İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Konseyi raporu: “2018 sonu itibarıyla üye ülkelerde 130 gazeteci cezaevinde, 110’u Türkiye’de”

Avrupa Konseyi, basın özgürlüğü üzerine çalışan bazı uluslararası kuruluşlarla birlikte hazırladığı raporunu 12 Şubat’ta yayınladı. Türkiye’nin,  dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olduğunu kaydeden rapora göre, 2018 sonu itibarıyla Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde toplam 130 gazeteci cezaevinde bulunuyor, onlardan 110’u Türkiye’de.

Temmuz 2016’da Olağanüstü hâlin ilanından bugüne kadar 200’den fazla gazeteci yayınları nedeniyle gözaltına alındı ya da tutuklandığını kaydeden rapor, gazeteci ve basın çalışanlarının tutuklanmasının, özellikle Türkiye’nin güneydoğusunda olmak üzere 2018 yılı boyunca devam ettiğini vurguladı.

Raporda, “Olağanüstü hâlin 2018’in Temmuz ayında kaldırılmasına karşın, Türkiye dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke. İfade ve basın özgürlüğü konularında da, dünyanın en geri ülkelerinden biri.” ifadelerine yer verild.

Buna rağmen 2 ay önce BBC’nin Hard Talk programına konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet ise “Türkiye’de cezaevinde gazetecilik faaliyetinden mahkum olan bir kişinin bulunmadığını” iddia etmişti.

Raporda, Avrupa Konseyi’nin 12 uluslararası basın özgürlüğü kuruluşu ile birlikte oluşturduğu Gazeteciliğin Korunması ve Gazetecilerin Güvenliği Platformu’na 2018 yılında Konseyi üyesi 32 ülkeden 140 ciddi ihlâle ilişkin başvuru yapıldığı belirtildi. 2018 yılında 17 gazetecinin öldürülmesiyle ilgili “cezasızlık” iddiasının platforma taşındığı, bu ölümlerden ikisinin Türkiye’de görüldüğü bildirildi.

Kararnamelerde basın organlarının yasaklanmasının ya da kapatılmasının, intenet sitelerinin ulusal çıkarlara dayandırılan nedenlerle bloke edilmesinin ve yabancı sermayeli basın kuruluşlarının “yabancı ajanlar” şeklinde kaydedilmesinin basın örgürlüğüne darbe vurduğu da raporda vurgulandı. Bu tür uygulamaların, Türkiye dahil 8 Avrupa Konseyi ülkesinde görüldüğü kaydedildi.

Kıtada basın özgürlüğünün gerilediği, gazetecilere saldırıların arttığı ve gazeteci cinayetlerinin cezasız kaldığı vurgulandı. Türkiye de bu noktada, ayrı bir bölümde ele alınan 4 ülke arasında yer aldı.

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/02/14/Avrupa-Konseyi-T%C3%BCrkiye-gazeteci-cezaevi/147865

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın