İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Macaristan’da asılan Türk bayrakları Fransa’nın Ermeni Soykırımı kararını protesto için mi?

Özge Yıldız / Teyit.org

İDDİA / Fotoğraf: Macaristan halkı Fransa’nın ilan ettiği Ermeni Soykırımını Anma Günü’nü protesto etmek için köprüye Türk bayrakları astı.

YANLIŞ

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, Macaristan halkının, Fransa’nın Ermeni Soykırımını Anma Günü ilanını protesto etmek için Budapeşte’deki bir köprüye Türk bayrakları astığı iddia edildi.

Fotoğraf, İyi Parti’nin kurucularından Vedat Yenerer tarafından Twitter’da paylaşıldı ve bin 335 kişi tarafından beğenildi.

Ancak Macaristan’daki köprünün süslenmesinin sebebi Ermeni Soykırımını Anma Günü ilanı protestosu değil. Zincir Köprüsü olarak da bilinen Széchenyi Lánchíd isimli ünlü köprü Başbakan Davutoğlu’nun 24 Şubat 2015 tarihli Budapeşte ziyareti için Türk ve Macar bayraklarıyla süslenmiş. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un 24 Nisan gününü Ermeni Soykırımını Anma Günü olarak ilan ettiği tarih ise 6 Şubat 2019.

Bayraklar Ahmet Davutoğlu’nun Macaristan ziyaretinde asılmış

24 Şubat 2015’te gerçekleştirilen ziyaret, çeşitli haber sitelerine gündem olmuş. Anadolu Ajansı foto muhabiri Gökhan Balcı tarafından çekilen fotoğrafın orjinal haline ajansın fotoğraflarının arşivlendiği siteden ulaşılabiliyor. Sitede, Tuna Nehri üzerindeki Szechenyi Köprüsü’nün Türk ve Macar bayraklarıyla süslendiği diğer fotoğrafları da görmek mümkün.

Haberler.com isimli internet sitesinde, “Başbakan Davutoğlu için Macaristan’da hazırlık” başlığıyla sunulan haberde köprünün süslenmiş hali görülebiliyor.

Anadolu Ajansı’nı kaynak gösteren ve Türk Macar Dostluk Derneğinin web sitesinde yayımlanan haberde ziyaretin içeriği hakkında da bilgi yer alıyor. Macaristan Başbakanı Victor Orban ve Ahmet Davutoğlu’nun görüştüğü konular arasında Ermeni Soykırımı meselesinin olmadığını söylemek mümkün. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birliklerinin web sitesinde de Davutoğlu’nun ziyaret sebebinin Türk Macaristan İş Forumu’na katılmak olduğu ifade ediliyor. Türkiye Macaristan İş Forumu hakkında daha detaylı bilgiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun web sitesinden ulaşılabiliyor.

Ermeni Soykırımı Anma Günü

BBC’nin de belirttiği gibi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron 6 Şubat 2019 tarihinde 24 Nisan gününü Ermeni Soykırımı Anma günü olarak ilan etti. Aynı olay NTV’nin  6 Şubat 2019 tarihli haberinde de aktarılıyor. Anadolu Ajansı tarafından sunulan fotoğraf ile Ermeni Soykırımı Anma Günü’nün ilanı arasında yaklaşık 4 sene olduğu söylenebilir. Bu nedenle Türk bayraklarının, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ilanını protesto etmek amacıyla konulmuş olması mümkün değil.

Sonuç olarak, fotoğrafın Macaristan halkının Fransa’nın ilan ettiği Ermeni Soykırım Anma Günü’nü protesto etmek için köprüye astıkları Türk bayraklarını gösterdiği iddiası doğru değil.

Fotoğraf Anadolu Ajansı foto muhabiri Gökhan Balcı tarafından 23 Şubat 2015’te çekilmiş. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Macaristan ziyareti için yapılan hazırlıkları gösteren fotoğrafın tarihi ile Ermeni Soykırım Anma Günü’nün Fransa Cumhurbaşkanı tarafından ilan edildiği tarih arasında yaklaşık 4 yıl var.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın