İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paşinyan: Barışçı süreç yapıcı yaklaşım ve tüm tarafların tutumunun görüşülmesini gerektirmekte

Ermenistan kısa bir süre önce demokratik geleceğini inşa amacıyla ani değişiklikler yönünde kolları sıvadı. Beyan bugün 12 Temmuz’da NATO Afganistan’da Kararlı Destek misyonuna katkıda bulunan ülke ve hükümet başkanları buluşmasındaki konuşmasıyla Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan’dan geldi.

Paşinyan konuşmasında özellikle şunları kaydetti:

ʺHerşeyden evvel samimi konukseverlik için başbakan Michel’e teşekkürümü ifade etmek isterim. Afganistan’da barış ve istikrar için uluslararası çabalara yönelik bu etkinliğe katılım benim için bir onurdur.

Sürdürülebilir kalkınma için barış ve güvenlik hayati öneme sahipler, demokrasi ve serbest piyasa ekonomisi de böylesidir. Bildiğiniz gibi Ermenistan kısa bir süre önce demokratik geleceğini inşa amacıyla ani değişiklikler yönünde kolları sıvadı.

Ermenistan’da Kadife devrimin zaferi Ermenistan toplumunun olgunluğunun net bir dışavurumu, insan hakları ve temel özgürlüklere yönelik yükümlülüklerinin teminatıdır.

Bayanlar ve baylar,

Bugünkü toplantı uluslararası güvenlik meselelerini ve bu meselede varolan kolektif yaklaşımların korunması gerekliliğini bir kez daha önemsemektedir. Hepimizi dost Afganistan halkına barış, güvenlik ve istikarar getirme inancı ve buna hazır olmamız yek vücut hale getirmektedir.

Afganistan Hükümetinin devlet inşası ve güvenlik düzeyinin yükseltilmesi çabalarını yüksek takdir ediyoruz. Bu Afganistan halkı, ordusu ve güvenlik güçlerinin koşulsuz sadakati ve fedakarlıkları olmadan mümkün olmazdı. Her şeye karşın ilerlemeden dönüş olmaması için hala yapacak çok iş var.

Kolektif güvenlik taraftarı olarak Ermenistan uluslararası barış ve güvenliğin pekişmesi çabalarına katkıda bulunmaya devam edecektir.

Barış süreci yapıcı yaklaşım ve tüm tarafların tutumunun görüşülmesini gerektirmektedir. Sonuç olarak biz kesinlikle barışçı çözüme ulaşamak için uluslararası toplumun çabalarını bir araya getirmeliyiz, ki bu Avrupa güvenliği için genel olarak oldukça önemlidir.

2010 yılından bu yana Ermenistan, önce Uluslararası Güvenlik Destek Güçleri (ISAF) ardından Kararlı Destek Misyonu çerçevesinde olmak üzere Afganistan’da NATO tarafından gerçekleştirilen barışın tesisi işlemlerine katkıda bulunmaktadır. Ermenistan ve Almanya arasındaki işbirliğini verimli takdir diyoruz, bu kanaatimce NATO üyesi ve partnör ülkeler arasında ortaklığın en iyi ve en parlak örneklerinden biridir.

Misyona 130 kişilik güce kadar katılımımızı sürdürmeye hazırız. Ayrıca Sürdürülebilir Destek Misyonunun yerini aldıktan sonra NATO Sürdürülebilir Ortaklık Misyonuna katılmaya hazır olduğumuzu da ifade ettik.

Ermenistan Afganistan başkanlığında ve Afganistan katılımıyla gerçekleştirilen katışımcı barışçı sürece desteğini sürdürecektir. Biz dost Afganistan’da çok yönlü barış, kalkınma ve istikrarın tesisine yönelik uluslararası çabalara desteğimizi sürdüreceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.ʺ


https://news.am/tur/news/461415.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın