İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni aile ‘affedildi’, 96 günlük kesintisiz ayin bitti

Hollanda hükümeti, sınırdışı edilmemek için bir kiliseye sığınan Ermeni aileye oturma izni vermek konusunda geri adım attı. Güvenlik güçlerinin kiliseye girmesini engellemek amacıyla 96 gündür kesintisiz yapılan ayin de böylece son buldu.

DUVAR – Hollanda’da hükümet tarafından sınırdışı edilmelerini engellemek için bir kilisede günlerdir yapılan kesintisiz ayinle sivil halk tarafından korunan Ermeni göçmen aile oturma izni hakkı kazandı. Hükümetin dün gece geç saatlerde aldığı kararla, Lahey’deki Bethel kilisesinde 96 gündür düzenlenen kesintisiz ayin de son buldu.

NEDEN KESİNTİSİZ AYİN?

Üç çocukları bulunan Tamrazyan ailesi memleketleri Ermenistan’dan dokuz yıl önce, baba Sasun’un siyasi aktivizmi nedeniyle ölüm tehditleri alması üzerine kaçmak zorunda kalmıştı. Hollanda’ya sığınan aileye bir mahkeme tarafından tanınan sığınma hakkı ise hükümet baskısıyla geri alınmıştı.

Hollanda’da emniyet güçlerinin ayin sırasında kiliselere girmesi yasaklanmışken, Tamrazyanlar da sınırdışı edilmemek için 25 Ekim günü Lahey’deki Bethel Kilisesi’ne sığındı. O tarihten bu yana kilisede seferberlik ilan edilmiş, hükümet üzerinde aileyi sınırdışı etmemesi için baskı oluşturma amacıyla ülke çapından onlarca din görevlisi kesintisiz ayin için dayanışma göstermişti. Ayinlere yüzlerce sivil de katılmıştı.

‘KINDERPARDON’ MADDESİ SİYASETÇİLERİN YETKİSİNDEN ÇIKARILDI

Hollanda’daki merkez sağcı koalisyon hükümeti ise dün bu baskı karşısında geri adım atarak ilgili yasada bir istisnaya gitti. Buna göre, beş yıldan uzun süredir ülkede yaşayan çocuklu ailelerin affedilmesini öngören fakat bugüne dek siyasetçiler tarafından pek kullanılmayan ‘çocuk affı (kinderpardon)’ maddesinde yetki, göçmen dairesine bırakılıyor.

Hükümetin dün aldığı kararla, ülkedeki 700 çocuğun ve ailelerinin durumu gözden geçirilecek. The Guardian gazetesine konuşan bir hükümet yetkilisi, aralarında Tamrazyan ailesinin çocuklarının da bulunduğu en az 630 çocuğun ailesine oturma izni verileceğini söyledi. Bethel Kilisesi’nden bir din görevlisi de, Tamrazyanlara oturma izni için teminat verildiğini doğruladı.

21 YAŞINDAKİ HAYARPİ: KİLİSE BİZİM EVİMİZ OLDU

Hayarpi Tamrazyan

Aile bu kararla 96 günün ardından kiliseden çıkmadan önce bir basın toplantısı da düzenledi. Ailenin çocuklarından 21 yaşındaki Hayarpi Tamrazyan, “Nihayet dışarıya çıkıp yürüyebilmek gerçek dışı geliyor” dedi. Tilburg Üniversitesi’nde bir ekonometri öğrencisi olan Hayarpi, “Kilise bizim bir evimize dönüştü. Hem üzücü hem de çok güzel anlar yaşadık. Bethel Kilisesi benim için artık özel bir yapı ama dışarı çıkabileceğim ve geleceğimi inşa etmeye devam edebileceğim için mutluyum” ifadelerimi kullandı. (Dış Haberler)


https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2019/01/31/ermeni-aile-affedildi-96-gunluk-kesintisiz-ayin-bitti/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın