İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους

Με την ευκαιρία των θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος, της Ι.Μητροπόλεως Δέρκων, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος της Ρωμηοσύνης της Πόλεως να διαφυλάξει την κληρονομιά των προγόνων μας

“Ως Ορθόδοξος Ομογένεια της Πόλεως έχουμε βαρεία ιστορική κληρονομία και οφείλουμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να αρθούμε στο ύψος των σημερινών δύσκολων περιστάσεων και να αναδειχθούμε άξιοι της ευθύνης μας. Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους. Άλλωστε, η Ρωμηοσύνη της Πόλεως ανέκαθεν διακρίνεται διά την αγάπη και την προσοχή της προς τους ναούς, τα προσκυνήματα και τα αγιάσματα, τα οποία εξωραΐζει και ευπρεπίζει, ακόμη και εκ του υστερήματος αυτής, και γύρω από τα οποία υφαίνεται όλος ο βίος της. Η Εκκλησία είναι το Κέντρο όχι μόνον της Ορθοδόξου Χριστιανικής Κοινότητος, αλλά και ολοκλήρου της ζωής του Ρωμηού της Πόλεως.”

Με τους λόγους αυτούς, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τον Αγιασμό των θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος και τη Θεία Λειτουργία, στην οποία, ακολούθως, χοροστάτησε, την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 19 Δεκεμβρίου 2021, περιέγραψε τη διαχρονική και ακλόνητη σχέση των Ρωμηών της Πόλεως με την Εκκλησία, προτρέποντας όλους να συνεχίσουν να βοηθούν με κάθε τρόπο στη συντήρηση των ιερών Ναών και των καθιδρυμάτων της Ρωμηοσύνης.

“Μπορείτε να διανοηθήτε τη ζωή μας εδώ, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και μακριά από την εκκλησία της Κοινότητός σας; Είναι αδύνατον! Εξ ου και το ιερόν χρέος όλων είναι να συνδράμουμε πάντοτε στη συντήρησι και την ευπρεπή και ιεροπρεπή εμφάνισι των ιερών ναών μας, πράγμα που θα δεικνύη την οικοκυροσύνη και την ευσέβεια και την αρχοντιά μας, τα χαρακτηριστικά αυτά του Γένους μας, τα οποία ουδέποτε πρέπει να λησμονούμε. Ευχόμεθα ο ανακαινιστικός αυτός άνεμος να συνεχισθή επ αγαθώ των ιερών ναών και των ευαγών καθιδρυμάτων της Επαρχίας αυτής και της Ομογενείας ευρύτερον”.

Αναφερόμενος, προηγουμένως, στο ιερό αυτό χρέος “της συνεχίσεως του έργου των πατέρων μας”, ο Πατριάρχης επεσήμανε, εξ αφορμής της ανακαινίσεως του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής ότι, “μπορεί ο αριθμός των ενοριτών του Βαθυρρύακος να είναι μικρός, αλλ εμείς οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι, και μάλιστα στην Πόλιν αυτήν, ουδέποτε αξιολογήσαμε ή εβασίσαμε τα καθ ημάς εις τους αριθμούς, διότι η ιστορία μας διδάσκει ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ εν τω ευ το πολύ» και ότι ο Θεός δύναται και «εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ» (Ματθ. γ´, 9).”

Εξέφρασε δε την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς προς όλους όσοι συνέβαλαν ηθικώς και υλικώς στην ανακαίνιση του Ναού, με επί κεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, τον οποίο συνεχάρη εγκαρδίως “και διά την σημερινή ημέρα, η οποία είναι καρπός της αόκνου και θυσιαστικής αγάπης σας προς την Εκκλησία, και διά το όλον επί δεκαετίαν πλούσιον και καρποφόρον ποιμαντορικόν σας έργον, το οποίον διακρίνει η αγάπη και η στοργή προς το «μικρόν ποίμνιον» της ιστορικής Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, καθώς και η καλαισθησία και ο ζήλος σας διά σταθεράν συνέχισιν των ιερών παραδόσεών μας”.

Ο Παναγιώτατος επαίνεσε και ευχαρίστησε θερμά τον Πανοσιολ. Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους κ. Πέτρο, τον Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας, Εντιμ. κ. Ηλία Αιβάτογλου, και τους συνεργάτες του, το Χριστιανικό Ίδρυμα «Τίμιος Πρόδρομος» της Κύπρου, καθώς και τις οικογένειες του Εντιμολ. Άρχοντος Δωρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων κυρίου Κωνσταντίνου και Δεσποίνης Διακρούση και του Εντιμ. κυρίου Γεωργίου και Μάρθας Σαπουτζή, για την σημαντική οικονομική συμβολή τους και για το σύνολο της βοήθειάς τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση του Ι.Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης, εξέφρασε τις πιο θερμές ευχές του προς όλους, για τις εορτές των Χριστουγέννων και του Αγίου Δωδεκαημέρου, και προέτρεψε πατρικώς όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, “ιδιαιτέρως κατά τις Άγιες αυτές ημέρες, να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντας και ως καλοί Σαμαρείται να περιποιηθούν τις πληγές του πόνου και τις ανέχειας”.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ.  Απόστολος, ο οποίος ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που του ανατέθηκε η ποιμαντορία της ιστορικής Μητροπόλεως Δέρκων ξεκίνησε τις προσπάθειες ανακαινίσεως του Ναού της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος είχε υποστεί τις συνέπειες του χρόνου και “πληγωθεί” από τα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955. Εξέφρασε την χαρά του που η ολοκλήρωση των έργων συνέπεσε με τη συμπλήρωση εφέτος τριάντα χρόνων Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν με κάθε τρόπο για την πραγματοποίηση των σωστικών εργασιών. Μεταξύ άλλων, είπε:

“Το Μπουγιούκδερέ, ο καθ’ ημάς Βαθυρρύαξ, δεν έχει πλέον το πλήθος των ευσεβών Ρωμηών, την ακμήν και την ευκλεή επιφάνειαν που διέθετε παλαιότερον! Δεν έχει ούτε τους Μεγάλους Ευεργέτας Σωσανοπούλους, ούτε την ιστορικήν και δραστηρίαν «Φιλεκπαιδευτικήν Αδελφότητα», ούτε Αστικήν Σχολήν, ούτε Παρθεναγωγείον, ούτε Νηπιαγωγείον, ούτε φιλοπόνους κεραμείς και αγγειοπλάστας, ούτε γυναίκας καλλιτέχνιδας εις την ζωγραφικήν φακιολίων και καλεμκερίων, ούτε τους εκ της Πόλεως ερχομένους προς παραθερισμόν ενταύθα επιφανείς ομογενείς, ούτε τριάδα ιερέων μετά διακόνου, ούτε πολυπληθές εκκλησίασμα, ούτε…, ούτε…, ούτε!… Παρά ταύτα, εις τον «Καλόν Αγρόν» τούτον των Βυζαντινών πατέρων μας, η κανδήλα της Ορθοδοξίας και του ευσεβούς ημών Γένους διατηρείται εισέτι ζώσα και φωταυγής, ημείς δε, διά των ευχών Σας, είμεθα αποφασισμένοι, με την βοήθειαν του Τρισαγίου Θεού, της Υπερμάχου ημών Στρατηγού Κυρίας Θεοτόκου και της πεφιλημένης μας Αγίας Παρασκευής της Οσιοπαρθενομάρτυρος, να την κρατήσωμεν ανημμένην και ζωηράν μέχρι τελευταίας ημών αναπνοής, προς δόξαν του αγίου ονόματος του Θεού και ανάπαυσιν των προγενομένων ενταύθα πατέρων και αδελφών ημών! Και δείγμα αδιάψευστον της αποφάσεώς μας αυτής είναι η αναστήλωσις, η ανακαίνισις και ο εξωραισμός του ιερού τούτου Ναού, ο οποίος επί δύο ολοκλήρους αιώνας αποτελεί την συμπύκνωσιν της Ελληνορθοδόξου παρουσίας και μαρτυρίας εις την ωραίαν και ερατεινήν γωνίαν αυτήν του Βοσπόρου!” 

Στο έργο της εκκλησιαστικής Κοινότητας Βαθυρρύακος αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Εντιμ. κ. Ηλίας Αιβάτογλου, οφθαλμίατρος, ζητώντας την ευλογία του Παναγιωτάτου για την συνέχιση των προσπαθειών και της γενικότερης διακονίας των μελών της.

Στον Αγιασμό των θυρανοιξίων και στη Θεία Λειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Ικονίου κ. Θεόληπτος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μητρός Εκκλησίας, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Ευγεν. κ. Δανάη Βασιλάκη, εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως και του τοπικού Δήμου Sarıyer, και πλήθος πιστών. 

__________

Φωτογραφίες: Ν. Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

https://ec-patr.org/οικουμενικός-πατριάρχης-τα-δύσκολα-ε/?fbclid=IwAR0TmaX2ywtmLv6EN-k-PbZu1HU7nKLU1iM-mqlEH6XuS0cscktgl0GCqAA

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın