İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hatay’da mutlaka gezilmesi gereken 5 tarihi yer

Hatay’da görmeniz gereken 5 tarihi yeri sizler için derleyip topladık.

Burak Şefkat 

Ülkemizin güzide şehirlerinden birisi olan Hatay’ı sık sık mutfağıyla beraber duymaktayız. Elbette çok zengin ve lezzetli bir menüye sahip olan Hatay’ın gezilip görülmesi gereken bir o kadar tarih kokan ve mutlaka gezilip görülmesi gereken birçok yeri var. Eğer bir gün Hatay’a yolunuz düşerse mutlaka gitmeniz gereken 5 tarihi yeri siz gezi ve tarih severler için derledik.

Titus Kaya Tüneli

Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Titus Kaya Tüneli, İslamiyetten Önce 1. yüzyılda yapılmıştır. Dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla Roma İmparatoru Vespasian tarafından, şehrin etrafını dolanacak ve akıntının yönünü değiştirecek şekilde bir tünelin yapılmasını emretti.

İnşaat İslamiyetten Sonra 69 yılında başladı ve İslamiyetten Sonra 81 yılında halefi ve oğlu Titus tarafından tamamlandı. Tamamen dağ içerisine oyulan tünel 1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindedir. 

Tinus Tüneli Ziyaret Saatleri

Yaz Dönemi: 15 Nisan – 2 Ekim

Açılış-Kapanış Saatleri: 08:30 – 19:00

Kış Dönemi: 3 Ekim – 14 Nisan

Açılış – Kapanış Saatleri: 08:30 – 17:00

Beşikli Mağara

Titus Tüneli’nin deniz tarafındaki girişine göre sağ tarafta yaklaşık 100 metre uzaklıkta Beşikli Mağara da bulunmaktadır. Kaya mezarlarının en geniş ve en ünlülerinden olan Beşikli Mağara, içerisinde bölümler halinde 12 mezar yer almaktadır.

Taş mezarlar taş sütunlar ve kemerlerin birbirine bağladığı bölümler halinde olup yukarıdan aşağıya yine taş merdivenlerle inilmektedir. Kayaların oyulması ile meydana getirilen, yer yer kapıların açıldığı bölümlerdeki sütunlar, sütun başlıkları, kademeler ve üst örtüyü kısmen süsleyen motifler orijinallerine uygun biçimde yapılmıştır.

Sokullulu Kervansarayı

Adana-Antakya karayolunun 107. kilomettesinde, Dörtyol ilçesine bağlı olan Payas’ta (Yakacık) bulunan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi bir Menzil Külliyesidir. 

Külliyenin bulunduğu Halep-Şam-Hicaz yolundan Hicaz’a giden hacılar geçmekteydi. Bu güzergahı kullanan hacı kervanları ile ticaret kervanlarının, limanın ve yörenin en büyük yapı kompleksidir Sokullulu Külliyesi. 

Vakıflı Köyü

Serin, bol oksijenli ve kendine has özellikleri olan Vakıflı Köyü, 35 hane ve 160 kişilik bir nüfusa sahiptir. Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı olan köyün ilçeye olan uzaklığı ise 3 kilometredir. Bu köyün özelliği ise Türkiye’nin tamamen Ermenilerden oluşan tek köy olmasıdır. 

Vakıflı köyündeki Ermeni gelenekleri de yüzyıllardır bozulmadan devam etmektedir. Her yıl ağustos ayının ikinci pazarı kutlanan ve Hıristiyan aleminin kutsal kabul ettiği Meryem Ana Yortusu, dinsel bir şölen olmanın yanı sıra farklı din ve mezhepleri de bir araya getirmektedir. Bu dini şöleneköy halkının yanı sıra Sünniler, Aleviler ve hatta Yahudiler de eşlik etmektedir.

Antakya Kalesi

Milattan Önce 300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden olan Seleucos I. Nikator tarafından kurulan Antakya Kalesi, dünyanın en önemli yapıları arasında yer almaktadır. Sırasıyla Seleucoslar, Romalılar, Bizanslılar, Haçlılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından kullanılarak günümüze kadar gelmiştir. 12 kilometre uzunluğunda olan kalenin surları yaklaşık olarak 360 kuleden oluşmaktadır. Fakat sayısız deprem ve savaş gören bu yapı çok fazla harap olduğundan tam sayı bilinmemektedir. 

Kalenin kuzeyinde Halep Kapısı, doğusunda Demir Kapı, güneyinde Şam Kapısı, batısında Köprü Kapısı ve kuzeybatısında ise Köpek kapısı olarak 5 kapısı bulunmaktadır.

https://hasgazete.com/hatayda-mutlaka-gezilmesi-gereken-5-tarihi-yer-962/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın