İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HYETERT Hakkında 2011

Değerli Okurlar,

2001 yılında Hyetert’i başlatırken hazırladığımız kendimizi tanıtıcı yazıyı aşağıda okuyabilirsiniz. O günden bu güne köprülerin altından çok sular geçti. Geçen yıl on yıldan beri kullandığımız http://hyetert.com/ sayfamız yetersiz kaldı. Bu yüzden http://hyetert.blogspot.com/ sayfamıza geçtik. Pek çok zorluk yaşadık. Ne mutlu ki sorunları büyük ölçüde çözdük ve siz değerli okuyucularımız bizden kopmadınız, en kötü günlerimizde destek oldunuz. İyi ki varsınız.

 

Hyelist

Her şey 1998’de Başepiskopos Mesrob Mutafyan’ın patrik seçilmesi ile başladı dersek yanlış olmaz. Mesrob II’nin seçildiği günlerde internet yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Son derece çağdaş ve ileri görüşlü bir din adamı olan patrik hazretleri de internetin ve sosyal medyanın öneminin farkındaydı. Bu yüzden, göreve gelir gelmez internet kullanan cemaat üyeleri ve genç yöneticileri arasında hızlı iletişim ve fikir alışverişi sağlayabilmek amacı ile 21 Ağustos 1998’de Hyelist mail grubunun kurulmasına öncü oldu. Benzer bir grup da Yerid adıyla gençler için kuruldu.

 

Kuruluş

Hyetert sanal gazetesi yukarıda belirtilen nedenlerle, Patrik Mesrob II hazretlerinin destek ve önerisiyle ile 2001 yılında Hyelist’in yönetim kadrosu tarafından kuruldu. Kurulduğu dönemde sanal ortamda Türkiye Ermenileri’nin tek gazetesi oldu. Hyetert başta Ermeniler olmak üzere bütün Müslüman olmayan azınlıklarla ilgili her türlü haber, bilgi ve yorumun bulunduğu önemli bir kaynak oldu.

 

Hyetert Haber Ve Yazıları

Hyetert, her gün yaklaşık 5-6 bin haber ve yüzlerce makaleyi rss kanalıyla ve haber portalları tarayarak hazırlanıyor. Sanal gazetede öncelikle Türkiye Ermenileri, genel olarak Ermeniler ve Türkiye’nin diğer gayrimüslim azınlıklarıyla ilgili haberler ve makaleler yayımlanıyor. Her gün en az üç kez güncelleniyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Sayat Kuyumcuyan gibi ancak çeşitli nedenlerle isminin açıklanmasını istemeyen gönüllü muhabirlerin gönderdikleri haberler de yine gazetede yer alıyor. Bu dostlarımıza huzurlarınızda teşekkür etmek isteriz. Yayın dili Türkçe olan Hyetert’te az da olsa gerektiğinde İngilizce ve Ermenice yazı ve haberlere de yer verilebiliyor. Ayrıca Hyetert yönetiminin ya da okuyucularının yazıları da yer alıyor.

 

Hyetert Okurları

Hyetert her gün ortalama 1800 kişi tarafından okunuyor. Bu sayı yaz aylarında azalırken kış aylarında yükseliyor. Bugüne kadar en yüksek günlük okur sayısı 3202 oldu. Hyetert her gün başta Türkiye olmak üzere ortalama on ülkede izleniyor. Bunlar ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Hollanda, Ermenistan, Avustralya, İsveç ve Belçika.

 

Hyetert okuyucuları arasında Prof. Dr. Taner Akçam, Sait Çetinoğlu gibi çok değerli bilim adamları ve araştırmacılar var. Azınlıklarla ilgilenen herkesin güncel konuları ve her türlü kaynağı kolayca bulabileceği bir platform olan Hyetert, bu konularla ciddi olarak ilgilenen kimselerin özel olarak ilgisini çekmektedir. Hyetert’in aynı zamanda azınlıklarla ilgili resmi makamlarca da izlendiğini yakından biliyoruz.

 

Hyetert’in  Paradigmaları

Örneklerden de anlaşılacağı gibi Türkiye’de dinini değiştiren Ermeni, toplumdan da kopar. Nitekim dilini yaşattığı halde dininden ayrılan grupların Ermeni olmadığını ileri sürdüğü görülürken, neredeyse bir asırdan beri Ermenice konuşmayan pek çok Ermeni’nin kilisesi olmadığı halde dinine bağlı kalarak varlığını sürdürdüğünü de görüyoruz. Bu nedenlerle Hyetert, toplumuyla özdeşleşmiş özel bir kilise olan Ermeni Apostolik Kilisesinin bu topraklarda yüzyıllarca var olmamızın en önemli nedeni olduğunu gerçeğinden yola çıkarak kilise ve patriklikten yanadır. Yine benzer nedenlerle Hyetert, Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan kiliselerini de hiçbir ayırım yapmadan destekler. Hyetert Rum Ortodoks, Süryani, Keldani vb bütün kardeş kiliselerin yanında yer alır.

 

Cemaatin ve Patrikliğin tüzel kişiliğinin tanınmasını sağlamak ve Türkiye Ermeni Patrikliği merkezli olarak cemaat varlıklarını, kültürünü korumak ve yaşatmak amacıyla örgütlenmek gerektiği düşüncesindeyiz. Elbette sivil konularda eskiden olduğu gibi seçilmiş sivillerin patriklik merkezli ve patriğin başkanlığında görev yapmasına izin verilmesi gerekir. Hyetert, Patrikliğin Türkiye Ermenilerinin merkezi ve patriğin Türkiye Ermeni cemaatinin hukuki temsilcisi olduğu gerçeğini ve cemaatin Patrikhane çevresinde toplanarak yaşayabileceğini ve gelişebileceğini kabul eder. Patriklik ya da herhangi bir kişi ve kurumun Türkiye Ermenilerini siyasi olarak temsil etmesi söz konusu değildir. Temsili demokrasilerde halkı parlamenterler temsil eder.

 

Hyetert haber ve yorumlarında, ilgili tarafların cevap haklarına da saygı duyar ve herhangi bir hakaret unsuru olmadığı takdirde kendi cevap hakkı da saklı olmak kaydıyla bunları yayımlar.

 

Hyetert azınlıkları sorunlarına öncelikle kendi toplumlarının sahip çıkmasının doğru olacağına inanır. Sorunları çoğunluğun ilgi ve insafına bırakmak, çoğunluğun bilmediği sorunlarımızı çözmesini beklemek hem boş bir ümit hem de aşırı entegrasyon nedeniyle gönüllü asimilasyonun nedeni olacağını kabul eder.

 

Hyetert, Ermenilere ve azınlıklara yönelik çeşitli ayrımcı uygulamalara, azınlık düşmanı yayınlara karşı tepki gösterme konusunda da her zaman girişimci olmuş, bu amaçla pek çok yazı yazmış, ortak metinlere ve imza kampanyalarına öncülük ederek kamuoyunun dikkatini çekmiştir.

 

Hyetert, son yıllarda çok görülen amaca ulaşmak için etik, yasal ya da doğru olmayan yöntem ve araçların kullanılmasına karşı çıkar. Amaç kadar amaca ulaşmak için kullanılan yöntem ve amacın da doğru olmasını ister.

 

Hyetert’in Yaşaması

Hyetert sadece yöneticileri tarafından yaşatılıyor, giderleri yöneticileri tarafından karşılanıyor. Hyetert’in kar etmek gibi bir amacı yoktur. Ancak son dönemde gelen reklam tekliflerini değerlendirerek, yine yöneticilerin öncülüğüyle 2 yıl önce fakirlere yardım amacıyla kurulmuş bir derneğe gelir sağlamayı düşünmektedir.

 

Başta Ermeni Cemaati mensupları olmak üzere, azınlıklarla ilgilenen herkes için Hyetert en güncel ve en fazla bilginin topluca görülebileceği değerli bir kaynak olarak varlığını sürdürmekte olup, etkinliğini daha da artırma çabasındadır.

 

Sevgi ve Saygılarımızla.

Hyetert Yönetimi:

Ağustos 2011

 

 

 

Orjinal Metin

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın