İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müzakere sürecine Artsakh’ın katılımı sorunun barışçı çözüm menfaatlerindn kaynaklanmakta

Karabağ sorunu müzakere sürecine Artsakh’ın katılımı sadece sorunun barışçı ve adil çözüm menfaatlerinden kaynaklanmaktadır.

ArtsakhPress’in verdiği habere göre beyan Artsakh Millet Meclisi Bşk. Aşot Gülyan’dan geldi.

Gülyan şunları kaydetti:

ʺKarabağ sorunu müzakere sürecine Artsakh’ın katılımı sadece sorunun barışçı ve adil çözüm menfaatlerinden kaynaklanmaktadır. Bu fiiliyat, ülke iktidarının AGİT Minsk Grubu çerçevesinde devam eden müzakerelerde tam formatın ihyası gerekliliğini gerekçelendirmek için yıllardır sürekli dış poitika öncliklerimiz arasında işaret edilmiştir.

Artsakh’ın müzakerelerde doğrudan yer aldığı 1990’lı yıllarda, ateşkesin tesisi ve rejiminin korunmasına ilişkin temel belgelere sahip olduğumuz hususu, çatışmada esas taraf Artsakh olmaksızın sürecin dama sürünceme içinde olacağı görüşünü zaten teyid etmektedir.

Bugün aracılar müzaerelerin yeniden başlaması için gerekli koşulları sağlayamamaktadır, bu artık varolan formatın verimli regülasyonu karşılamadığını ortaya koymaktadır. Bununla beraber bugün tüm çatışacı taraflar bu basit gerçekliğin bilincinde olmazken bu Ermeni taraflarının Artsakh’ın katılımı konusunu dolaşıma sokmayı durdurmaları gerektiği anlamına gelmemektedir, zira en nihayetinde sorunun çözümü, bunun Artsakh halkının beklentilerini karşılaması durumunda kesinlikle mümkündür.ʺ

Gülyan, Azerbaycan’la savaşın tekrar başlama olasılığına ilişkin olarak, Artsakh’ın Azerbaycan gibi öngörülemez bir özneyle iş olduğunu kaydederek:

ʺBu husus aralarında savaşın aniden başlaması da olmak üzere bizi temkinliliği kaybetmemekle yükümlendirmektedir. Azerbaycan asla sorunu askeri yöntemle çözm arzusunu gizlememiştir. Ateşkes Anlaşmasının periyodik ihlalleri, sabotaj-sızma kalkışmalarıve sınırda gerilimi düşürmeye yönelik mekanizmaların icrasına yönelik yüksek düzeyli mutabakatlardan imtina etme, bu ülke rejiminin rövanşist hırslarını sadece teyid etmektedir. Nisan 2016 sonrasında oluşan duruma biz daha çok yönlü tepki göstermekteyiz. Bu zarfta sınır hattını pekitirdik, savunma hatlarını tekniken donattık. Ancak güvenliğin temin işi sadce bizim işimiz değil.ʺ dedi.


https://news.am/tur/news/468911.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın