İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘KGAÖ’nün birçok üyesi genel sekreterin Ermenistan’dan atanmasına kuşkuyla bakıyor’

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreter Vekili Valeriy Semerikov, KGAÖ zirvesinde yeni genel sekreterin dönüşüm prensibine göre ya da yeniden Ermenistan’dan atanması olarak 2 yaklaşım oluştuğunu, fakat örgütün birçok üyesinin ikinci alternatifin etkili olacağından kuşku duyduklarını belirtti.

Semerikov’un KGAÖ’nün sitesinde yer verilen açıklamasında, “KGAÖ ülkelerinin 8 Kasım’da Astana’da yaptıkları görüşme sonrasında (atamayla ilgili) Kolektif Güvenlik Konseyi’nin kararında öngörülen Rus alfabetik sıralama prensibi (ki bu durumda sıradaki ülke Belarus oluyor) gibi birkaç yaklaşım var. Astana’daki müzakerelerin sonuçlarını değerlendiren Kazakistan Devlet Başkanı bu prensipten bahsetmişti. 3 yıllık sürenin sonuna kadar Ermenistan temsilcisinin atanmasını öngören diğer alternatife gelince, birçok ülke böyle bir adımın etkili olacağından şüphe duyuyor” dendi.
Ermenistan, KGAÖ genel sekreterliği görevini yürüten temsilcisi Yuriy Haçaturov’u yetki süresi dolmadan görevden çekmişti. Genel sekreter koltuğuna ise vekaleten yardımcısı Valeriy Semerikov atanmıştı.

Daha önce Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, 8 Kasım’da yapılan Astana Zirvesinde, Ermenistan’ın temsilcisinden sonra Belarus temsilcisinin genel sekreterlik görevine başlaması gerektiğine yönelik karar alındığını açıklamıştı. Ardından Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, bu göreve olası 3 adayın bulunduğunu belirtmişti.
Ermenistan Başbakanı görevini vekâleten yürüten Nikol Paşinyan ise basın mensuplarına, Lukaşenko ve Nazarbayev’i KGAÖ’deki durumla ilgili konuşmalarından ötürü sert bir şekilde eleştirerek, kapalı kapılar ardında yapılan toplantının ayrıntılarını açıkladıkları için kendilerinden açıklama talep edeceğini ifade etmişti.

BELARUS DIŞİŞLERİ: PAŞİNYAN’IN LUKAŞENKO HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ KABUL EDİLEMEZ

Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermenistan Başbakanı görevini vekâleten yürüten Nikol Paşinyan’ın Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko hakkında yaptığı açıklamaların kabul edilemez olduğu belirtildi.

Belarus Dışişleri Bakanlığı basın sekreteri Anatoliy Glaz, “Muhtemelen Sayın Paşinyan, sözüm ona sokak demokrasisi kurallarının büyük politikada kabul edilemez olduğunu henüz anlamadı. Üzgünüz, bunun zaman içinde geçeceğini umarız” ifadelerini kullandı.
Paşinyan’ın ‘kendisini cezalandırma ya da affetme yetkisine sahip olan uluslararası bir savcı olarak hayal ettiğini’ belirten Glaz, KGAÖ eski genel sekreteri Yuriy Haçaturov’a yönelik böyle bir hareketin yapılabileceğini, ‘ancak uluslararası ilişkilerde gayet net protokol ve etiket normlarının var olduğunu’ kaydetti.


https://tr.sputniknews.com/dunya/201811171036199191-kgao-uyesi-sekreter-ermenistan-atanma-kusku-bakiyor/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın