Ermeni dünyasında ”Büyük Oruç” bir yas veya inzivaya çekilme dönemidir, temel amacı, inanları ”Kutsal Hafta”ya ve ”İsa Mesih’in Diriliş Yortusu”nu çoşkoyla kutlamaya hazırlamaktır.
Hristiyan dünyasında ”Oruç Tutma” ilk defa İsa Mesih’in vaftiz olduktan sonra çölde inzivaya çekilip 40 gün ”Oruç” tuttuğunda görürüz.
Apostolik Ermeni Ortodoks Kilisesi ,”Oruç Tutma”yı, 1-Ruhsal Güçlenme ve 2-Vücut Sağlığı olmak üzere iki amacla uygulamaktadır.
Ermeni halkı 3 şekilde oruç tutar.
1. En yaygın olan şekil: Bal hariç herhangi bir hayvansal gıda tüketmemek.Alkollu içecekler, süt ürünleri, et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve hayvansal yağ tüketmemek yalnızca bitkisel gıdalar tüketmekle ”Oruç” (perhiz-Bahk) tutmak:
2. İkinci yaklaşım şekli: Ekmek ve su hariç, herhangi bir başka yiyecek ve gıda tüketmemek.” Oruç”(perhiz-bahk) tutmak :
3. Üçüncü yaklaşım şekli :Günümüzde bu şekil çok nadir olarak uygulanmaktadır, burda her türlü yiyecek ve gıda,ekmek ve su tüketilmeden ” Tam Oruç” tutulur.
Günümüzde ,en yaygın olarak uygulanan, birinci şekildir:
Uzun bir süre,bitkisel gıdalar tüketerek ”Oruç”-(perhiz-bahk) tutmanın tıbbi acıdan olumlu ve olumsuz yönleri vardır:
Büyük Oruç(Perhiz) tutmanın olumlu yönleri:
Her şeyden önce, ”Büyük Öruç” tutan kişi, hayvansal gıda ve hayvansal yap tüketmeyerek, kardiyovasküler hastalıklar, diyabete ve obeziteye gibi hastalıklara neden olabilecek risk erkenlerini azaltmaktadır. Ayrıca bitkisel gıdalarla beslendiğinden, bitkisel kökenli gıdaların selüloz açısından zengin olmasından yararlanmaktadır:Yapılan araştırmalar bitkisel gıdalarla beslenenelerin kanında LDL-Kolesterol seviyesinin hayvansal gıdalarla beslenenlere oranla daha düşük olduğu, bitkisel gıdalarla beslenenlerde böbrek taşı veya safra kesesi taşı oluşumu,hayvansal gıdalarlarla beslenenler oranla daha nadir görüldüğü, bitkisel gıdalarla beslenenlerin sindirim sistemleri daha sağlıklı çalıştığı gösterilmiştir :
Büyük ”Öruç” Tutmanın olumsuz yönleri:
Oruç tutmanın başlıca olumsuz yönü, dengesiz bir beslenme şekli olduğudur. İnsan vücudunun bellirli vitaminlere, minerallere, tuzlara özellikle Demir, Çinko, Kalsiyum, Magnezyum, D vitamini, B12 vitaminine ihtiyaçı vardır, uzun bir süre bitkisel beslenme kişide bu minerallerin ve vitaminlerin eksikliği bir takım sağlık sorunlarının ve hastalıkların doğmasına sebep olabilir:D vitamin ve Kalsiyum eksikliği kemik yapısında bozukluklara, B12 vitamin eksikliği kansızlığa, sinir sistemi bozukluğuna, uzun süre bitkisel beslenmeye bağlı protein ve amino asid eksikliği kas ve eklem hastalıklarına sebep olabilir. Bu nedenle, uzun süredir ”Oruç” tutan kişi eksik olan vitamin ve mineralleri tamamlayıcı olarak beslenmesine eklemelidir.
Tıbbi açıdan sağlık sorunları olanlara,hamile kadınlara ve çocuklara ”Oruç Tutma” önerilmemelidir.
Oruç tutmanın bir zayıflama diyeti olmadığı asla unutulmamlıdır.
Dr.med. Sarkis Adam
[…] .:HyeTert:. on 2018-02-10 Türkçesi İçin Մեծ Պահքը ՛՛Սուգի՛՛ շրջան մըն է,որուն գլխաւոր նպատակն […]