İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayla Algan:”Ermenilerle iç savaş yaşadık, asla soykırım olmadı”

Tiyatro ve sinema oyuncusu, müzik sanatçısı Ayla Algan, Bandırma`da, “Doğa, endüstri ve demokratik sistemlerde mikro ailenin konumu” konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi.

22. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında, Şehir Kulübü`nde gerçekleşen söyleşide, çocukluk anılarından, günümüze bir pencere açan Algan, çocuklara, 12 yaşına dek tiyatro izlettirmenin yararına dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu:

“Tiyatronun, 1,5 saatlik zaman dilimi içinde çocukların ruhsal dünyasının değişimine büyük katkısı bulunuyor. Televizyon dizileri ise çok uzun soluklu olmaları nedeniyle çocuklara zararlı unsurlar taşıyor. Çocuklarınızı, yaratıcı dramaya da yönlendirin. Ama günümüzde ailelerin bireyleri, bilgisayar ve televizyon başlarında, birbirlerinden koptular. İletişimleri zayıfladı. Aileler, çocuklarını, `ders çalış`, `şunu yap` diye programlamak yerine onları önce seyredip, izlemeli, sonra da dinleyip, anlamalıdır.”

Bir zamanlar bir tarım ülkesi olan Türkiye`nin, bugün tarımda dışa bağımlı duruma gelmesinin üzüntü verici bulunduğunu vurgulayan Ayla Algan, Atatürk`ün kurduğu Halk Evleri`nden de övgüyle söz ederken, “Daha sonra Halk Evleri kapatılırken, Fransa bile bu modeli bizden aldı” dedi.

Türkiye`de sık sık Kürt ve Ermeni sorununun gündeme gelmesini anlamakta zorluk çektiğini vurgulayan Algan, şunları söyledi:

“O yıllarda Ermenilerle aramızda yaşanan bir iç savaştı, asla soykırım değil! Onlar da bizim camilerimizi yakıp, yıkmadı mı? Kaldı ki, o yılların Türkiye`sinde zaten kaç Ermeni vardı ki? O yıllarda ben, Ermenice bile öğrendiğimi anımsıyorum. Ama onların Türkçe öğrenmediklerini de biliyorum. Yine, Ege Bölgesi`nde de Kürtler yaşardı. Hatta Kürt annelerine Türkler, yeni doğan çocuklarını bile emzirtirlerdi. Aman, oyuna gelmeyelim ve Kürtlerle kardeşliğimizi bozmayalım.”

1972 yılından beri “Devlet Sanatçısı” olan Algan, bir zamanlar hizmet veren Çakıl Gazinosu`nun, Türkçe`nin çok iyi konuşulmasına dikkat edilen bir okul, bir halk tiyatrosu konumunda bulunduğunun da altını çizerken, şu değerlendirmede bulundu:

“O dönemde Muhsin Ertuğrul, Türk ve Batı tiyatrosu için ne kadar önemliyse, Zeki Müren de, konservatuvar ve Türk Sanat Müziği için o kadar önemliydi. Zeki Bey, sahneye çıktığı Çakıl Gazinosu`nun patronuyla öncelikle gazinoya gelen düşük gelirli halkın, içeriye hangi ücretle girebileceğini konuşur ve bu girişin, uygun bir ücrete gerçekleştirilmesini kabul ettirirdi.”

Etkinliğin sonunda konuşan Belediye Başkanı Sedat Pekel, çok yönlü sanatçı kişiliğini övdüğü Algan`a plâket ve çiçek verdi.


http://www.bandirmamanset.com/haber/ayla_alganermenilerle_ic_-2917.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın