İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elazığ’da tarihi cami ve kilise halka açılacak

Elazığ’ın Keban ilçesinde tarihi Ziya Paşa Camisi ve Meryem Ana Kilisesi’nin halka açılması için restorasyon çalışmaları başlatıldı.

EVREN DEMİRDAŞ / Elazığ

1794 yılında Osmanlı Sadrazamı ve Keban Maden Emini Yusuf Ziya Paşa tarafından yapılan Yusuf Ziya Paşa Cami’nin restorasyon çalışmaları için Malatya Vakıflar Müdürlüğü, Koruma Kurulundan onay bekliyor. Keban Belediyesi ise Surp Asdvadzadzin Meryem Ana Kilisesi’nin onarımı için Elazığ İl Özel İdaresi’nden ödenek bekliyor.

Malatya Vakıfları Bölge Müdürü Kenan Doğan, Yusuf Ziya Paşa Camisi’nin onarımına başlandığını belirttti. Minare, zeminler ve dış cephe onarım çalışmalarında sona yaklaşıldığını söyleyen Doğan, şöyle konuştu: “Çalışmalar esnasında burada özel kalem işi süslemelere rastlandı. Koruma Kuruluna götürüldü. Kurul aşamasını bekliyoruz. Koruma Kurulunun vereceği karar üzerine çalışmalarımız devam edecek. Çalışmalarımız bittikten sonra bu tarihi cami halkımıza açılacak. Eğer Koruma Kurulu buradaki tarihi gün yüzüne çıkaralım derse çalışmalarımıza son hızla devam edeceğiz.”

‘RESTERASYON İÇİN ÖDENEK BEKLİYORUZ’’

Surp Asdvadzadzin Meryem Ana Kilisesi’nin Keban Belediyesine ait olduğunu ve gerekli restorasyon çalışmalarının yapılacağını belirten Keban Belediyesi Yazı İşleri Müdür Levent Demir, şöyle konuştu: “ Meryem Ana Kilisesiyle ilgili belediyemiz restorasyon çalışmasını yapmak üzere Diyarbakır Tabiat izin istedik. Diyarbakır Kültür Varlıkları Müdürlüğü ise Meryem Ana Kilisesinin restorasyon çalışması için projemizi hazırlattık. Bu çalışmayla ilgili Elazığ İl Özel İdaresinden ödenek istedik. Ödenek bekleniyor. Verilirse proje kapsamında restorasyon çalışmalarına başlanacak. Restorasyon çalışmalarından sonra Diyarbakır Kültür Varlıkları Müdürlüğü bu kiliseyle ilgili karar verecek.”


https://www.aydinlik.com.tr/elazig-da-tarihi-cami-ve-kilise-halka-acilacak-kultur-sanat-aralik-2018

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın