İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Parlamentosu’na kanlı baskından 19 yıl geçti (video)

19 yıl önce, 27 Ekim 1999 tarihinde Ermenistan Milli Meclisin’de yaşanan terör saldırısı 8 devlet adamının hayatıı aldı.

Meclis salonuna hemen oturum sırasında giren silahlı grup tarafından açılan ateş sonucunda Parlamento Başkanı Karen Demirciyan, Başbakan Vazgen Sarkisyan, parlamento Başkan Yardımcıları Yuri Bahşçyan ve Ruben Mirzoyan, Acil Sorunlar Bakanı Leonard Petrosyan, milletvekililer Armenak Armenakyan, Henrik Abrahamyan ve Mikayel Kotanyan hayatını kaybetti.

8 kişinin daha yaralandığı saldırıda, oturuma katılan gazeteciler dahil 91 kişi rehin alınmıştı. Bir süre sonra saldırganlar, gazetecileri ve yaralıları serbest bıraktı. Diğer rehinler ise 28 Ekim sabah saatlerinde, teröristlerin teslim olunmasıyla kurtarıldı.

Bu kanlı saldırıyla ilgili 4 yıl süren dava neticesinde 2 Aralık 2003 tarihinde Yerevan Nork –Maraş ilçe mahkemesinin hakimi Samvel Uzunyan’ın kararıyla cinayeti işleyen 6 saldırgan müebbet hapis cezasına, biri ise 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Müebbet hapis cezasına çarptırılanlar, cinayeti yöneten Nayiri Hunanyan, kardeşi Karen Hunanyan, Derenik Becanyan, Aşot Knyazyan, 2004 yılında hayatına intiharla son veren Vram Galstyan ve geçen yıl cezaevindeki hücresinde hayatını kaybeden Edik Grigoryan oldu. 14 yıl hapis cezasına çarptırılan Hamlet Stepanyan ise, 2010 yılında “Nubaraşen” Ceza İnfaz Kurumunda kalp krizinden hayatını kaybetti.

Saldırganlardan Norayr Eğiazaryan da, mahkeme kararının açıklanmasından önce cezaevindeki hücresinde elektrik akımına kapılarak ölmüştü. Bugün hayatta kalan dört saldırgandan biri olan Karen Hunanyan ise aklını yitirmiştir.

27 Ekim 1999 tarihli vahşette hayatını yitirenler anısına Ermenistan Cumhuriyeti Milli Meclisi’ndeki anıtında bugün anma töreni yapılacak.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/10/27/Ermenistan-Parlamento-Saldırı/140141

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın