İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İkinci tur yerel seçimler Fransa’ya yeşillerin ve kadınların zaferini getirdi

Les Echos’un haberine göre; beklenenden daha büyük bir yeşil dalga bu, Çevreciler kendi tarihlerinde ilk kez, Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Annecy, Beçancon, Grenoble’da kazanarak, Paris ve Marsilya’daki zafere de katılarak  kendilerini önde gelen bir siyasi güç olarak kanıtlamış oldular. Bu tarihi bir değişim. Avrupa ekoloji-Yeşiller Partisi (EELV), 28 hazirandaki seçimlerden sonra artık aynı parti değil, Macron karşıtı muhalefetin en büyük gücü haline geldi. 

Çevreciler, tek başlarına veya koalisyonların başında olmak üzere- Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon, Annecy veya hatta Colombes (Hauts-de-Seine) gibi belediyeleri kazandılar. Paris, Montpellier ve hatta belki de yakında Marsilya’daki ( belirsizlik 3. tura kadar sürecek) zaferi paylaştılar.

Grenoble’da siyaset bilimi profesörü Simon Persico, “bu seçimlerle Yeşillerin ( EELV) , “iki turda seçim kazanabilecek bir parti statüsüne geçtiğinin vurguluyor “Şimdiye kadar, Grenoble hariç, çevreciler bu tür seçimlerde diğer sol güçlere destek olmuşlardı.” Elabe Araştırma Şirketi başkanı Bernard Sananès de, “Fransa haritasında ilk kez bu kadar çok yeşil bayrak görüldüğünün” altını çiziyor.

Simon Persico “Bu, Yeşiller için yeni: artık pankartlarının arkasında birleşme düzenleyebiliyorlar ve sol seçmenlerin kendileri için oy kullanmasını sağlıyorlar. Güç dengesinin Sosyalist Partiye (PS) kıyasla tersine çevrilmesi yeni bir gerçekliktir, birkaç yıl önce düşünülemezdi. Bu, arka planda olmayı kabul eden, daha az kibirli olan sosyalistlerin davranış değişikliği ile mümkün oldu.  “Sol seçmenlerin homojenliği var,” diye tekrarlıyor.

Yeşiller nüfusu 100.000’den fazla olan şehirlerde daha başarılı

Siyaset bilimci Yves Sintomer “Sosyalist Parti (PS), Paris, Nantes, Rennes, Clermont-Ferrand veya Villeurbanne (Rhône) gibi  Yeşillerin (EELV) desteklediği yapılandırmalarda en büyük başarılarını elde etti. Ve başlıca sosyalist fetihlerden ikisi – Montpellier ve Nancy – aynı zamanda çevrecilerle olan ittifakın sonucudur. Her şeyden önce, sonuçları gözlemlediğimizde, ekolojik partinin 100.000’den fazla nüfusa sahip şehirlerde çok iyi performanslar elde ettiğini görüyoruz, Sosyalistler (PS) ise metropollerde ve orta büyüklükteki şehirlerde güçlü.Sosyalist belediye başkanları çevre konusuna vurgu yaptığında veya liste Yeşiller tarafından yapıldığında oyları artıyor” dedi. Ekolojik partiler ve hareketler uzmanı Simon Persico da şunları ekliyor: “Yeşiller en iyi sonuçlarını 30.000 nüfuslu şehirlerde değil büyük kent merkezlerinde yapıyorlar. Küçük şehirlerde ise Sosyalistlerin (PS) çok fazla oy potansiyeli var.

En büyük on kentin beşi kadınlar tarafından yönetilecek.

Katılım rekor derecede düşük olduğu (% 59) ikinci tur,  Fransa’ya sadece yeşil dalgayı getirmekle kalmadı, Beşinci Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak Fransa’nın en büyük on kentinden beşini kadınlar yönetecek. Böylece ilk defa cinsiyet eşitliği de gerçekleşmiş oldu. 2014 yılında Paris’in ilk kadın belediye Başkanı olan Anne Hidalgo % 50,2 ile Sosyalist Partiden (PS) yeniden seçildi.

39 yaşındaki Avrupa Ekoloji Yeşiller (EELV) adayı Jeanne Barseghian (% 41.71) daha önce iki kez kadınlar tarafından yönetilmiş  bir şehirde LR-LREM ( Cumhuriyetçiler ve iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüş Hareketi) (% 34.96) koalisyonuna karşı seçimi kazanarak Strazburg’da bir sürpriz yarattıLille’de oyların % 40’ını alan Sosyalist aday Martine Aubry, Çevreci rakibinden (% 39.41) 200 oy farkıyla yeniden seçildi.  2001 yılında Lille’in ilk kadın belediye başkanı olmuştu.

İlk kez bir kadın Marsilya’yı yönetecek.  Michèle Rubirola (% 39.9), LR’in Marsilya Başkanı Martine Vassal (% 29.8), şimdilik seçime birlikte katılan sol ittifak, Cumhuriyetçilerin önünde. Ancak sandıklardan mutlak çoğunluk çıkmadığı için  hangi kadın adayın Marsilya şehrinin başına geçeceği üçüncü turda Belediye Meclisindeki oylama ile belli olacak.

2014 yılında Nantes’in ilk kadın belediye başkanı seçilen Johanna Rolland ikinci bir görev için % 59,7 oyla tekrar seçildi.  Ayrıca Biarritz, Besançon, Poitiers, Périgueux, Guéret, Quimper’de de kadın adaylar kazandı.

Türkiye Kökenli adaylar Paris’in iki belediyesinde seçimi kazandılar

Paris’in 15. bölgesinde Cumhuriyetçilerden aday olan Agnès Evren,  %53 oy ile Belediye Başkanı seçildi. Bagimsiz Aday Metin Yavuz’da Paris’in banliyölerinden Valenton’da seçimi kazandı.

Oya Tronscorff  / Paris

https://gazeteistanbul.com/ikinci-tur-yerel-secimler-fransaya-yesillerin-ve-kadinlarin-zaferini-getirdi/?fbclid=IwAR0m2x–p9ewsnVP_eXXsp8WloTSoRspHW9bVmkYh6wS-oDubJ0Q6_qlxvo

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın