İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aşkın Büyük Ozanı Vahan Deryan’ın Anısına

Հայերենի Համար 

Doğumunun 133., Ölümünün 98. Yılında,
Aşkın Büyük Ozanı Vahan Deryan’ın Anısına
(28 Ocak 1885- 7 Ocak 1920)

Ermeni edebiyatının ünlü ozanlarından, halk emekçisi Vahan Deryan, 28 Ocak (9 Şubat ??) 1885 tarihinde Vahan Sukyasyan Der-Kirkoryan gerçek adıyla, Gürcistan’ın Tiflis kentinin Kantza köyünde doğdu: Bir ruhani ailenin oğlu olan Vahan 1897 yılında öğrenimi için Tiflis’e gitti,1899 yılında Moskova Lazaryan Lisesine kaydolan Vahan Der-Kirkoryan (Deryan), 1906’da Liseden mezun olur, aynı tarihte Moskova Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin Filoloji bölümünde yüksek öğrenimine başlar, yüksek öğrenim öğrenciliği döneminde devrimci faaaliyetlerde bulunduğu suçuyla Moskova’da tutuklanır.
1908 yılında, Tiflis’te ilk derlemesi ” Mıtnaşağhi Anurçner” (Alaca Karanlıkta Düşler) adlı eseri yayınlanır. 1915 yılında ”Mışag”(Çifçi=Rençber) adlı gazetede ”Yergir Nairi”(Vatan Nairi) adlı, vatan sevgisini ve milli duyguları öne çıkaran şiirlerinin dizisi yayınlandı. Onun bu eseri, vatan sevgisi ve milli duygular içerikli bir lirik şiir türü olarak, Ermeni Edebiyatının tepesinde bir yer aldı: Vahan Deryan’ın bu şiir dizisi Ermeni halkının yaşadığı trajediyi, dramını, acılarını, merhametli ve hayırsever duyguları, ruhsal yapısını temel alan ananelerini, gelenek ve göreneklerini ve aynı zamanda barış ve kardeşlik içinde yaşama hedefini yansıtmaktadır.
Vahan Deryan 1917 yılında Bolşevik devrimine ve onu takip eden etkinliklere ve harekete faal olarak katılmıştır.
7 Ocak 1920 tarihinde çok ağır bir hastalık sonucunda Kazakistan’da hayata veda eden Vahan Deryan’ın Gürcistan’da ve Ermenistan’da adıyla anılan müzeler, anıtlar, sokak hatta Ermenistan’da Vahan Deryan adlı bir de okul bulunmaktadır.
Alacakaranlıkta Düşler (Mıtnaşağhi Anurcner), Gece ve Anılar (Kişer un Huşer), Altın Masal (Vosgi Hekiat), Altın Zincir (Vosgi Şığhta), Vatan Nairi (Yergir Nairi), Dönüş (Veratarts) eserlerini topladığı dizilerden bazılarıdır.

Image_5643

Dr. med. Sarkis Adam.

Bir yorum

Bir Cevap Yazın