İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Azerbaycan Gerginliği Rusya’dan Sonra Türkiye’ye de Sıçrayabilir

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

RIDVAN KARLUK

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların kendileri açısından çok hassas bir konu olduğunu söylemiştir. Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov  görüşmesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerginliği görüşmüşlerdir. Rusya Dışişleri Bakanlığından  geçen hafta yapılan açıklamada, Azerbaycan-Ermenistan sınırında güvenliğin sağlanması ve Dağlık Karabağ barış süreci ile ilgili çabaların artırılması gerektiği açıklanmıştır. Lavrov’a fazla güvenmemek gerekir. Çünkü Lavrov, 21 Mart 1950’de, Moskova’da, bir Ermeni baba ve Rus annenin çocuğu olarak doğmuştur. Rus diplomasisinin lideri öğrencilerle görüşmede   Lavrov’un soy kökünün ona işinde yardımcı olup olmadığını sorunca  şu cevabı vermiştir: “Ben aslen Gürcü’yüm, babam Tiflis’ten, ancak kanım asıl Ermeni kanıdır.”

12 Temmuz’da başlayan çatışmalar bölgede tansiyonun yeniden yükselmesine  yol açmıştır. Çatışmalar başladıktan kısa bir süre sonra açıklama yapan Rusya, taraflara itidal çağrısı yapmış ve Minsk Grubu Eş Başkanı Rusya’nın arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu vurgulamıştı. Taraflar arasında artan gerginlik  üzerine  Türkiye Azerbaycan’a destek vermiştir.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan’ın saldırılarına karşı Türk yetkililerden gelen destek mesajlarının kardeş Türk halkının kötü günde Azerbaycan’ın yanında olmasının açık örneği olduğunu  açıklamıştır. Bayramov, göreve atandıktan sonra diplomatik misyon temsilcilerinden ilk olarak Türk Büyükelçisi ile görüşmesinin tesadüf olmadığını, bunun iki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ve stratejik iş birliği ilişkilerinin tezahürü olduğunu belirtmiştir. – Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki “tek millet iki devlet” söyleminin sözden ibaret olmadığını  geçen yıl açıklamıştı.

Çekya’da Azerbaycan‘ın Prag Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyen Ermenilere  karşı Türkiye ve Azerbaycan Türkleri protesto gösterisi düzenlemiştir. Göstericiler   “İşgalci Ermenistan topraklarımızdan çık”, “Karabağ Azerbaycan’a aittir” yazılı pankartlar açmışlardır. Büyükelçi Egemen Bağış da Azerbaycan’ı desteklemek için gösteriye katılmış,  göstericiler “Bir millet, iki devlet”, “Türkiye-Azerbaycan kardeştir” şeklinde sloganlar atmışlardır. Azerbaycan’ın Prag Büyükelçisi Adiş Mammadov’la el ele veren Bağış, Türkiye’nin Azerbaycan’ın haklı davasına verdiği desteği vurgulamıştır.

Ermenistan, Hocalı katliamını inkar ederken Türkleri soykırım yapmakla suçlayan bir devlettir. Ermeniler  belgelerden yoksun iddialarını devlet politikası haline getirerek  bunu uluslararası diplomaside Türkiye aleyhine çok  etkin bir şekilde kullanmaktadırlar.  Bu konuda   Ermenistan devletini ve diasporasının  Türkiye aleyhtarı yapılanmaları Türkiye’nin  bir an önce dikkate alması gerekir.   Ermenistan,  eline geçen her fırsatta sözde  soykırım iddialarını gündemde sıcak  tutarak daha sonra Türkiye’den  tazminat ve toprak isteyecektir. 

http://www.sakaryagazetesi.com.tr/makale/ermenistan-azerbaycan-gerginligi-rusyadan-sonra-turkiyeye-de-sicrayabilir-8620/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın