İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Samsun Yeni Karakolu tarih oldu

Samsun tarihinde önemli bir yer edinen,Yeni Karakol tarihin tozlu raflarına karıştı.

01 Eylül 2018 Cumartesi 16:18

Samsun tarihinde önemli yer edinen,döneminin mimarisiyle oldukça modern bir yapıda olan,şimdi kapalı olan Yeni Karakol,mimari açıdan estetik durup tarih olan diğer yapılar gibi Yeni Karakol’da tarihin tozlu raflarında yerini aldı.

Samsun Emniyet Teşkilatı’nın tarihinde önemi bir yer edinen Yeni Karakol,gereken değeri görmeyerek tarihiz tozlu raflarında yerini almış durumda

Samsun’da polis teşkilatına dair ulaşılabilen en eski bilgi 1896 yılına ait olanıdır.1896-97 yılında Tokat yöresinde kendini hissettiren Ermeni ayaklanması Sivas’ta muhtemel bir iç isyanın sinyallerini vermekteydi. Sivas Vilayeti’nin Canik Sancağı’na yakın kazalarında çıkması muhtemel isyana destek vermek için, Samsun’daki Ermenilerden asker temin etme gayretleri mevcuttu. 1896’da Ünye’den Samsun’a gelen Stefan isimli Ermeni, Sivas’ta yapmayı planladıkları isyan için gönüllü toplamakta olduğunu köylülere söylemişti. Köylülerin polis merkezine yaptıkları ihbar neticesinde Canik Polis Komiseri ile bir zabit ve yeteri kadar zaptiye konu ile ilgili olarak, Mutasarrıf tarafından, tahkikat yapmakla görevlendirilmişlerdi.

Samsun’da polis merkezleri önceleri ahşap iki katlı binalar halindeydi. Samsun Yeni Karakol’da bu mimariye örnektir. Reşadiye, Cedid, Bahariye mahallelerinde bulunan Rumlara ait pek çok bina muhacirlere tahsis edilmiş, Rumlardan kalan okul, kilise gibi binalar da resmi ya da sağlık kuruluşlarının kullanımına verilmişti.

Samsun’un Emniyet Teşkilatı tarihinde önemli bir yer edinen,kapanarak tarihin tozlu raflarında yerini alan Yeni Karakol’un akıbeti ise henüz belli değil.


https://www.samsunhaber.org/asayis/samsun-yeni-karakolu-tarih-oldu-h9711.html

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın