İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Altmış Bir Yıllık Arkadaşım Murat

Yervant Özuzun

1956 yılında Gümüşhacıköy Orta Okulundan mezun oldum. Tıbrevank’a gitmek üzere beş arkadaş İstanbul’a geldik. O yıl lisenin ilk sınıfı açılmıştı ancak beni Ermenice bilmediğim için almadılar. Ben Merzifonlu Ohan’la beraber Vefa Lisesine devam ettim. Diğer arkadaşlar Orta okul ikinci, üçüncü sınıflarına yazıldılar. İstanbul’da arkadaşımız yoktu, Ohan’la hafta sonlarında Tıbrevank’a giderdik. Murat‘ı orada tanıdım. O tanışma hiç ayrılmadan 61 yıl devam etti.

Gedikpaşa’da evlerimiz, Sirkeci’de de iş yerlerimiz birbirine yakındı. Askerlikten sonra evlendik. Bu dostluğumuza eşlerimiz de dahil oldu. Bu defa Yeşilköy’deki evlerimiz de daha sonra Tekirdağ bölgesindeki yazlık evlerimiz de birbirine yakın oldu. Sonra çocuklarımız oldu, bu dostluğumuzu onlar devam ettiriyorlar.

Murat‘la en önemli birlikteliğimiz hiç kuşkusuz Patrikhane’deki 14 yıllık danışmanlık dönemimizde oldu. Bu sürenin 10 yılında Mutafyan Badriark’ın danışmanıydık. Ondan önce Mutafyan Badriark’ın sırpazanlık döneminde 2 yıl, Badriark’ın hastalığından sonra da 2 yıl danışmanlık yaptık. Mutafyan Badriark’tan aldığımız teşekkür belgeleri en büyük onurumuz, övüncümüz oldu.

Murat nasıl biriydi? Çok okuyan, iyi bir araştırmacıydı. Her konuda fikir yürütebilecek, sohbet edilecek biriydi. Onunla konuşurken çok şey öğrenirdiniz. Bilmediği konularda tartışan ve anlaşamadığı kimselerle hiç tartışmaya, sohbete bile girmez ve onlarla mesafeli kalırdı.

Danışman olduğumuz dönemde de sonraki süreçte de cemaat’in her türlü sorunlarında Murat, ben ve Kirkor Döşemeciyan aynı doğrularda birleşirdik. Çoğu yerde cemaatimizdeki diğer arkadaşlarımızdan farklıydık.  Murat şu bir yıllık Patrik seçim sürecini yaşasaydı çok üzülürdü.

Nizamnamelerle ilgili yaptığı çalışma ve kitapları bu konudaki bir boşluğu doldurdu. Araştırmacılara, kütüphanelere, devletin ilgili birimlerine konusunda doğru bilgiler içeren kaynak olduğunu biliyorum. (Ama üzülerek şunu da söyleyeyim cemaatimizde nizamnameden, mevzuattan söz edip de Murat’ın kitaplarını eline almayanların çok sayıda olduğunu da biliyorum.)

Bu pazar onu ölüm yıl dönümünde sevenleriyle andık.

Murat, güzel dostum benim, sen inançlı biriydin, sonsuza dek ışıklar içinde uyu.

bebir

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın