İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O Malatya’daki Son ‘8 Köşeli’ Ustalarından..

“FRANK SİNATRA, TOM JONES, ADAMO DİNLERİM..” Malatya’da 13 yaşında başladığı, unutulmaya yüz tutmuş kasketçilik mesleğini 58 yıldır sürdüren İhsan Tatu, 58 yıldır 8 köşeli kasketlere şekil veriyor. Ermeni ustasının yanında öğrendiği mesleği sürdürmek için çabalayan Tatu, 1965’ten buyana biriktirdiği plaklarına ise gözü gibi bakıyor.

Tatu, kent merkezindeki bir iş hanında beş metrekare dükkanında, Ermeni ustasından 13 yaşında öğrendiği kasketçiliği sürdürüyor.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mesleği devam ettiren son kasket ustalarından birisi olan Tatu, 8 köşeli kasketlere geçmişe oranla ciddi anlamda azalan ilgiye rağmen, mesleğini yaşatmaya devam ediyor. Tatu, kasket ustalığının yanı sıra 1965 yılından buyana önemli isimlerin plaklarını da arşivinde bulundururken, iş olmadığı zamanlarda eski pikabında çaldığı plaklarla maziyi yad ediyor.

Tatu, 1963 yılında Ermeni Avadis Usta’nın yanında işe başladığını ifade ederek, “Ondan sonra bu dükkanı açtım. Birçok artist, sanatçı ve yönetmene kasket yapıp gönderdim. Ayrıca, Türkiye’de 600 ilçeye kasket gönderdim. Tabi mesleğe eskisi gibi rağbet kalmadı. Eski işlerimiz yok fakat çok şükür bizi idare ediyor” dedi.

İşe ilk başladığında 28 ustanın kasketçilik yaptığını anlatan Tatu, “Şimdi 4-5 arkadaş kaldık. Bu meslek uzun bir süre daha devam eder fakat bizler görür müyüz, görmez miyiz, ona bir şey diyemem. Bu iş ne kadar azalsa da senelerce gider. Ermeni ustam zamanında 65 sivil, 10’da resmi kasket yapıyorduk. El işlerini de evlere Ermeni kadınlara gönderiyorduk, onlar tekrar ütü için bana gönderiyorlardı. Şimdi iş olsa çalışsam günde 10 kasket yaparım” diye konuştu.

Tatu, kasket ustalığının yanı sıra müziğe de büyük ilgisinin olduğunu belirterek, “İş yerimde plak ve pikabım var. Müziği küçük yaştan beri dinlerdim. Türk Halk, Türk Sanat Müziği dinliyorum, yabancı şarkıcıların da plakları var. Marc Aryan, Adamo, Frank Sinatra, Tom Jones’u dinlerim. Ben, 1963’te ustamın yanında çalışırken ustam Marc Aryan’ın Fransa’dan Malatya’ya geldiğini, rahatsız edilmesin diye 3-4 gün kalıp gittiğini söyledi. Çevremde benim kadar müziğe ilgisi olan, dinleyen, anlayan kimse yoktu. Yabancı şarkıcıları kimse tanımazdı. Şarkıları radyoda, pikapta dinlerdim. Benim çalıştığım dükkanın sırasında plak satan Ermeni Edison Mağazası vardı. Onlar yabancı plakları çalardı biz dinlerdik. Keman sanatçısı Darvaş’ın plaklarını çalarlardı biz dinlerdik. Malatya’da benim dönemimde Marc Aryan ile Tom Jones’un plakları çok satılıyordu. Adamo’nun da ‘Her Yerde Kar Var’ plağı bende var, o plak rekor kırdı” dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

http://malatyahaber.com/haber/o-malatyadaki-son-8-koseli-ustalarindan/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın