Yükleniyor Etkinlikler

« Tüm Etkinlikler

  • Bu etkinlik geçti.

Taşın Şiiri ANİ: Kültürlerin Kavşağında Bir Mimarlık Hazinesi

2018-03-14 @ 6:30 pm - 2018-04-29 @ 6:30 pm EET

Açılış: 13 Mart Salı, 18:30

Sergi Süresi: 14.03.2018 – 29.04.2018

Panel: Ani – Türkiye’de bir dünya kültür mirası
14 Mart, Çarş., 18:30, Cezayir

Konuşmacılar:
Carsten Paludan-Müller (Eski Genel Direktör NIKU – Norwegian Institute for Cultural Heritage Research),
Armen Kazaryan (Başkan Vekili, NIITIAG, Mimarlık ve Şehir Planlama Teori ve Tarihi Bilimsel Araştırma Enstitüsü)
Yavuz Özkaya (Restorasyon Mimarı),
Vedat Akçayöz (Araştırmacı-Fotoğrafçı)

Bu uzun bir tarihin kısaca anlatılan hikâyesi. Size çok eski zamanların, günümüzün hızlı yaşayan metropollerinin epey uzağında yer alan ihtişamlı şehir Ani’nin hikâyesini anlatmak istiyoruz. Ani, bir zamanlar İpek Yolu üzerinde hayranlık uyandıran bir şehir. 10. ve 11. yüzyıllarda en parlak devrini yaşayan şehrin tarihçesi ise çok daha eskilere gidiyor.

Tarih boyunca var olmuş her ticaret şehri gibi Ani’nin kültürel zenginliği de kültürlerin muhteşem biçimde iç içe geçmesinden kaynaklanıyor. Bu sergi, size bu kültürel zenginliği sunarken bu çok kültürlü ortamda ortaya çıkan ve sonrasında geniş bir coğrafyada etkili olan Ermeni mimarisinin olağanüstü örneklerini gösterecek. Her ne kadar bugün söz konusu ihtişamı tehdit altında olsa da, günümüzde Ani, surları, kiliseleri, manastırları ve camisi ile muazzam duruşunu koruyan bir şehir. Çorak arazide, terk edilmiş bir şehre ait bu kalıntılar, ziyaretçilerine tarihteki büyük gelgitlerin hissini duyuruyor. Şehrin altında ise yine o kadar etkileyici bir yeraltı dünyası yatıyor – şehrin altında kayalara oyulmuş başka bir şehir.

Bu sergide size Türkiye’den ve Ermenistan’dan uzmanların Ani ve çevresinde yer alan mimari mirası korumak için diğer ülkelerden kurum ve uzmanlarla biraraya gelerek nasıl çalıştığının hikâyesini de aktarmak istiyoruz. Sismik hareketlerin yoğun olduğu bir bölgede bu denli görkemli yapıların varlığı göz önünde bulundurulursa, bu hayli çaba isteyen bir iş.

Bu serginin, Ani ve çevresindeki değerli hazinelerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gereken daha fazla uluslararası desteği teşvik edeceğini umuyoruz. Ayrıca ümit ediyoruz ki bu sergi, kültür ve mekânın birleşerek zaman mefhumunu bambaşka bir hisse taşıdığı Ani’ye insanların yolunun düşmesine vesile olacaktır.

Ani şehri 2016 yılında Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir.

Carsten Paludan-Müller
Eski Genel Direktör (2003-2017), NIKU

Proje Ortakları: Anadolu Kültür, Eurasia Partnership Foundation (EPF), Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (NIKU), Institute for the History of Material Culture of the Russian Academy of Sciences (IHMC RAS).
Proje Ekibi: Carsten Paludan-Müller, Armen Kazaryan, Yavuz Özkaya, Alin Pontioğlu, Ashot Mirzoyan, Vedat Akçayöz
İçerik Geliştirme ve Sergi Tasarım: PATTU / Cem Kozar, Işıl Ünal – Ekip: Pelin Alkan, Onat Müftüoğlu
Fotoğraflar: Ara Güler, Martin Manukyan, Murat Germen, Vedat Akçayöz
Sergi Metinleri: Armen Kazaryan, Carsten Paludan-Müller, Yavuz Özkaya
Videolar: Ümit Kıvanç, Engin Akhisar, Neslihan Koyuncu
Sergi Metinlerinin Yeniden Yazımı: Anna Turay
Koordinasyon: Gökşin Uğur
Çeviriler: Feride Eralp
Koleksiyonlar ve Görsel Malzeme: Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi, Atatürk Kitaplığı, Institute for the History of Material Culture of the Russian Academy of Sciences
Baskılar ve Fotoğraf Baskıları: LamArts Finearts Print, Avrupa Baskı
Teşekkür: Fahriye Bayram, Oya Pancaroğlu, Maria Medvedeva, Gülşah Mursaloğlu, Melis Balcı, Sena Başöz, Yervand Abrahamyan

Proje destekçilerimiz Norveç Büyükelçiliği, NIKU ve Calouste Gulbenkian Vakfı’na katkıları için teşekkür ederiz.Poetry of Stones, ANI: An Architectural Treasure on Cultural Crossroads

Opening: Tuesday, 13 March 18:30

14.03.2018 – 29.04.2018

Panel: Ani – A world cultural heritage site in Turkey
14 March 2018, Wed., 18:30, Cezayir

Speakers:
Carsten Paludan-Müller (Former General Director, NIKU – The Norwegian Institute for Cultural Heritage Research),
Armen Kazaryan (Vice-Director, NIITIAG – The Scientific Research Institute of Theory and History of Architecture and Urban Planning),
Yavuz Özkaya (Restoration Architect),
Vedat Akçayöz (Researcher-Photographer)

This is a long story made short. We want to tell you about the great city of Ani, a remote place from a remote time far from the worlds high-speed urban centers of today. But once upon a time a marvel of a city, located at one of the branches of the Silk Route. Ani flourished in the 10th and 11th century A.D., but it’s history reaches much farther back.

As all important trading cities through history, Ani’s cultural richness stems from a spectacular interbreeding of cultures. The exhibition will highlight that, as well as the extraordinary examples of Armenian architecture which were created in this diverse environment, to become influential far beyond the region. The splendor is threatened but not lost, still today the city of Ani stands majestic with its walls, churches, monasteries and its mosque. Yet they are ruins in an abandoned city in a barren landscape, leaving the visitor impressed by a sense of history’s great tides. Under the city there is a no less impressive underworld – a city under the city carved out in the rocks.

We want to tell you about how experts from Turkey and Armenia have worked together with organizations and experts from other countries in the ongoing effort to save the architectural heritage in and around Ani. It is a Herculean task with so many splendid monuments located in a highly seismic region.

It is our hope that this exhibition will also encourage further international support to save the treasures in and around Ani for future generations. And it is our hope that eventually people will find their way to Ani to enjoy an extraordinary experience of history, culture and landscape.

The city was included on the World Heritage list in 2016.

Carsten Paludan-Müller
Former General Director (2003-2017), NIKU

Project Collaborators: Anadolu Kültür, Eurasia Partnership Foundation (EPF), Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (NIKU), Institute for the History of Material Culture of the Russian Academy of Sciences (IHMC RAS).
Project Team: Carsten Paludan-Müller, Armen Kazaryan, Alin Pontioğlu, Yavuz Özkaya, Ashot Mirzoyan, Vedat Akçayöz
Content Development and Exhibition Design: PATTU / Cem Kozar, Işıl Ünal –Team: Pelin Alkan, Onat Müftüoğlu
Photographs: Ara Güler, Martin Manukyan, Murat Germen, Vedat Akçayöz
Exhibition Texts: Armen Kazaryan, Carsten Paludan-Müller, Yavuz Özkaya
Videos: Ümit Kıvanç, Engin Akhisar, Neslihan Koyuncu
Rewriting of the Exhibition Texts: Anna Turay
Coordination: Gökşin Uğur
Translations: Feride Eralp
Collections and Visuals: Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi, Atatürk Kitaplığı, Institute for the History of Material Culture of the Russian Academy of Sciences
Prints and Photographic Prints: LamArts Finearts Print, Avrupa Baskı
Special thanks: Fahriye Bayram, Oya Pancaroğlu, Maria Medvedeva, Gülşah Mursaloğlu, Melis Balcı, Sena Başöz, Yervand Abrahamyan

We would like to thank Norwegian Embassy, NIKU, and Calouste Gulbenkian Foundation for their contributions.

Detaylar

Başlangıç:
2018-03-14 @ 6:30 pm EET
Bitiş:
2018-04-29 @ 6:30 pm EET
https://goo.gl/jgTG9y

Mekan

Depo / Tütün Deposu
Hacımimi Mahallesi, Lüleci Hendek Cad./koltukçular Çıkmazı No:1
İstanbul, 34425 Turkey
+ Google Haritalar
Telefon:
+90 (212) 292 39 56
View Mekan Website