Araştırmacı yazar Reneta Sibel Yolak, Uluslararası Alter Yayıncılık´tan çıkan son iki kitabı ´Dostluk Köprüsü´ ve ´Öğretmenim Canım Benim´de, dünyanın farklı ülke ve kültürlerinden öğretmenleri bir araya getiriyor. Tüm meslektaşlarına ilham kaynağı da olabilecek bu kitaplar, çocukluktan itibaren hayatımızda önemli bir yeri olan ve bize yön veren öğretmenlerimizin anılarını aktarırken, bilgi dağarcığımıza katkı ve duygularımıza tatlı dokunuşlarda bulunuyor.
Psikolojik rehberlikten Reiki’ye, müzikten resme, yabancı dillerden spora, farklı birçok alanda diplomaları, çalışmaları ve ödülleri olan Reneta Sibel Yolak, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesinden mezun bir öğretmen. Oldukça üretken bir yazar da olan Yolak, en son kaleme aldığı iki kitapta farklı dinlerden, farklı branşlardan 80 öğretmen ve eğitimciye ait anıları paylaştı. Kitabına Başöğretmen Atatürk ile başlayan Yolak, artık hayatta olmayan ve unutulmayan öğretmenlere de yer verdi.
“Anılar, özellikle öğretmen-öğrenci anıları hiç unutulmaz. Bir öğrencinin en büyük şansı, ona dersleri ve öğrenmeyi sevdiren, hem düşündüren hem sıcaklığıyla sarıp sarmalayan, yol gösteren iyi bir öğretmeninin olmasıdır.
Bir öğretmen binlerce öğrenci yetiştirir. Binlercesinin hayatına dokunur. Onlara yalnızca ders öğretmez, geleceklerini de etkiler. Hatta onlardan da her gün bir şeyler öğrenir. Öğrencilerinin kişisel becerilerini geliştirmesine yardım etmekle kalmaz, gün gelir hayatlarının temel taşı olarak ailelerinin yerini bile tutabilir.
Bu kitabı okuduğunuzda kâh gülecek, kâh kızacak, kâh ağlayacaksınız. En önemlisi de eski okul günlerinize döneceksiniz.
Hayatta hepimizin birer öğretmen ve öğrenci olduğunu hiç unutmayalım” diyor Reneta Sibel Yolak…
Yolak, kitaplarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Biraz yazarlık yolculuğunuzdan bahseder misiniz? Bugüne kadar hangi konularda ve kaç kitabınız yayımlandı?
Şimdiye kadar 22 kitabım basıldı ama bir o kadar da yayınlamayı bekleyen kitaplarım var. Ayrıca on yazar arkadaşın kitaplarına bölümler yazdım. Kitaplarımın bazıları: ‘Mutlu Olmanın Yolları’, ‘Yahudi Hikâyeleri’, türünün ilk örneği. ‘Sevgi Çiçekleri’, ‘Ah Şu Kadınlar’, ‘Hayatın Kalbinde Kendini Bulmak’, ‘Evrensel Aydınlanma Terapisi’, ‘Holokost bir Avrupa Soykırımı’, ‘Bir Aşk Masalı’, ‘Nazilerin Gölgesinde Çölde Açan Çiçekler’ (Araştırma kitabı, yıllar önce Avrupa’da gerçekleşen soykırımın canlı ve gerçek hikâyeleri yer alıyor. Hitler Almanya’sında başlayıp neredeyse tüm Avrupa’yı kasıp kavuran öyküler), ‘Gönül Bahçesi’ ve ‘Ümit Adası’.
‘Mutlu Olmanın Yolları’ ve ‘Masal Gibi Aşklara’ kitapları uzun yıllar çok satanlar listesinde yer aldı. En yeni kitaplarım ise ‘Dostluk Köprüsü’ ve ‘Öğretmenim Canım Benim.’
‘Dostluk Köprüsü’ ve ‘Öğretmenim Canım Benim’ adlı bu son iki kitabı yazma ve düzenlemede sizi motive eden ne oldu?
Yine bir 24 Kasım günü, öğretmen arkadaşlarımızla bir araya gelip anılarımızı paylaşıp güldük. O gün, tüm bu anıları yazıp ölümsüzleştirmek istediğimi söyledim; onlar da bu fikre çok olumlu yaklaştı. İlk yazan İngilizce öğretmenleriydi. Sonra değişik branş öğretmenleri anılarını göndermeye başladı. Bir baktım kitabın içinde İngilizce, İspanyol, Fransızca öğretmenleri, bale ve piyano öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, özel eğitim, fen, matematik, fizik, tarih, sosyal bilimler öğretmenleri, dans, pasta, kişisel gelişim, masal eğitmenleri, muhasebe ve ev idaresi öğretmeninden, örgü, nakış, dikiş öğretmenine çok farklı dallardan öğretmenler hem kendi hem öğretmenleri ile ilgili anılarını da yazdılar. Öğretmen sayısı artınca, tek kitap yerine iki kitap çıkartmaya karar verdik. Anı türü olduğundan kitapta yer alan her öğretmenin fotoğrafını da ekledik.
Bu kitaplarda Yahudi, Rum, Ermeni, Müslüman gibi farklı din ve kültürden öğretmenler renkli bir mozaik oluşturmuş. Hangi ülkelerden kaç öğretmen katıldı? Yazarken neler hissetmişler?
Türkiye, Amerika, İngiltere, İsveç, İsrail ve Yunanistan’dan yazan toplam 80 öğretmen var. Tam da bu sebepten kültürel anlamda çok zengin olan bu kitaplar Uluslararası Alter Yayıncılık tarafından basıldı. ‘Dostluk Köprüsü’ ve ‘Öğretmenim Canım Benim’ kitaplarının içinde Yahudi toplumumuzdan, Musevi Lisesi öğretmenlerinin yanı sıra, Şalom gazetesi yazarları (Dora Niyego, Tamara Pur) ve başka eğitimciler de mevcut. Ayrıca Rum, Ermeni, Müslüman cemaatlerinden de kıymetli öğretmenler anılarını paylaştı. Bu kitaplar hem yazarları, hem de okuyucuları öğrencilik yıllarına götüren, güldürüp duygulandıran kitaplar. Her yaşa hitap eden ve tekrar tekrar okumak isteyeceğiniz, eski okul günlerinize döndürüp geçmişe götüren kitaplar. Ayrıca, dersi kaynatmak isteyen afacan öğrencilerle nasıl başa çıktığını anlatan öğretmenlerin anılarıyla oldukça da eğlenceli kitaplar. Bu iki kitabımda Baruh Faruk Yolak, Rina Mizrahi Tokatlı, Robert Mizrahi Tokatlı, Eli Mizrahi Tokatlı, Lazar Surijon, Yomtov Garti, Jak Deleon, Sami Hug gibi artık hayatta olmayan ama yaptıkları ile ölümsüzleşen kişiler de bulunuyor.
Pek çok öğretmen meslektaşlarınıza ilham kaynağı olabilecek bu kitaplara nasıl ulaşabiliriz?
Seçkin kitapevlerinin yanı sıra internette D&R, Kitap Yurdu gibi sitelerden, ayrıca alteryayıncılık@gmail.com adresinden de sipariş verilebilir.
Bir sonraki kitap projeniz nedir?
Ada Anıları Kitapları. İlgi o kadar büyüktü ki, bir kitap çıkartmayı düşünürken, üç kitap doldu. Yıllar önce adalarda yaşayan değişik dinlerden insanların o yılları anlatan öyküleri ve o zamana ait bilgileri içeriyor. Bu kitaplar da yine güzel bir kültür mozaiği olacak. Dünyanın çeşitli adalarından yazılmış bu anıları okurken, gitmediğimiz, görmediğiniz adalara hayali olarak gitme şansımız da olacak.
https://www.salom.com.tr/haber/121447/reneta-sibel-yolakacutetan-ogretmenlere-selam-olsun
İlk yorum yapan siz olun