İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης στον Υψηλότατο Πρίγκηπα του Μονακό

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023, με την Αυτού Γαληνοτάτη Υψηλότητα τον Πρίγκηπα του Μονακό Αλβέρτο Β’, ο οποίος τον δέχθηκε με πολύ σεβασμό στο Παλάτι του Πριγκηπάτου.

Ο δύο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν 20λεπτη συνάντηση, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, κατά την οποία συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού θρόνου, αλλά και επίκαιρα ζητήματα. Ακολούθως, η συζήτηση συνεχίστηκε παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Γαλλίας κ. Δημητρίου, καθώς και του Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχου κ. Αετίου, Διευθυντού του Ιδιαίτερου Γραφείου του Παναγιωτάτου.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος μετέβη στην Πρωθυπουργία, όπου παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εξοχ. Πρωθυπουργός του Πριγκηπάτου κ. Pierre Dartout, με την συμμετοχή του Υψηλοτάτου και Υπουργών της Κυβερνήσεώς του, καθώς και άλλων προσκεκλημένων. O Εξοχ. κ. Πρωθυπουργός καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος αντιφώνησε καταλλήλως. (Διαβάστε την αντιφώνηση του Πατριάρχου εδώ)

Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρίγκηπας παρέστησαν και μίλησαν σε Οικολογικό Συμπόσιο που διεξάγεται στο Πριγκηπάτο. 

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος, αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά και τη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία του διαλόγου και για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. (Διαβάστε την ομιλία εδώ)

Αργότερα, ο Παναγιώτατος με την τιμία συνοδεία του επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον Σεβ. ΡΚαθολικό Αρχιεπίσκοπο του Μονακό κ. Dominique-Marie David.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο, με μουσική εκδήλωση, που παρέθεσαν προς τιμήν του, με την ευκαιρία της επικείμενης 32ης επετείου από την εκλογή Αυτού, οι Εντιμολ. νέοι Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε. κύριοι Πέτρος Μαχάς, επί τιμή Πρόξενος της Ελλάδος στο Μονακό, Γρηγόριος Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τζουβελεκάκης και Νικόλαος Χατζηιωάννου.     

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Εντιμολ. κ. Μαχάς και ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Γαλλία και στο Μονακό Εξοχ. κ. Δημήτριος Ζεβελάκης, ενώ ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τους αμφιτρύωνες, καθώς και όλους τους Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε. για την υποστήριξή τους στο ανά την οικουμένη διακονικό έργο της Μητρός Εκκλησίας. (Διαβάστε την ομιλία εδώ)                                           

Ο Πατριάρχης αφίχθη στο Μονακό αργά το απόγευμα της Τετάρτης, 18 Οκτωβρίου. Λίγο νωρίτερα, στο αεροδρόμιο «Côte d’Azur» της γειτονικής Νίκαιας τον καλωσόρισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Δημήτριος, πλαισιούμενος από τον  βοηθό του Θεοφιλ. Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο και κληρικούς της επαρχίας του, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Ζεβελάκης, και ο Εντιμολ. κ. Μαχάς.

Από εκεί ο Πατριάρχης μετέβη στη Νίκαια όπου πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των αγιογραφιών με δωρεά του Εντιμολ. Άρχοντος κ. Πέτρου Μαχά. Με την ευκαιρία αυτή ο Παναγιώτατος αποκάλυψε αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του Ι. Ναού.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν με θερμούς λόγους ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας και ο Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας-Κοινότητας της Νίκαιας Εντιμ. κ. Γεώργιος Σεληνιωτάκης. 

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε την ιστορική αυτή κοινότητα και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το επιτελούμενο έργο προς τον Ποιμενάρχη, αλλά και προς τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμολ. κ. Μιχάηλ Σεληνιωτάκη, ενώ συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κοινότητος. 

Συνεχάρη, επίσης, τον Εντιμολ. κ. Μαχά για την συμβολή του στην αποκατάσταση των αγιογραφιών του Ναού. (Διαβάστε την ομιλία εδώ)

Προτού αναχωρήσει οδικώς για το Μονακό, ο Πατριάρχης συναντήθηκε και ευλόγησε τις νέες και τους νέους της Κοινότητας. 

_________

  • Οι φωτογραφίες από την υποδοχή του Παναγιωτάτου στο Πριγκηπικό Παλάτι και την συνάντησή του με τον Υψηλότατο Πρίγκηπα  είναι του © Michael Alesi / Palais princier
  • Οι φωτογραφίες από την υποδοχή του Παναγιωτάτου στο αεροδρόμιο, την επίσκεψή του στον Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, την Πρωθυπουργία του Μονακό, από το Συνέδριο όπου μίλησε και από την συνάντησή του με τον ΡΚ Αρχιεπίσκοπο Μονακό είναι του © Νίκου Παπαχρήστου.

Φωτογραφίες

https://ec-patr.org/ο-παναγιώτατος-οικουμενικός-πατριάρ-3/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın