İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya İslam Birliği ve Vatikan Papalık Konseyi daimi çalışma meclisi kurulma protokolü imzalandı

Suudi Arabistan’ın öncülük ettiği Dünya İslam Birliği (Rabıta) ve Vatikan Papalık Konseyi arasında ortak hedefler doğrultusunda daimi çalışma meclisi kurulmasını da ön gören bir protokol imzalandı.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen imza töreninde, Rabıta Genel Sekreteri Muhammed el-İsa ve Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Kardinal Jean Louis Touran hazır bulundu.

Anlaşma, Rabıta Genel Sekreteri el-İsa’nın geçtiğimiz Eylül ayında Vatikan’a gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Touran’ın, 13-20 Nisan tarihleri arasında Suudi Arabistan’a ziyaretin ardından gerçekleşti.

İki taraf arasında imzalanan protokole göre, Rabıta ve Papalık Konseyi arasında bir koordinasyon meclisi kurulacak. İki yılda bir kez iki taraftan temsilcilerin katılımıyla toplantı düzenleyecek olan meclis, bu toplantılarını İtalya’nın başkenti Roma ve Rabıta Genel Sekreteri tarafından daha sonra belirlenecek bir şehirde düzenleyecek.

Protokol, koordinasyon meclisi tarafından yapılacak ilk toplantının basına açık olmasını ve toplantı sonunda ortak bir bildirge yayınlanmasını ön görüyor.

Etnik ve dini çeşitliliği artan dünyanın Hristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki dini ve ruhani bağlara her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğuna ve iki din mensupları arasındaki ilişkinin daha verimli olması gerektiğine vurgu yapılan protokolde, Papalık Konseyi’nin Hristiyan dünyasında, Rabıta’nın ise İslam dünyasında önemli roller üstlendiğinin altı çizildi.

Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Kardinal Jean Louis Touran, El-İsa’nın Rabıta Genel Sekreterliği’ne atanmasından bu yana dinler arası ilişkileri güçlendirilmesi ve arada köprüler kurulması için öncü girişimlerde bulunduğunu söyleyerek övgüde bulundu.

Touran, “Burada hayata geçirdiğiniz girişimlerinizin listesini sunmayacağım. Fakat kuruluşunuzun ve sizlerin çabalarının farkındayım. Gerçekten ‘rabıta’ isminin anlamının yansıttığı gibi, kuruluş sadece Müslümanlar arasında bir bağlantı değil, diğer dinlerdeki inananlar arasında da bağlantı kuruyor” dedi.

Bütün dinlerin ılımlı hükümler içerdiğini belirten Touran, din adına şiddet ve teröre başvuran herkesin dinlerini yanlış tanıttığını, dinlerinin imajını çarpıttığını ve başkalarını yok ettiğini kaydetti.

Rabıta Genel Sekreteri el-İsa, 13 Nisan gününden bu yana Suudi Arabistan’da çeşitli temaslarda bulunan Kardinal Touran ile Riyad’da bir görüşme gerçekleştirerek ortak konulardaki çalışmaları ele almıştı.

Protokol imza töreni, Touran ve el-İsa’nın konuşmalarıyla sona ererken, her iki yetkili de Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi, dünya barışının korunması ve terörle mücadele gibi konularda yaptığı çalışmalar ve gelecekte kurulmasını istedikleri işbirliğine dair bilgi verdi.

Touran ve el-İsa, Rabıta ve Papalık Konseyi’nin yaptığı çalışmalardan dolayı önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi.

(Şarku’l Avsat)


https://www.aksam.com.tr/dunya/dunya-islam-birligi-ve-vatikan-papalik-konseyi-daimi-calisma-meclisi-kurulma-protokolu-imzalandi/haber-728480

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın