İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Empresyonist Şair Garbis Cancikyan

(6 Ocak 1920 -26 Şubat 1946)
Garbis Cancikyan 6 Ocak 1920’de İstanbul -Samatya’da doğdu, ilk öğrenimini önce semtin Sahakyan -Nunyan Ermeni İlkokulu’nda, sonra İstanbul Getronagan Ermeni Lisesi’nde aldı. Daha sonraları kısa bir süre İtalyan okulunda öğrencilik hayatı olan Garbis Cancikyan, hastalığı nedeniyle öğrencilik hayatına son vermek zorunda kaldı, iş hayatına atıldı.
İlk yayınlanan şiirlerden biri ”Ore or” (Günden güne), 1939’da Pakrat Tevian’ın ”Badger”(Resim) dergisinde, daha sonraları ise eserleri, ”Araksi Soğomon ” takma adıyla, “Nor Or” haftalık ve “Jamanak” gazetelerinde yayınladı. Sağlığında yayınlayamadığı bazı eserlerini, ölümünden sonra, “Aysor” (Bugün), ”Carakayt” (Işın) ve “Jamanak” (Zaman) gazeteleri yayınladı.
Garbis Cancikyan’ın okuma yazma eğilimi okul sıralarında ortaya çıktı. O yaşlarda Fütürizm, Sürrealizm (Gerçeküstücülük),Empresyonizm (İzlenimcilik) gibi akımların etkisinde kaldı ve büyülendi: 1942’de Türkçe şiir deneyimlerini Haygazun Kalustyan ile birlikte ”Balkıs” adında bir kitapta topladı.
Garbis Cancikyan 26 Şubat 1946’da İstanbul Surp Pırgiç Ermeni Hastanesinde yirmialtı yaşında öldü. Tek arzusu şair Misak Metsarents’in yanına  gömülmekti.1952 yılında  mezarı, Misak Metsarents’in mezarının yanına  nakledildi.
Dr. med. Sarkis Adam

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın