İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan, EIU tarafından hazırlanan “Demokrasi Endeksi 2018″de 8 basamak ilerledi

İngiltere merkezli “The Economist Group”un araştırma ve analiz bölümü olan “Economist Intelligence Unit” (EIU), “Demokrasi Endeksi 2018” başlıklı raporunu yayınladı. Raporun konu ettiği 167 ülke arasında Ermenistan da yer aldı.

Söz konusu ülkelerde demokrası durumunu ele alan raporda, seçim süreci ve çokçuluk, sivil özgürlükler, hükümet çalışmaları, siyasi hayata katılım ve siyasi kültür dahil beş etkene dikkat edildi.

Uzmanlar, söz konusu ülkelerde hakim olan rejime göre ülkeleri 4 gruba ayırdı. Bunlar, tam demokrasi, kusurlu demokrasi, karma rejim ve otoriter rejimdir.

Ermenistan, 2018’de demokrasi yolunda büyük ilerlemeler kaydeden bir ülke olarak kayıtlara geçerek, Gürcistan ile birlikte karma rejimin hakim olduğu ülkeler grubuna girdi.

Bununla birlikte Ermenistan, karma grubuna giren tüm ülkeler arasında (Doğu Avrupa ülkeleri) en iyi performans gösteren ülke oldu. 2017’de aldığı 4.1 puana karşın 2018’de 4.79’a varan Ermenistan, 111. sıradan 103’cüye çıktı. Raporu hazırlayan uzmanlar, bu ilerlemenin, ülkede yaşanan “kadife devrimi” ile onu takip eden siyasi gelişmelerle bağlı olduğu kanaatinde.

Geçen yıla göre birkaç basamak gerileyen Rusya, Türkiye ve İran, otoriter rejime sahip ülkeler kategorisinde yer aldı. Azerbaycan da, geçen yıllarda olduğu gbi yine otoriter bir ülke olarak rapora girdi.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/01/09/Ermenistan-demokrasi-endeksi/145322

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın