İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MECLİSTEKİ ERMENİ: “Türkiye iktidarı Ermeniler ve Kürtlere karşı herhangi bir ayrımcılığını gizlemiyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ermeni Milletvekili Garo Paylan, ülkede siyasi ve ceza kovuşturmasına maruz kalmaya devam ediyor. 

Türk iktidarları Garo Paylan’ın milletvekilliğinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması sürecini başlattılar.

Ermeni Soykırımı sorunu için seslendiren ve Türkiye iktidarlarını eleştiren Paylan Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyetini, Türkiye Cumhurbaşkanı’nı alenen aşağılamakla suçlanıyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ermeni Milletvekili Garo Paylan hakkında 301. maddeden soruşturma açtı ve dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke hazırlayıp Meclis’e gönderdi.

Ermenihaber.am dünyanın farklı ülkelerinden farklı alanları temsil eden aydın ve bilim adamlarla ‘MECLİSTEKİ ERMENİ’ adlı özel röportaj serisine devam ediyor.Ermeni Milletvekiline karşı yürütülen baskı politikasını mahkum eden uzmanlarla yaptığımız mülakatları dikkatinize sunarız.

‘Ermenihaber.am’e konuşan avukat, ceza hukuku uzmanı Arjantinli  Ermeni Federico Gaitan Hairabedian Garo Paylan’a karşı Türk Mahkemesi’nin gerçekleştirdiği süreçleri ve siyasi nedenleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Avukat, Türkiye’de Garo Paylan’a karşı başlatıldığı kovuşturmayı nasıl değerlendirdiğine dair soruya şöyle cevap verdi:

“Türk Hükümeti Diyarbakır’dan seçilmiş Garo Paylan dahil olmak üzere TBMM 8 HDP’li Milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığ’ına başvuru yaptı. Ayrıca Garo Paylan’a konuşmalarında ‘Türk milletini, Türk Milletini ve Hükümeti’ni alenen aşağılamak” için Türkiye Ceza Kanunu’nun 301. maddeden soruşturma açıldı. 2019 yılın Mart ayında yerel seçimler düzenlenecek ve hükümet ‘HDP’nin zayıflayacağından ve Türkiye’nin güney doğu bölgelerinde kontrölünün kaybedeceğinden emin olmak istiyor. Aynı zamanda, halkın güvenini kazanan Garo Paylan’a karşı nefret ve ayrımcılık uygulanıyor.”

Federico Gaitan Hairabedian Ermeni Milletvekili’ne karşı başlatıldığı ceza davasının tamamen politik sebeplerden kaynakladığı altını çizdi. 

Hairabedian “Bu açıdan iktidarın Ermenilere ve Kürtlere karşı uygulanan herhangi bir ayrımcılığını artık gizlemeye gerek göremdiği tutumu önemlidir.” dile getirdi. 

Hrant Dink ve Karo Paylan’a karşı gerçekleştirilen kovuşturmaları kıyaslayarak Hairabedian “Hrant’ın durumunda soykırım hakkında gerçeğini ve geçmiş hakkındaki diyalogu lehine konuştuğu için popüler olan gazeteciyi sustturmak gerekiyordu. Garo’nun durumunda ise yere; seçimlere kadar, ünlü bir siyasetçiyi susturmak lazım ve bunun tek yolu ilk önce siyasi dokunulmazlığını kaldırıp Adalet Bakanı’nın isteğiyle onu Türk milletini alenen aşağılamak için yargılamaktır” ifadelerini kullandı. 

‘Ermeni Milletvekilinin tutuklamasının ne kadar olasılığı var’ sorusuna cevaben  avukat “Hükümet HDP Eşbaşkanlarını, onlarca HDP Milletvekilini, yüzlerce parti üyelerini tutukladı ve hapse attı. Ayrıca hükümet HDP’ye üye olan ve yerel iktidarda görevde  olan yüzlerce memuru, belediye başkanlarını görevlerinden aldı. Şimdi de onlar dikkat çeken ve yukarıdaki listede bulunmayan şahıslara karşı soruşturma başlatıyorlar. Bunların arasında Garo Paylan da var. Şu an diktatörlük rejiminin döneminde herhangi bir tutuklamayı önlemek yada tepki göstermek oldukça zordur. Bence Türkiye Hükümeti Garo Paylan’ı Mart’ta öngörülen seçimlerden önce tutuklamayı deneyecek, ancak seçimlerde zafer kazansalar serbest bırakırlar” söyledi. 

Mülakatın sonunda avukat, Türk iktidarına tepki göstermek için uluslararası insan hakları ya da ifade özgürlüğü kuruluşları aracılığıyla mücadele vermek gerektiğinin altını çizdi. 

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/02/08/MECLİSTEKİ-ERMENİ/147638

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın