İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Korona aşışını geliştiren şirketin başında bir Adapazarlı

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs aşısını geliştiren ABD merkezli şirketin başındaki isim, yıllar önce Adapazarı’ndan göçmüş bir aileye mensup.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Türkiye’de de hayatı olumsuz etkileyerek uğruna seferberlik ilan edilen yeni tip Coronavirüs Covid 19, tüm hızı ile yayılmaya devam ediyor. Bu tehlikeli virüse karşı ise bilim insanlarının aşı geliştirme çalışmaları ilerlemiş durumda. Bu kapsamda ABD merkezli Moderna şirketi mRNA-1273 isimli aşıyı geliştiriyor. Tüm dünyanın gözünün çevrildiği bu şirketin başındaki isim Noubar Afeyan ise dikkat çekiyor. Zira Afeyan bir Osmanlı Ermenisi. Dedesi Osmanlı Ordusunda hekim olarak görev yapan Afeyan, yaklaşık 100 yıl önce Adapazarı’ndan göçen bir ailenin ferdi.

Afeyan’ın ailesi 1915’e kadar Adapazarı’nda yaşarken sonrasında önce İstanbul’a ardından ise yurt dışına göç etmiş.

Ailenin bazı üyeleri 1918’den sonra Bulgaristan’a taşınıyor. Komünizmin yükselişe geçmesinin ardından ise Afeyanlar, Bulgaristan’dan ayrılıyor.

Aile iş bağlantıları sayesinde Pers İmparatorluğu (bugünkü İran) pasaportu alırlar. Nubar Afeyan’ın anlatımına göre; babası Badrig, hiçbir zaman Pers İmparatorluğu’na gitmemesine rağmen bu ülkenin pasaportuyla Bulgaristan’dan kaçıyor. Bugün Nubar Afeyan, biyo-teknoloji ve fen bilimleri alanında ABD’nin önde gelen girişimcilerinden biri. Massachusetts eyaletine bağlı Boston kentinde son 28 yılda 30’u aşkın şirket kurdu. Şirketlerinin toplam varlığının 10 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 1987’de ABD’nin saygın eğitim kurumlarından MIT’den biyokimya alanında doktorasını alan Nubar Afeyan, yalnızca ABD’de değil küresel çapta da girişimcilik, inovasyon, risk sermayesi, biyoloji mühendisliği, ilaç geliştirme, tıp teknolojileri ve yenilenebilir enerji konularında konferanslar veriyor. (Adayorum)

https://www.akyazi.net/korona-asisini-gelistiren-sirketin-basinda-bir-adapazarli-40601h.htm

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın