İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katliamı Ermeniler Yaptı

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***
Dünyanın çeşitli ülkelerinde diasporanın etkisiyle her yıl 24 Nisan’da gündeme getirilen soykırım iddiası ve yalanlarına, asıl katliama maruz kalmış Doğu Anadolu Bölgesi’nde vatandaşlar, tepki gösteriyor. Bölgede Ermeniler tarafından katledilmiş Türklerin bulunduğu yüzlerce mezarın açıldığını söyleyen vatandaşlar, herkesi buraları görmeye davet etti.

ABD Başkanı’nın 1915 olaylarıyla ilgili Soykırım ifadesini kullanmasının ardından, gözler asıl zulmü yaşayan özellikle Doğu Anadolu’da özellikle Ermenilerin katliamına maruz kalan illere çevrildi.

Ardahan’da 370 kişiyi yaktılar

1915’te Ermeni çetecileri en vahşi katliamlarından birini Ardahan’da gerçekleştirdi. Arap Camiye doldurulan 370 kişi yakılarak şehit edildi.

1915 yılında gerçekleşen bu olay hakkında Ardahan Üniversitesinde Şube Müdürü olarak görev yapan Nurettin Büyükbaş kısa belgesel hazırladı. Yanık Cami olayı ile ilgili birçok kişi ile röportaj yapan Büyükbaş, tanıkların çocuklarının dilinden Ermeni çetelerinin mezalimini anlattı.

Büyükbaş; yıllardır “Ermeniler soykırıma uğradı” yalanını dile getiren Ermenilerin Türklere karşı nasıl katliamlar yaptığının bilinmesinin elzem olduğunu söyledi. Büyükbaş; “Kars ve çevresi Ruslar tarafından 18 Kasım 1877’de işgal edildi. Birçok yerde o bölgede çoğunlukta olan Ermenilerle işbirliği yaparak işgalle birlikte üç ay boyunca bütün cami, türbe ve tarihi eseri imha ettiler. Müslüman halka korkunç katliamlar yaptılar. Bu katliamlardan biri de Ardahan’da gerçekleşti. Rus ve Ermeni birlikleri yaklaşık 300-370 insanı camide toplayıp kapıları kapattılar. Kolay tutuşsun diye caminin dört bir yanına ot balyaları yerleştirerek ateşe verdiler. Yüzlerce insanı camiye toplayarak diri diri yaktılar. Asıl katliamı kimlerin yaptığı gün gibi ortada. Asıl mağdur ve katliama uğrayan Türklerdir” dedi.

Kadınlar kendilerini su kuyularına attı

Bayburt’un Aydıntepe ilçesine bağlı Yukarıkırzı köyünde Ermenler’in saldırıları karşısında su kuyularına kendilerini atarak hayatlarını kaybeden Müslüman Türk kadınlarının hatıları İffet Anıtı’nda yaşatılıyor.

Aydıntepe ilçesine bağlı Yukarıkırzı köyünde inşa edilen ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyan İffet Anıtı’nda Birinci Dünya Savaşı yıllarında Bayburt ve civarında Ermeni çeteleri tarafından gerçekleştirilen mezalime ilişkin figürasyonlar ve bu mezalim sırasında Müslüman Türk kadınlarının namuslarını korumak için kendilerini içerisine attıkları su kuyuları sergileniyor.

Köy sakinleri, “1. Dünya Savaşının son yıllarında Ermeni Çeteleri, bu toprakları terk ederken bu köyümüzde büyük acılar yaşanmış. Çeteler, köydeki genç kız ve kadınlarımızın iffetlerine musallat olmuş, bu muameleye maruz kalan kadınlar ise köyde buldukları su kuyularına atlayarak, tecavüzden kaçmaya çalışmışlar. “dediler.

Hakmehmet köyü şehitleri anıldı

Iğdır’ın Merkeze bağlı Hakmehmet köyünde 1919 yılında Ermenilerce katledilen şehitler anıldı. Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği tarafından Hakmehmet köyüne yapılan ziyarette Şehitler Haftası nedeniyle Hakmehmet köyü şehitleri Kur’an-ı Kerim okunarak anıldı.

Köyde bulunan ve 1989 yılında yapılan kazı sonucunda ortaya çıkarılan toplu mezardan 51 köylünün ifadesine göre 83 kişinin cesedi çıkarılarak yapılan anıt mezarı ziyaret eden vatandaşlar burada Fatiha okuyarak dua ettiler.

Yalanlarla dünyayı meşgul ediyorlar

Törende konuşan Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, “Sözde soykırım yalanları ile dünyayı kandıran Ermeniler, bugün yine yalanları ile dünyayı meşgul ediyor. Türk milletini suçluyor. Asıl katliamı yapan Ermeniler soykırıma uğrayan Türk milleti olmuştur. 1919 yıllarında Ermeni Çetecileri Taşnak ve Hınçak Komitecileri tarafından Gedikli, Hakmehmet ve Oba Köylerinde çoluk çocuk yaşlı genç demeden yüzlerce Müslüman Türk insanını hunharca katletmişlerdir. Bu toplu mezarlar Anadolu’nun birçok yerinde mevcuttur. Oysa bir tek Ermeni mezarına rastlanmamıştır. Bu da gösteriyor ki asıl soykırımı yapan Ermenilerdir. Gerçek Ermeni katliamına uğrayan Hakmehmet köyündeyiz. Bunun belgesi de buradadır. Ermeniler insanları tandır damına doldurup kuyulara atıp öldürmüşlerdir. Ermeniler katil bir millettir. Doğu Anadolu bölgesinde katliam yapmışlardır. 1919 yılında burada katliam yapan Ermenilerin torunları 1992 yılında Azerbaycan Hocalı’da aynı katliamı yapmışlardır. Ermenilerin yaptığı zulmü katliamı Almanya’da Naziler bile yapmamıştır. Hür dünyayı Amerika, Fransa, Almanya ve İtalya’yı Ermenilerin yalanlarına inanmamaya çağırıyoruz, gelsinler bu katliamı görsünler gerçek katil Ermenilerdir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Yalan furyası

Hakmehmet köyünde Ermenilerin katliamına maruz kalanların torunu olan Muhtarlar Derneği Başkanı Mikail Ud ise “Yıl 1919 Ermeni çeteleri silahsız masum olan Hakmehmet köyü halkını silah zoruyla bir gece toplayarak köyün meydanında bulunan 12 metreden su alınan kuyunun başına eli silah tutan erkekleri getiriyorlar. Birer birer hançerleyerek vurarak su kuyusuna atıyorlar. Şimdi dünyada yaygara koparıyorlar Türkler soykırım yaptı Ermenileri katletti diye. Aslında delilleri arşivleri bile yok, aslında bir yalan üzerine kurmuşlar bir senaryo onları devam ettiriyorlar.

Ermenilerin 1992 yılında Hocalı’da yaptıkları katliam belli. Onun bile altından kaçmaya çalışıyorlar. Ermeniler her zaman yaptıkları hainliği yapmışlardır. Benim köyümün bir neslini ortadan tarihten silmişlerdir. Ermeniler her zamanki Ermeniliğini yapmıştır. Hain her zaman haindir. Avrupa’nın destek vermesinin bizim için hiçbir anlamı yoktur. Amerika’nın almış olduğu bir karar var sözde soykırımı tanıyan tabi ki, Türkiye açısından alınan bu karar yok hükmündedir. Bizim açımızdan da bir yalan furyasıdır” şeklinde konuştu.

Biden’a davet var

Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Gedikli köyünde 1919 yılında Ermenilerce katledilen şehitlerin torunu olan İsmet Tağal,”ABD başkanı Biden’in soykırım demesini kınıyoruz. Asıl soykırımı Ermeniler yapmıştır. Biden gerçek Ermeni soykırımını gelsin Gedikli köyünde görsün “dedi.

Üç ağabeyini şehit verdi

Kars’ın Arpaçay ilçesinin Büyük Çatma ve Küçük Çatma köylerinde, 1915-1920 yıllarında Ermeni çetelerince katledilen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 178 şehidin yakınları, geçmişte yaşananları unutamıyor.

Ermeni çetelerince 3 ağabeyi katledilen, Büyük Çatma köyünden 94 yaşındaki Nazlı Nebioğlu, babasının katliamdan sonra ağabeyleri için her gün gözyaşı döktüğünü söyledi.

Anlatılanlara göre küçük erkek çocukların Ermeni çeteleri tarafından toplandığını ve başka köylere götürüldüğünü ifade eden Nebioğlu, “Annem anlatıyordu, çeteler evleri gezerek erkek çocuk var mı, diye soruyorlarmış. 6 aylık çocukları anneleri emzirir, onlar da alıp götürürmüş. Allah devletimizi korusun, o günlerden uzak etsin.” dedi.

Katliamda, o dönem köy dışında olduğu için, ailelerine mensup erkeklerden sadece babasının hayatta kaldığını anlatan Nebioğlu, “Babamın dükkanı vardı, başka köylerde alacağı varmış, onları toplamaya gitmiş. Babam geldiğinde, Ermeni çeteleri Büyük Pergit’i (Büyük Çatma köyü) öyle yıkmış ki hiçbir şey bırakmamışlar.” diye konuştu.

Allah o günleri bir daha yaşatmasın

Köylerine baskın yapan çetelerin herkesi toplayıp Küçük Çatma köyüne götürdüğünü dile getiren Nebioğlu, “Kadınları bir yere, erkekleri başka bir yere doldurmuşlar. Daha sonra küçük erkek çocukları toplamışlar ve köy halkını öldürmüşler. Babamın 4 amcasının çocuğunu da öldürmüşler. Babam namazdan sonra oturup Kur’an-ı Kerim okurdu, oturup ağlardı. Biz de boynuna sarılıp teselli ederdik. Allah o günleri yaşatmasın.” diye konuştu.

Yöre halkından 84 yaşındaki Murat Birdal da çetelerin, sabahın erken saatlerinde köye gelip katliam yaptığını ve 3 yakınının da şehit olduğunu anlatarak, “Buradan insanları toplayıp Küçük Pergit’e götürmüşler. Kadın, erkek hepsini toplayıp götürmüşler, orada vurup, katletmişler.” ifadelerini kullandı.

Köylülerden İbrahim Birdal ise 2014 yılında köyde temsili şehitlik yapıldığını aktardı.

Kars’ta Ermeni çeteleri tarafından katledilen insanların mezarlarının bulunduğu şehitlikler olduğunu kaydeden Birdal, “Bizim köyde 2010 yılında Kafkas Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kazı yapıldı, o dönemde yapılan çalışmalarda çıkan kemiklerin bizim köyde yaşayanlara ait olduğu belirlendi. Biz şehit torunları olarak bu şehitlikleri gelecek nesillere aktarmak istiyoruz.” dedi.

Küçük Çatma köyünde 2010 yılında yapılan kazıda toplu mezarların tespit edildiği yerde şehitlik, Büyük Çatma köyünde ise temsili bir şehitlik bulunuyor.

İHA-AA


https://www.gazetepusula.net/2021/04/25/katliami-ermeniler-yapti/

Yorumlar kapatıldı.