İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yitirdiklerimiz: Öztan Özatay

Lefkoşa’da ünlü Ermeni fotoğrafçı Arto Tilbiyan’ın yanında çırak olarak çalışmaya başlayan Öztan Özatay, fotoğrafçılığa olan merakının keşfedilmesiyle haftalığından kesilmek kaydıyla ustasından ilk fotoğraf makinesini satın aldı.

Özatay’ın bu amatörce uğraşı, okul sonrası gezgin fotoğrafçılıkla hastanelerde, düğün ve derneklerde fotoğraf çekmekle profesyonelliğe dönüştü.

1968-1975 yılları arasında Lefkoşa Ruh ve Sinir Hastanesi’nde hastabakıcı olarak çalışan Özatay, ayrıca 1974- 1978 yılları arasında “Zaman” gazetesinde foto muhabirliği ve spor sayfası şefliği yaptı.

Fotoğrafçılığın temel bilgi ve tecrübelerini Tilbiyan’dan öğrenen Özatay, 1974 Harekâtı’ndan sonra girdiği adliyede kısa süreli icra memurluğu yaptı. Bu yıllar, Kıbrıs’ta yokluk yıllarıdır ve bu süre içinde de Özatay gezgin fotoğrafçılığı sürdürdü.

Tilbiyan’ın çırağıydı

Tilbiyan’ın yanındaki çıraklığı sırasında, renkli fotoğrafçılık üzerine tecrübe edinir. Gezgin fotoğrafçılık sırasında çektiği siyah beyaz fotoğrafları da evinde oluşturduğu karanlık odada tab etti.

Özatay’ın hayalinde hep kendi stüdyosunu kurmak vardı. Özatay, devlet memurluğunun çok cazip olduğu bir ülkede icra memurluğu görevinden istifa ederek dinamik ve girişimci ruhuyla ticaret hayatına atıldı.

Özatay&Co. 1978 yılının şubat ayında Öztan Özatay tarafından küçük bir fotoğraf dükkânı ve stüdyosu olarak kuruldu.

Foto Özatay’ı kurdu

Foto Özatay olarak Lefkoşa’da Şehitler Abidesi yakınlarında açtığı bu stüdyoda 1982 yılına kadar hizmet verir. Daha sonra 1982’de Vakıflar Pasajı’nda, 1987’de Marmara Bölgesi’nde, 2000’de Girne Caddesi’nde, 2002’de Taşkınköy’de ve 2005’te Kermiya’da açtığı beş stüdyoda çalışmalarını çocuklarıyla birlikte sürdürdü.

1980’lerin ortasında işini geliştirerek fotoğrafçılık yanında elektronik dalda da faaliyet göstermeye başlayan Özatay, ayrıca videoculuğu Kıbrıs’a ilk getiren kişidir ve 1983’te KKTC’de ilk video kulübünü açarak uzun süre bu dalda tek başına hizmet verdi.

Adına yarışmalar düzenleniyor

Öztan Özatay, hastalığının ortaya çıktığı Haziran 2006’ya kadar faal olarak çalıştı. 5 Şubat 2008’de yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak 59 yaşında vefat etti.

Fotoğrafçılığa uzun yıllar hizmet veren Özatay, her yıl adına düzenlenen yarışmalarla anılıyor.


https://www.kibrisgazetesi.com/kibris/yitirdiklerimiz-oztan-ozatay/49900

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın