İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HyeTert Hakkında 2018 / About

Հայերենի Համար
For English

Değerli Hyetert Okuyucuları,

Hyetert medya takip sitesi Patrik Mesrob II hazretlerinin destek ve önerisiyle 2001 yılında Türkiye Ermenileri tartışma listesi Hyelist’in yönetim kadrosu tarafından Türkiye Ermenileri’nin sanal ortamdaki tek gazetesi olarak kurulmuştu. 2001-2011 yılları arasında hyetert.com adresinde yayın yapan site, 2011 yılında Blogspot’taki adresine taşınmıştı. 2011 yılından ölüm tarihi olan 17 Şubat 2017’e kadar kurucu ve yönetici editör Murat Bebiroğlu’nun neredeyse tek başına yönettiği site Temmuz 2017’den bu yana yayınlarına bir süre ara vermek zorunda kalmıştı. Bu esnada, Hyetert’in ilk on yıllık arşivini de içeren site alan adı kaybedilmiş ve dosyalarının bir kısmına ulaşılamaz durumdaydı. Aynı zamanda sitenin yedeklemesinin yapılmamasından kaynaklı 2007-2011 yılları arası içeriğin kaybı söz konusuydu.

Türkiye Ermenilerinin neredeyse son 20 yılına şahitlik etmiş, Türkiye Ermeni toplumunun kamuya bütünüyle açık tek hafızası olan Hyetert’in yayınına devam etmesi gerektiğini düşünen Azad Djan, Murat Özkan ve Ayda Erbal Hyetert’in ikiye bölünmüş ve teknik olarak da sıkıntılar barındıran arşivini tek bir siteye aktarmak için 2017 Kasım ayı başında harekete geçtiler. Ocak 2018 itibarıyla HyeTert yeni altyapısı ve yönetim kadrosuyla www.hyetert.org adresinde yayın hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Hyetert’in yeni adresinde ne bulacaksınız?

2001 yılında yayına başlamış Hyetert’in yeni adresinde 2007-2011 arası bazı linkler hariç sitenin 20 Ocak 2018’e kadar girdilerinin tam koleksiyonunu bulacaksınız. Hyetert gönüllüleri önümüzdeki günlerde bir yandan siteyi yeni haberlerle güncellerken, diğer yandan 2007-2011 arası haberlerin geri kalanını girip siteyi tamamlamaya devam edecekler. Bu süre zarfında Türkiye’de pek çok gazete ve sitenin yayınına son verildiği, halihazırda yayına devam eden gazetelerin arşivleri çoğunlukla düzenli olmadığı için bu aralıkta yayımlanmış haberleri dosya olarak tutmuş okurlarımızdan bizlere şu linkten ulaşmalarını rica ediyoruz.

Hyetert günlük medya takibinin yanı sıra yazarlarının eskiden olduğu gibi önemli konularda katkıda bulunduğu özgün içerik sağlayan bir site olmaya da devam edecek.

İstanbul Ermeni toplumunun bir başka dönüm noktasında olduğu bu günlerde Hyetert’in yayına geri dönerek Türkiye Ermenilerini Türkiye içi ve dışında ilgilendiren konularda bilgilendirmeye devam etmesinin hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla
Hyetert
Ocak 2018

Editörlerimiz

  • Ayda Erbal
  • Azad Djan
  • Tamar Karasu

Not: Hyetert’in hangi ihtiyaçlar nedeniyle kurulduğuna ilişkin 2001 tarihli kuruluş metnine şuradan, blogspota taşındığı günlerdeki Hakkımızda metnine ise şuradan ulaşabilirsiniz.