İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HyeTert Hakkında 2001

HyeTert Hakkında 2001

 

HyeTert nedir, neyi amaçlıyor?

HyeTert sanal ortamda yayımlamayı düşündüğümüz bir gazete… En azından bu yıl için, gazetenin gerçek ortamda da yayımlanması söz konusu değil. Bu alanda ilk ve tek olduğumuzu da iddia edemeyiz. Ne var ki Türkiye Hayları açısından bu yayım ilk ve tek olacak. Ayrıca dili açısından bu alanda sanırım dünyada tek olacak. Çünkü HyeTert’in dili Türkçe, Ermenice ve İngilizce. Gereğinde bütün önemli yazılar, Türkçe’ye tercüme edilecek.

 

Neden böyle bir gazete yayımlamak istiyoruz?

Öncelikle iletişim çağında yaşıyoruz ve ne yazık ki hem kendi aramızda ve hem de uluslararası ortamlarda bu çağın nimetlerinden yeteri kadar yararlanamıyoruz. İstanbul’da yayımlanan Türkçe, Ermenice gazetelerin toplam tirajı, bu yayımların nüfusun yüzde onuna bile ulaşamadığını gösteriyor. Diğer taraftan, Türkiye dışında yaşayan Türkiye kökenli, Türkçe okuyup yazan ve konuşan diaspora ile de iletişimimiz yok denecek boyutlarda. Ayrıca, söz yerinde ise, sanal dünyanın bir parçası olan yeni ve genç bir nesil geliyor, hatta geldi. Bilgisayarları yoluyla sohbet eden (chat yapan), e-mail ile mektuplaşan, ses ve tv kartlarıyla görüntülü olarak telefonlaşan gençlerimize ulaşmanın bir yolunun da bu sanal gazete olmasını diliyoruz…

 

Türkiye’de ya da bir başka ülkede yayımlanan herhangi bir yayıma rakip değiliz. Başta da belirttiğimiz gibi biz yapılamayanları yapmak, ulaşılamayanlara ulaşmak, özellikle dünya hay gençliğinin sesi olmak istiyoruz. Bütün bunların kolay olmayacağını biliyoruz. Hele amatör bir kadro ile bu işi yürütmenin zorluğu ortada… Ancak biz, dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmış siz okurlara, siz her yaştaki gençlere güveniyoruz.

 

Burada en önemli konu dil sorunu sanırım. Özellikle diaspora bu konuda sert tepki verebilir. Diasporanın hassasiyetlerini ve düşüncelerini bilen kişiler olarak, böyle bir tepkiyi beklemekle birlikte, onların da bizi anlayacaklarını umuyoruz. Ulus devletlerde ve kapalı olmayan ekonomilerde azınlıkların yaşamaları, içinde yaşadıkları toplumun dilini iyi bilmekten geçer. Dilini ve kültürünü bilmediğiniz bir toplumda çalışamaz, ekonomik faaliyetlerde bulunamazsınız. ABD ya da Kanada’da yaşayan Ermeniler için İngilizce, Rusya’da yaşayan Ermeniler için Rusça ne ise, Türkiye’de yaşayan Ermeniler için de Türkçe odur. Hatta Türkiye Ermenileri için, “vatandaş Türkçe konuş” kampanyaları ve tepkilere neden olmak korkusuyla çok daha önemlidir. Bu nedenledir ki, son iki nesil artık, Ermeni şivesi ile Türkçe konuşmamakta, Türkçe konuştuğunda Ermeni olduğu anlaşılmamaktadır. Bu durumun doğal sonucu, Ermenilerin büyük bölümünün, Türkçe’yi Ermenice’den iyi konuştukları gerçeğidir. Okullarımızın ve Ermenice öğreniminin sorunları ise ayrı büyük bir dert. Bu sonuçtan övünç duymuyoruz ama açıkça söylemek gerekirse utanç duyduğumuz da söylenemez. Her şeye rağmen yaşamak zorundayız ve bunun için gereken yapılmaktadır.

 

Sizlerden ne bekliyoruz, ne istiyoruz? Öncelikle her internete girişte HyeTert’e bir göz atmanızı istiyoruz. Nerede olursanız olun, bize bulunduğunuz yerdeki Hay cemaatiyle ilgili haberler, bilgiler göndermenizi istiyoruz. Her konuda yazılar göndermenizi bekliyoruz. En önemlisi ilginiz ve yardımlarınızı bekliyoruz. Bu girişimin başarısı da, başarısızlığı da bu ilgi ve yardıma bağlıdır. Bu girişimin başarısının onuru, bu yardımları sağlayan ve bu gazeteden ilgisini esirgemeyenlerin, yani sizlerin olacaktır. Haber ve bilgi verirken çevrenizde bulunan basın ve yayım kuruluşlarından yaralanabilir ya da kişisel araştırmalar yaparak bilgi verebilirsiniz. Yine her konuda gazetede yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı gazete yayın kuruluna gönderebilirsiniz. Sizden diğer bir isteğimiz, Avustralya’dan, Arjantin’e, Kanada’dan Mısır’a kadar her yerde bulunan ve Türkçe okuyup yazabilen herkese bu girişimi duyurmanız ve onlardan bize haber ve yazı akışını sağlamanızdır.

 

HyeTert içerisinde neler bulacaksınız?

HyeTert şimdilik Haberler ve Yazılar bölümlerinden oluşmakta… Haberler bölümünde mümkün olduğunca güncel haberleri bulabileceksiniz. Bu bölümün güncel olması haber kaynaklarımızdan gelecek bilgilerin güncelliği ile doğru orantılı olacaktır. Yazılar bölümünde ise çeşitli konulardaki makalelere başka bir deyişle referans bilgilerine ulaşabilmeniz mümkün olacak. Bu bölümdeki yazılar haberler bölümünde olduğu gibi güncel olma kaygısı olmayan yazılardan oluşacak. Amacımız bu bölümdeki yazıların içerik olarak yeterli ve anlaşılabilir olması… Bunu sağladığımız zaman uzun vadede gerçek bir bilgi kaynağı olabileceğimizi düşünüyoruz.

 

Şu an için hazır olmayan ama zaman içerisinde eklemeyi düşündüğümüz bölümler de var. Bir ziyaretçi defterinin sizlerin fikirlerini ve görüşlerini alabilmek için gerekli olduğunu düşünüyoruz. İlgili kaynaklara çabuk ulaşmanızı sağlayacak bir ‘linkler’ bölümü de işlerimizi kolaylaştıracaktır. Eski haberlere ve site içerisindeki tüm bilgileri tarayabileceğiniz bir arşiv ve arama bölümüne de zaman içerisinde ihtiyaç olacaktır. Bunun dışında aklımıza şu an gelmeyen ama sizlerden gelen istekler doğrultusunda ekleyeceğimiz bölümler de olabilecektir.

 

Ziyaretçi Defteri

HyeTert Ziyaretçi Defteri okurlarımızın gönderdikleri yazılardan oluşmaktadır. Yeni Ziyaretçi Defterini okumak için tıklayınız.

 

Font, tarayıcı, kullanım konuları…

3 dilde birden içerik bulundurmayı hedefliyoruz. Font konusunda en az sorun yaşanması için çok yaygın olan Arial ve Courier Font ailesinden hazırlamaya dikkat ettik siteyi hazırlarken… Ermenice yazıları okuyabilmek için http://www.freenet.am/armnls adresindeki açıklamaları okuyup bu sitede ücretsiz olarak dağıtılan nls20.exe programını sisteminize kurmanızı öneriyoruz. Bu programı sisteminize kurduğunuzda sitemizdeki Ermenice yazıları okuyabilmenin yanında Ermenice dokümanları bilgisayarınızda sizler de hazırlayabileceksiniz.

 

Web tarayıcısı olarak Internet Explorer’ın son versiyonunu kullanmanızı öneriyoruz. Şu an için sitemiz Netscape için test edilmiş değil, dolayısı ile bu tarayıcıda bazı ekran görüntülerinin sorunlu olması çok muhtemel… Ekran çözünürlüğü olarak 800×600’den daha düşük bir çözünürlük kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Internet Explorer kullanırken özellikle Ermenice haberlerde sorun yaşayabilirsiniz, bu durumda view / encoding / user defined (görünüm / kodlama / kullanıcı tanımlı) ayarını seçiniz, eğer sisteminizde “Arial AM” fontu yüklü ise bu ayarla birlikte haberi düzgün şekilde görüntüleyebilmeniz gerekir.

 

Sorular ve sorunlarınız için

Bu bölümde açıklamasını bulamadığınız konular ile ilgili sorularınızı ve diğer konular ile ilgili sorunlarınızı bize ulaştırmak için https://hyetert.org/contact/ adresindeki formu doldurabilirsiniz.

 

 

 

Orjinal Metin

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın