İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsa Mesih’i ‘Tanrı’ Olarak Tanımlayan Eski Mozaik Sergilenecek

İsa Mesih’e ilahi bir nitelik atfeden eski bir mozaik, ilk kez sergilenecek.

‘Tanrı İsa Mesih’ mozaiği, Erken Hristiyanlık döneminde Mesih’in tanrısallığına dair bilinen en eski mozaiklerden biri olarak kabul ediliyor. İsrail Eserler Kurumu ve Tel Aviv Üniversitesi tarafından yapılan 2005 kazılarında, Kuzey İsrail’deki İngiliz işgal döneminde yapılan Megiddo Hapishanesi’nin zemininin altında yer alan antik katmanda bulundu.

MS 230 yılına tarihlenen mozaikte Grekçe yazıt yer alıyor. Yazıtların birinde “Tanrı seven Akeptus, tabloyu Rab İsa Mesih anısına bir anıt olarak sundu” ibaresi yazıyor.  İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, Akeptus,’un komünyon sırasında yardımcı olan yerel topluluktan bir kadın olduğu düşünülüyor.

Ortaya çıkarılan mozaik, bilinen en eski Hristiyan ibadethane evlerinden birinin bulunduğu Yahudi ve Samiriyelilerin yaşadığı Othnay Köyü’nde bulundu. Kazı başkanlığını yürüten, Hayfa Üniversitesi’nden Dr. Yotam Tepper, mozaiğin Hristiyan evindeki bir ibadet salonunun bir parçası olabileceğini söyledi. Bu evler, Roma imparatoru Konstantin’in dönüşümünü takiben Hristiyanlığın serbest kalmasının ardından dördüncü yüzyılda kurulan kilise binalarından önce Hristiyan cemaatinin toplanma merkezleriydi.

Erken Hristiyan sembollerinden olan balık figürleri söz konusu mozaik üstünde de yer alıyor. Grekçe balık anlamına gelen “İxtus”, ilk Hıristiyan öğretisinin aşılanmasının görsel bir temsiliydi. Yunanca “İsa Mesih, Tanrı Oğlu, Kurtarıcıdır” cümlesinin ilk harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Ayrıca kazılarda ele geçen bu buluntular, Romalı alışkanlıklarının erken kilisenin doğasına etkisine ışık tutuyor.

Geleneksel olarak Hristiyan İnancına açıkça düşman olsa da köyün yakınlarındaki Roma askeri kampları yeni inanca hoşgörülü davranıldığı izlenimini uyandırıyor. “Burada Romalıların Hıristiyan subayları vardı” diyen Tepper, “Zulüm daha sonraki anlatıların aktarımı sırasında abartılmış olabilir. Ancak elbette hikayeler Roma Ordusunda Hristiyanların varlığı gerçekliğinin karmaşıklığını yansıtmaz” şeklinde konuştu.

“Kardeşimiz Porophrius” olarak da hitap edilen Gaianus adında bir Romalı bölük komutanı, Hristiyan mozaiğini bağışlayan kişi olarak görünüyor.

Megiddo Hapishanesi’ndeki mahkumlar şu anda arkeolojik açıdan turizm merkezi olma yolunda ilerleyen kuruluşa yer açmak için başka yerlere naklediliyor. Bu turistik alan Hristiyan evlerinin kalıntılarına, Roma Karargahına ve Osmanlı dönemine ait yedi un değirmenine ev sahipliği yapacak.(christiantoday)


http://haber.sat7turk.com/isa-mesihi-tanri-olarak-tanimlayan-eski-mozaik-sergilenecek/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın