İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İmparatorluğun en uzun 10 yılı Kaynak Yeniçağ: İmparatorluğun en uzun 10 yılı

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı” adlı eserinde 19. yüzyılın tüm sıkıntı ve sorunlarıyla Osmanlı modernleşme tarihi, sosyo-kültürel değişiklikleri gündeme taşıdığını hatırlatan Prof. Dr. Bülent Bakar yeni kitabı “II. Meşrutiyet’ten Mütareke Dönemi’ne Türkiye”de çöküş dönemine odaklanıyor. Bu dönemi, “İlber Hocadan esinlenerek, ‘İkinci Meşrutiyet dönemini (1908-1918) İmparatorluğun en uzun 10 yılı’ diye nitelemek mümkün” diyen Prof. Dr. Bülent Bakar, “Osmanlı Devleti’nin büyük savaşlar (Trablusgarp, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı) verdiği bu yıllar ve ardından gelen mütareke süreci ciddi askeri-siyasi kırılmaların ve önemli sosyal olayların yaşandığı bir dönemdir” açıklamasında bulunuyor.

Böyle bir dönemin sonunda Türk milletinin kaderini eline alarak bu yıkıntının içinden yeni bir Türk Devleti çıkarmayı başardığını belirten Prof. Dr. Bülent Bakar, kitabı hakkında şu bilgiyi veriyor:

“İkinci Meşrutiyet’ten Mütareke Dönemi’ne uzanan yıllar Osmanlı Devleti’nin en uzun yıllarıdır. 1908 yazında Meşrutiyet’in ilanıyla ülke içinde başlayan yalancı bahar çok kısa sürmüş, Osmanlı Devleti kısa sürede zaten bir süredir aşina olduğu dahilî ve haricî sorunlarla baş başa kalmıştı. 1911 yılında İtalya’nın Trablusgarb’a saldırısından sonra savaşlar fasılasız devam etmiş, 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşları ve 1914-1918 yıllarındaki Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda devlet yok olma noktasına gelmişti. Mustafa Kemal Paşa’nın liderlik ettiği Türk milleti kaderini eline almış, 1919-1922 yıllarında verilen büyük bir mücadeleyle onurunu ve bağımsızlığını kurtarmış, yeni bir Türk Devleti kurmayı başarmıştır.

Kitapta beş bölüm halinde bana ait makaleler yer almıştır. Bu makaleler çeşitli kongreler ve sempozyumlarda sunulmuş, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış çalışmalardır. Söz konusu çalışmalar konularına göre bölümlere ayrılmış ve kronolojik olarak sıralanmıştır.

Bilgi, çok hızlı bir şekilde kendisini yenilemektedir. Günümüzde bir çalışma, adeta tamamlandığı anda eskimeye başlamakta ve ikmale muhtaç hale gelmektedir. Aynı husus benim makalelerim için de kuşkusuz geçerlidir.”

Kitaptaki önemli konu başlıklarından bazıları şöyle:

*İkinci Meşrutiyet Döneminde Ayrılıkçı Bir Rum Cemiyeti: Adelfiya

*Birinci Dünya Savaşı Öncesinde Marmara Denizi’nde Bir Dalyan Projesi

*Savaş Döneminde Türk Basınında Tarafsız Yayın Politikası: Saraybosna Suikastından Sultan Osman ve Reşadiye Gemileri Olayına Savaş Algısı

*Savaş Döneminde Türk Basınında Alman Sempatisi Dönemi: Goeben ve Breslau Gemilerinin Gelişinden Karadeniz Hadisesi’ne Savaş Algısı

*Birinci Dünya Savaşı’nda Rusya’ya Esir Düşen Türk Askerleri: “Rusya’daki Üserâmız Hakkında Ma’lûmât”

*Birinci Dünya Savaşı’nda Sevk ve İskân Kanunu’na Giden Süreç: Osmanlı Hükümeti’nin Ermeni Politikaları

*Mondros Mütarekesinden Sonra Yaşanan Önemli Bir Problem: Türk ve Ermeni Yetimleri Sorunu

*Mütâreke Dönemi’nde İstanbul’daki Okullarda Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele

*Turizm Tarihimizde İdealist ve öncü Bir Organizasyon: Müstakbilîn Cemiyeti

Tarihçi Kitabevi
Tel:(0216) 418 68 86


https://www.yenicaggazetesi.com.tr/imparatorlugun-en-uzun-10-yili-216344h.htm

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın