İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paşinyan’dan yeni KGAÖ açıklaması

Ermenistan Başbakanı görevini vekaleten yürüten Nikol Pashinyan KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) Genel Sekreterinin atanması ile ilgili yaşanan gelişmelere değinerek, Ermenistan’ın uluslararası ortaklarla ilişkilerinde sessizce uyumlu olmayacağını belirtti.

Paşinyan “Ermenistan ile ilişkileri eskisi gibi yürütülmeyecek. Halkımız ve Hükümetimiz üklemizin çıkarları savunma halinde. Herkes bunu hesaba almalıdır” ifadelerini kullandı.

Ermenistan ile Belarus arasında başlayan sert açıklamaların sebebi ise KGAÖ’de patlak veren Genel Sekreter atama krizidir. 3 yıllık dönem Başkanlığı çerçevesinde Ermenistan tarafından atanan Genel Sekreter Yuri Khaçaturov Ermenistan’da hakkında açılan soruşturma nedeniyle sekreterlik süresi dolmadan geri çekildi.

KGAÖ ülkelerinin 8 Kasım’da Astana’da atamayla ilgili yaptıkları görüşme sonrasında Kolektif Güvenlik Konseyi’nin kararında öngörülen Rus alfabetik sıralama prensibi (ki bu durumda sıradaki ülke Belarus oluyor) gibi birkaç yaklaşım olduğunu ortaya çıktı.

Kazakistan liderleri 6 Aralık”ta yapılacak zirvede Belarus temsilcisinin seçileceği yönünde açıklamalar yapmıştı, belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise konuyu Azerbaycan Büyükelçisi ile değerlendirmişti.

Bundan sonra Paşinyan Lukaşenko ve Nazarbayev’i KGAÖ’deki durumla ilgili konuşmalarından ötürü sert bir şekilde eleştirerek, kapalı kapılar ardında yapılan toplantının ayrıntılarını açıkladıkları için kendilerinden açıklama talep edeceğini ifade etmişti.

Ardından Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Paşinyan’ın Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko hakkında yaptığı açıklamaların kabul edilemez olduğu belirtildi.

Belarus Dışişleri Bakanlığı basın sekreteri Anatoliy Glaz, “Paşinyan’ın ‘kendisini cezalandırma ya da affetme yetkisine sahip olan uluslararası bir savcı olarak hayal ettiğini’ belirtti” ifadelerini kullandı.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/11/19/Pa%C5%9Finyan-KGA%C3%96-Luka%C5%9Fenko-Nazarbayev/141865

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın