İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan KEİPA başkanlığını devraldı

Arnavutluk başkenti Tiran’da Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin (KEİPA) 51’inci toplantısı tamamlandı. KEİPA dönem başkanı Arnavutluk’ta düzenlenen toplantıya Ermenistan’dan Parlamento Başkan Yardımcısı Eduard Sharmazanov’un başkanlığındaki heyet katıldı.

Ermenistan Parlamentosu Basın Dairesi’nden yapılan açıklamada toplantı sonunda Ermenistan’ın KEİPA başkanlığını devralacağı bildirildi. KEİPA sembolleri Ermenistan heyet başkanına teslim edildi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin (KEİ) ilk kurucu üyeleri Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, eski Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristan’dır. Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine, Bağımsız Devletler Topluluğu olarak Rusya Federasyonu, Ukrayna, Azerbaycan, Moldova, Gürcistan ve Ermenistan kurucu üye sıfatıyla katılmışlardır. Daha sonra Karadeniz’e kıyısı olmayan Yunanistan ve Arnavutluk kurucu üye olarak katılmıştır.

KEİ ile ilgili ilk toplantı Türkiye’nin girişimi ile 19 Aralık 1990’da Ankara’da yapılmıştır. Türkiye, eski Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristan’ın resmi delegelerinin yanı sıra, eski Sovyetler Birliği Heyeti içinde; Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ermenistan Cumhuriyetleri’nin Dışişleri Bakan Yardımcıları yer almıştır. Toplantıda taraflar, Türkiye tarafından hazırlanan ve önerilen işbirliğinin temel prensiplerini kapsayan taslak üzerinde çalışmışlar, sonuç bildirgesinde “Karadeniz Ekonomik İşbirliği” nin kurulmasında anlaşmaya vardıklarını resmen açıklamışlardır. 3 Şubat 1992 tarihinde Türkiye’de; Türkiye, Rusya Federasyonu, Romanya, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Moldova Bakan düzeyinde, Ukrayna ve Bulgaristan ise Dışişleri düzeyinde katılarak, KEİ ile ilgili temel belgeyi parafe etmişlerdir.

KEİ Anlaşması, 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Zirve Toplantısı’nda dokuz üye ülkenin yanı sıra, Yunanistan ile Arnavutluk’un da kurucu üye olarak katıldığı on bir ülkenin devlet veya hükümet başkanları tarafından imzalanarak, resmen işlerlik kazanmıştır.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/06/22/Ermenistan-KEİPA/131855

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın