İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da parti ve ittifak liderleri seçimden önce son TV düellosuna çıktı

Ermenistan’da 9 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan erken genel seçimlere günler kala seçimlere katılan parti ve ittifakların birinci numaraları, liderleri Ermenistan tarihinde belki de bir ilk olarak TV düellosuna çıktılar. Şimdiye kadar televizyonda tartışma programlara ya parti temsilcileri yada en önemli iki siyasi gücün liderleri düelloya çıkıyordu.

Fakat bu kez düello formatı tamamen değişikti. Tartışma programına katılan 8 parti ve 2 ittifak liderleri farklı konular hakkında hem fikirlerini, düşüncelerini ifade ettiler, hem de birbirlerinin sorularına cevap verdiler.

Düelloya eski iktidarı temsil eden Cumhuriyetçi Partisinin birinci numarası, eski Savunma Bakanı Vigen Sarkisyan ve Ermenistan’da Kadife Devrim’in öncülüğünü yapan Başbakan Vekili, “Benim adımım” ittifakının lideri Nikol Paşinyan da katıldılar. Bazen aralarında gerilim yaşansa da genel olarak tartışma yapıcı ve medeni bir ortamda gerçekleşti.

Adaylar farklı konularla birlikte tabi ki Ermenistan için bir öncelik olan Karabağ meselesine de değindiler. Cumhuriyetçi Partisinden eski Savunma Bakanı Sarkisyan bu anlamda Silahlı kuvvetlerinin modernleşme sürecini ve ordunun daha da güçlenmesini önemsedi.

Başbakan Vekili Paşinyan eski iktidarını bu konuda eleştirerek onların sürdürdüğü politika sonucunda herkesin Ermenistan’dan taviz beklediğini ifade etti. Paşinyan’a göre Artsakh Cumhuriyeti (Karabağ) müzakerelerde taraf olmalı ve Artsakh müzakere sürecine katılmadan herhangi bir çözüme varılmaz, çünkü Karabağ halkı kendi kaderini belirlemeli.

Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnak Partisi) lideri Armen Rustamyan Artsakh Cumhuriyeti tanınmadan ve Artsakh’ın toprak bütünlüğüne varılmadan statükonun değişmemesi gerektiğini belirtti.  Rustamyan Karabağ’ın Şahumyan bölgesinin Azerbaycan’ın işgali altında kalmaya devam ettiğini de hatırlattı.

Siyasi güçlerin bir kısmı da, özellikle “Sasun delileri” partisinin önderi Varujan Avetisyan Artsakh’ın bağımsız bir devlet değil, Ermenistan’ın bir idari bölgesi olacağından yana olduklarını belirtti. Onlara göre Karabağ halkı yok birlik olan ve tek olan Ermeni halkı var.

“Biz” ittifakının lideri Aram Sarkisyan ise Karabağ konusunda şimdiki hükümete tamamen güvendiğini ifade ederek toprak teslim edilecek iddiasını öne süren söyletilerinin tamamen masal olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını vurguladı.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/12/06/Ermenistan-TV-düellosu/143410

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın