İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Χειροτονήθηκε ο πρώτος Ιερέας Κουρδικής καταγωγής στην Ορθοδοξία (ΦΩΤΟ)

Με την Ευλογία του Παναγιωτάτου και Καθολικού Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία Β’, ο ιεροδιάκονος Μαδαεύς Μαάμντι (Fr. Madai Maamdi) χειροτονήθηκε Ιερέας από τον Επίσκοπο Σάββα, της Επαρχίας Βόρειας Αμερικής της Γεωργιανής Εκκλησίας.

Η Χειροτονία του π. Μαδαεύ τελέστηκε στο Μοναστήρι της Αγίας Νίνας, στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Αυτή είναι μια από τις πιο λαμπρές μέρες στη ζωή των σύγχρονων Χριστιανών Κούρδων, αφού για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη νεοσυσταθείσα Ορθόδοξη κοινότητά τους ένας Ιερέας, ο οποίος έχει την ευλογία να τελεί Θείες Ακολουθίες στην Κουρδική γλώσσα.

Ο Επίσκοπος Σάββας σε συνέντευξή του στο Κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Rudaw περιέγραψε το γεγονός ως εξής:

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, που δείχνει ότι καμία εθνότητα δεν υπερτερεί των άλλων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί η Αγία Γραφή λέει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Εβραίων, Ελλήνων, Ρωμαίων και εκπροσώπων άλλων λαών. Είμαστε όλοι ένα εν Θεώ.

Αυτή είναι μια σημαντική, ιστορική ημέρα, γιατί οι Κούρδοι έχουν πλέον τον πρώτο τους κληρικό, έναν Ιερομόναχο, που εργάζεται σκληρά για τη διάδοση του Ευαγγελίου του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Ο π. Μαδαεύς μετέφρασε και δημοσίευσε τα πρώτα χριστιανικά κείμενα στα Κουρδικά (Κουρμαντζί και Σορανί).

Τον συγχαίρω και του εύχομαι να είναι μαζί του η χάρη και το έλεος του Θεού για να κάνει ακόμα περισσότερα για τους Χριστιανούς Κούρδους και όχι μόνο.

Για να μπορέσει να γίνει ένας παράδειγμα καλού ποιμένα για τον λαό του, κήρυκας της Χριστιανικής πίστης μεταξύ των Κούρδων και οδηγός τους στην Εκκλησία του Χριστού».

Ο Ιερομόναχος Μαδαεύς γεννήθηκε στην Τιφλίδα σε οικογένεια Γεζίντι.

Το 2002, μαζί με την οικογένειά του, μετακόμισε στη Μόσχα, όπου ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και, με το κάλεσμα της καρδιάς του, εισήλθε στην ιεραποστολική σχολή του Ιερομάρτυρος Δανιήλ Σισόεφ (+2009).

Μετά το μαρτύριο του πνευματικού του, ο μετέπειτα Ιερομόναχος Μαδαεύς γνώρισε τον Έλληνα Γέροντα Διονύσιο Καλαμπόκα, ο οποίος αργότερα έγινε Πνευματικός του Πατέρας και διαρκής έμπνευση στην πορεία της ζωής του.

Το 2014 έγινε Μοναχός με το όνομα του Μαδαέως / Madai, του εγγονού του Νώε, του προπάτορα των λαών του ανατολικού Ιράν (Μαδάοι- Μήδους), ένας από τους οποίους είναι και ο Κουρδικός λαός*.

Την ίδια χρονιά μπήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα το 2019.

Το 2022 στην Τιφλίδα εκδόθηκαν τα πρώτα Ορθόδοξα βιβλία που μεταφράστηκαν από τον π. Μαδαέα σε δύο Κουρδικές διαλέκτους.

Σήμερα ο Ιερομόναχος Μαδαεύς είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεχίζει να μεταφράζει Ορθόδοξα Λειτουργικά και Θεολογικά κείμενα.

* Η εθνογένεση των Κούρδων ανάγεται στην αρχαία περσική αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών (640-330 π.Χ.).

Εκείνη την εποχή, η Περσική Αυτοκρατορία περιλάμβανε το σημερινό Κουρδιστάν (τμήματα του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας στα σημερινά τους σύνορα).

Ο πληθυσμός αυτών των περιοχών ήταν ινδοευρωπαϊκής καταγωγής και μιλούσε την ινδοϊρανική γλώσσα, που αντιστοιχεί στην αρχαία ιρανική διάλεκτο.

Τα αρχαία ιρανικά είναι ο κοινός πρόγονος των σύγχρονων Κουρδικών διαλέκτων.

Οι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι οι Κούρδοι κατάγονταν από τους αρχαίους Γούτιους, τους Καρδούχους και, σε μεγαλύτερο βαθμό, από τους Μήδους, οι οποίοι είναι αρχαίες ιρανικές εθνότητες.

Ιστορικά, οι Κούρδοι, όπως και όλοι οι ιρανικοί λαοί, πίστευαν στον Ζωροαστρισμό. 

Αργότερα έχουμε και γνωστές ξεχωριστές περιπτώσεις προσηλυτισμού τους στον Χριστιανισμό, αλλά μετά τον αναγκαστικό εξισλαμισμό (7-10 αιώνες), ο Κουρδικός λαός ασπάσθηκε το Ισλάμ, και ακολούθησε ακόμα και ακραία ισλαμικά κινήματα – όπως ο γεζιδισμός, ο αλεβισμός και άλλα τάγματα των Σούφι.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι Κούρδοι (ιδιαίτερα η κουρδική διασπορά) άρχισαν να ασπάζονται μαζικά τον Χριστιανισμό και αυτό το φαινόμενο επεκτείνεται ραγδαία.

https://www.romfea.gr/diafora/55170-xeirotonithike-o-protos-iereas-kourdikis-katagogis-stin-orthodoksia-foto

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın