İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kimin umurunda?

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

MELİH ALTINOK

Yıllardır her 24 Nisan’da aynı geyik. Acaba ABD Başkanı bu sefer “Ermeni soykırımı” diyecek mi?
Lafın gelişi olarak “yıllardır” demiyorum. Kökü ta 1920’lere kadar dayanıyor bu gergin bekleyişin. İlk olarak, dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson, Ermenilerin durumunu Kongre’ye taşımış.
“Soykırım” tanımının yapıldığı 1945’ten sonra, özellikle de 1970’lerden itibaren mevzu daha da hararetli tartışılmaya başlanmış.
Ronald Reagan 24 Nisan’da olmasa da 22 Nisan 1981’deki “Holokostu Anma Günü” nedeniyle yaptığı konuşmada “Ermeni soykırımı” ifadesini kullanmış.

Sonrasında gelen ABD başkanları ise bu tanımı ağızlarına almamışlardı.
ABD Başkanı Biden, dün beklendiği gibi “soykırım” ifadesini kullandı.
Bunun tarihsel ya da hukuksal olarak hiçbir önemi yok.
Tanıyan tanımış. 30 kadar ülke var… ABD ise neredeyse yüzyıldır her 24 Nisan’da konuyu gündemine aldığı halde “soykırım” ifadesini resmen kabul etmemiş.
Dolayısıyla şimdi kalkıp Ermeni soykırımı demeleri, yıllar önce tanıdıkları”holokost”u bu sene “katliam” olarak tarif etmek kadar saçma.
Kaldı ki önümüzdeki 24 Nisan’da Biden’ın ya daKamala Harris’in 1915 olaylarını ne olarak tarif edeceğinin garantisini kim verebilir?
Kimin umurunda?

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2021/04/25/kimin-umurunda

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın