki rolü ve yeri hor görülecek.
Aksine, büyük ölçüde günümüz Türkiye sınırları dahilinde bulunan bu köy ve şehirlerin hafızasının sadece Ermenilere ait olmadığını düşünüyoruz. Evet, araştırma konumuz Osmanlı Ermeni mirası olacak. Fakat bu aynı zamanda farklı grupların birlikte yaşama şartlarında oluşmuş yerel genel mirasın kopmaz bir parçası.
Bu anlamda Huşamadyan sitesi hem bizi ilgilendiren yerlerin günümüz sakinleri, hem kökleri itibariyle bu bölgelerden gelen insanlar, Osmanlı uzmanlarını ve
tarihçileri içine alan sosyal bilimler uzmanları, hem de böyle bir mirasın yeniden inşasının önemine inananlar için bir işbirliği alanına dönüşmeyi hedeflemekte.
Bölge sakinlerinin, bu yörelerin toprağı ve suyuna dolaysızca bağlı kişilerin Osmanlı Ermenilerinin geçmiş yaşantısını yeniden canlandırmaya dair bu çalışmaya getirecekleri katkının yaptığımız şeyi daha da zenginleştireceğine ve geliştireceğine inanıyoruz. Geçmiş mirası ortak çabayla yeniden inşa etme yolunda sitemiz bir buluşma noktasına döndüğü an Huşamadyan başlıca amaçlarından birine ulaşmış olacak.
İşimizin zor olduğunu farkındayız. Evet, internet teknolojisi çeşitli, dağınık ve giderek daha ender bulunan tarihi kaynakları ve kültürel materyalleri sitemiz
üzerinde toplamaya imkan vermekte. Bu anlamda benzer büyük bir çalışmaya atılmak için gerekli zengin kaynaklara sahip olduğumuzu dile getirmek isteriz. Ama
söz konusu olan Ermenilerin yaşadığı yaklaşık üç bin Osmanlı köy ve şehir mirasının yeniden inşa edilmesi. Bütün bu yerleşim alanları hakkında materyaller bulmak belki imkansız olacak, bazen de kaynaklar eksikli olabilecek. Fakat Huşamadyan uzun soluklu bir çalışma. Site ortamı metinleri ve multimedya öğeleri her daim zenginleştirme ve onları tazeleme imkanı da sunuyor.
Dolayısıyla, sitemiz kendilerine ait materyalleri Huşamadyan’ın kullanımına tahsis etmek isteyen ziyaretçilerimiz için açık bir davet. Yaptığımız çalışmaya yenilik katacabilecek farklı materyalleri (makaleler, kitaplar, arşiv kaynakları, fotoğraflar, haritalar, ses kayıtları, filmler vs.) kabul etmeye hazırız. E-mail adresimize (houshamadyan@googlemail.com) bu konuda yazabilirsiniz: Materyalin kullanım şartları ve telif hakları konusunda gerekli bütün bilgileri derhal vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.
Hakkında / About
STANDING | WALKING | RUNNING
In His Shoes is an organization which rallies support for those who suffer in the world.
In His Shoes was created in response to acts of Genocide perpetrated against the Armenian nation in 1915. We believe those who have suffered evil have a unique responsibility to take action against injustice to others. Our actions are based on Christ’s principles of love, compassion and repaying evil with good as expressed in Armodoxy.
As tensions flare in the world and as the quest for peace needs to be resolved it is essential to find new metaphors to answer violence. In His Shoes is a unique organization because it transcends ethnic and religious differences and focuses on the only thread common to the human condition: suffering. In contrast to the political and military response to violence, In His Shoes challenges people to find the terms which define us as a human race, namely understanding and compassion.
Through its projects and programs, In His Shoes brings diverse people on the world stage into a common room with models for peaceful living. At the very least, In His Shoes sponsors programs which promote understanding among a variety of groups. On the extreme side, the highest ideals of peace and harmony are stimulated.
In His Shoes is a non-profit faith based organization. It is established on the Christian principle of repaying evil with good. Membership and participation in the organization is open to members of all religious backgrounds and persuasions.
~Fr. Vazken Movsesian
Founder of In His Shoes
Türkiye Ermenileri Toplum Ajandası (TET Ajanda),
Türkiye Ermenileri Toplum Ajandası (TET Ajanda),Hakkında / About
What is TET Ajanda?
TET Ajanda, Agenda of Armenians in Turkey, is an online event calender by which it shares events and announcements of individuals and institutions of Armenians in Turkey on its website and social media.
Ի՞նչ է Թէթ Աժանտան
Թուրքիոյ Հայ Ժողովուրդի Օրատետր (Թէթ Աժանտա), Թուրքիոյ Հանրապետութեան սահմաններուն մէջ գործօն միջոց մըն է որ կը հաղորդէ Թուրքիոյ Հայ Ժողովուրդի անհատներուն եւ հիմնարկներուն–ընկերութիւններուն օրինաւոր կանչերը եւ ելոյթները:
TET AJANDA NEDİR?
Türkiye Ermenileri Toplum Ajandası (TET Ajanda), Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, Türkiye Ermeni Toplumu birey ve kurumlarının anayasal hakları doğrultusunda yapacakları duyuru ve etkinliklerini, Ermeni Toplumu bireylerine ileten bir iletişim kanalıdır.
TET Ajanda’ya gönderilen duyuru ve etkinlik bilgileri tarafsız ve objektif bir şekilde yayınlanarak, Türkiye Ermeni Toplumu bireylerinin daha hızlı ve kolay bir şekilde haber almasını amaçlar.
Türkiye Ermeni Toplumunun vakıfları, dernekleri, koroları, spor kulüpleri, din adamları, sanatçıları, siyasetçileri, yazarları ve kanaat önderleri; yapacağınız aktiviteleri TET Ajanda ile web sayfamızdan, email adresimizden, telefon numaramızdan veya sosyal medya aracılığıyla bize iletebilir, etkinliklerinizin daha geniş kitlelere duyurulmasını sağlayabilirsiniz.
Türkiye Kültür Varlıkları Haritası
Türkiye Kültür Varlıkları HaritasıHakkında / About
Türkiye Kültür Varlıkları Haritası, Hrant Dink Vakfı’nın yürüttüğü kültürel miras envanter projesinin ürünüdür. Bu harita, çevrimiçi interaktif bir araştırma aracı olduğu gibi, aynı zamanda bir seyahat arkadaşıdır da. Harita, çok kültürlülüğü ve Anadolu’da yaşamış farklı toplulukları görünür kılmak amacıyla Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi kültürel mirasını kayıt altına almaktadır.
Kilise, okul, manastır, mezarlık, sinagog ve hastane gibi kamu binaları hakkında bilgi vermektedir. Harita yaklaşık olarak 4250’si Ermeni, 4050’si Rum, 675’i Süryani ve 300’ü Yahudi toplumlarına ait olmak üzere toplamda 9250 yapı içeriyor.
Envanteri hazırlamak için, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan yedi adet kilise defteri ve Vital Cuinet’nin Duyun-u Umumiye Meclisi için hazırladığı “Anadolu Seyahati İdari Notları” kullanıldı. Ermeni kültürel mirasının envanteri için kullanılan başlıca kaynaklar arasında, İstanbul Ermeni Patrikliği tarafından Osmanlı Devleti Adliye ve Mezahib Nezareti’ne takdim edilen 1912-1913 tarihli “Ermeni kilise ve manastır listesi” yer alıyor. Yahudi kültürel mirası için başvurduğumuz kaynaklar arasında, Naim Avigdor Güleryüz’ün 2008’de yayımlanan kapsamlı “Türkiye Sinagogları” çalışması öne çıkıyor. Süryani yapılarıyla ilgili başlıca kaynak Gabriel Akyüz’ün Mardin ve çevresindeki kilise ve manastırlar kitabı oldu. Rum kültürel mirası için öncelikle Mikrasiatis adlı Anadolu Rum derneğinin yayımladığı 1912 tarihli okul ve kilise listesinden yararlanıldı. Bu kaynakların yanı sıra, Agos ve Şalom gazeteleri arşivleri başta olmak üzere, birçok birincil ve ikincil kaynak kullanılmıştır.
Haritada yapı ve yerleri hem güncel hem de eski adlarıyla arayabilme, ait oldukları topluluklar, özgün ve güncel kullanımları gibi farklı kıstaslara göre filtreleme olanakları bulunmaktadır. Ayrıca, yer adları ve yapı adlarıyla da aramalar yapılabilir, farklı kombinasyonlarla farklı haritalar elde edilebilir.
Türkiye Kültür Varlıkları Haritası, devam etmekte olan bir çalışmadır, her şeyden önce kullanıcılarının geri dönüş ve katkılarıyla yaşayacak ve gelişecektir. Bu ve diğer konularda, çalışma yöntemleri, kaynaklar ve saha çalışmaları hakkında bilgiye harita sitesinden ulaşabilirsiniz.
https://hrantdink.org/tr/faaliyetler/projeler/kulturel-miras/147-turkiye-kultur-varliklari-haritasi