İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Leman bu kez Ayasofya’yı çizdi

Leman, Ayasofya’nın camiye çevrilmesini kapağına taşıdı ve böylece, Ayasofya’nın açılması konusu gündemleşirken geri planda kalan sorunlara dikkat çekti. 

Mizah dergisi Leman, Ayasofya’nın cami olarak açılmasını kapağına taşıdı.

Leman, kapağına Türkiye’nin önemli gündemi olması gereken işsizlik, yoksulluk, enflasyon, pandemi, eğitim, hayvanlara şiddet, kadın cinayetleri gibi konuların Ayasofya’nın gündemleşmesi ile arka planda kalmasına vurgu yaptı.

Ne olmuştu?
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını 10 Temmuz 2020 Cuma günü iptal etti.
Böylece Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin önü açıldı. Aynı gün Diyanet Başkanlığı’na devredilen Ayasofya’da ilk Cuma namazı 24 Temmuz Cuma namazı kılındı.
Ayasofya ile ilgili yargısal süreç
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005’te Danıştay’a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.
Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005’te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008’de ise Ayasofya Camisi’nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016’da tekrar Danıştay’a dava açmıştı.Derneğin, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018’de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya’nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, “incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.
Ayasofya hakkında
“İstanbul’un Tarihi Alanları” arasında bulunan Ayasofya, 1985’te Dünya Mirası listesine dahil edilmişti.
Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından 532-537 yılları arasında kilise olarak inşa edilen Ayasofya, 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u almasıyla camiye çevrilmişti. 481 yıl cami olarak kullanılmasının ardından, 24 Kasım 1934’te Atatürk’ün de imzasını taşıyan Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Şubat 1935’te müzeye dönüştürüldü.

(EMK)

http://bianet.org/bianet/toplum/228369-leman-bu-kez-ayasofya-yi-cizdi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın