Arkeologlar, dünyanın en eski Hristiyan kiliselerinden biri olduğuna inandıkları bir yapıyı yakın zamanda ortaya çıkardılar. Münster Üniversitesi, 11 Ekim’de yayımladığı bir basın bülteniyle, dördüncü yüzyıldan kalma bir kilisenin keşfini duyurdu.
💢 Münster Üniversitesi, “Buluntu, haç biçimli uzantılara sahip sekizgen bir yapıdan oluşuyor,” açıklamasını yaptı. Ekip, kilisenin bazı kısımlarını kazdı ve jeofiziksel yöntemlerle inceledi.
💢 Münster Üniversitesi’nden Profesör Achim Lichtenberger, “4. yüzyıla ait yapı, ülkede arkeolojik olarak belgelenmiş en eski kilisedir – Ermenistan’daki erken Hristiyanlık için sansasyonel bir kanıttır,” diye belirtti.
💢 Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi’nden Dr. Mkrtich H. Zardaryan, “Burada sekizgen kiliseler şimdiye kadar bilinmiyordu, ancak MS 4. yüzyılda ilk kez ortaya çıktıkları Doğu Akdeniz bölgesinden onlara çok aşinayız,” diye ekledi.
💢 Tipolojik olarak buluntu erken Hristiyan anıt binalarına karşılık geliyor.
💢 Araştırmacılar, haç şeklindeki uzantılarda, radyokarbon tarihlemesiyle MS 4. yüzyılınortalarına tarihlenen ahşap platformların kalıntılarını keşfettiler.
💢 Çapı yaklaşık 30 metre olan sekizgen binanın basit bir harç zemini ve pişmiş toprak karoları dikkat çekti.
💢 Mermer buluntuları, binanın Akdeniz’den ithal edilen bu malzemeyle zengin şekilde dekore edildiğini gösteriyor.
💢 Alman-Ermeni araştırma ekibi, bölgedeki kazılarına devam edileceğini ve kilisenin kime adandığı sorusu da dahil olmak üzere yeni keşifler yapmayı umduklarını belirttiler.
“Ermenistan dünyanın ilk Hıristiyan devletiydi”
💢 Efsaneye göre, Hristiyan misyoner Gregory, M.S. 301 yılında Ermeni kralı III. Tiridates‘i Artaxata’da Hristiyanlığa döndürdü ve Ermenistan’ı dünyadaki ilk Hristiyandevleti yaptı.
💢 Keşfedilen kiliseye sadece birkaç metre uzaklıktaki Khor Virap Manastırı‘nın, Ermenistan’ın Hristiyanlığa geçişinin bir hatırası olarak inşa edildiği düşünülüyor.
Khor Virap Manastırı, Ermenistan
💢 Artaxata şehri, Artaxiad ve Arsacid hanedanları tarafından yönetilen Ermenistan Krallığı’nın başkenti olarak uzun dönem hizmet etti.
💢 Şehir, Helenistik dönemde önemli bir metropol haline geldi ve yaklaşık altı yüzyıl boyunca Ermenistan Krallığı’nın başkenti oldu.
İlk yorum yapan siz olun