İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin ve dünyanın en meşhur dolandırıcıları

Tarih alın teriyle iş yapmak isteyen insanların olduğu kadar kolay para kazanmak için insanları dolandırmayı hedefleyen insanlarla dolu. Garip bir şekilde insanları etkileyen, kolay paraya ikna eden dolandırıcılar büyük paralarla ortadan kayboluyorlardı haliyle. Biz de tarihin en büyük dolandırıcılarına Molatik olduk.

Türkiye'nin ve dünyanın en meşhur dolandırıcıları

Sülün Osman

Sülün Osman

Türkiye’de ‘dolandırıcılık’ dendiğinde akla gelen ilk isim Sülün Osman’dır. Filmlere bile konu olmuş, efsanesi (!) dillerden dile dolaşmıştır. Özellikle Anadolu’dan gelen saf vatandaşları kolaylıkla etkiliyordu. Galata Kulesi ve Beyazıt Meydanı’nı insanlara katakulliyle satmıştı. Sülün Osman’ın İstanbul’a yeni gelmenin ürkekliğini üzerinden atamayan taşralılardan şehir meydanındaki saate bakma parası bile aldığı rivayet edilir.

Güney Zobu (Raki)

Güney Zobu (Raki)

Dolandırdığı kişiler illegal işler yaptıkları için gidip polise ihbar edemediler Raki’yi.  Raki’nin marifetleri döviz üzerineydi. O dönemler döviz taşımak suçtu. Raki de Almanya’dan ya da Amerika’dan gelen döviz simsarı gibi kendini tanıtan biriydi. İnsanlarla büyük otellerde buluşur, onları ‘dövizim var’ diyerek dolandırırdı. Tanıdık geldi değil mi? Tokatçı filminde Karbonat Erol’u ikinci defa tokatlayan Kemal Sunal ve Şevket Altuğ… Evet…

Banker Kastelli

Banker Kastelli

Aslında dolandırıcı değildi sadece yüksek faiz vermeye çalışıyordu ancak yaşanan olaylar onu ‘dolandırıcı’ durumuna düşürdü. Aylık yüzde 12 faiz verdiği dönemde birçok kişi Banker Kastelli’ye koşmuştu. Reklamları ile de ilgi çekmişti. Milli gelirin 70 milyon dolar olduğu günlerde Kastelli’nin elinde 100 milyar para toplanmıştı. 40 bankanın, bankerleri saf dışı bırakan karara imza atmasıyla işler birden tersine döndü. İflas eden Kastelli yurt dışına kaçmıştı.

Banker Bako

Banker Bako

Bankaları dolandırarak ün kazanmıştı Banker Bako. Adı ‘Papatyalı Banker’ismiyle de anılıyordu. 80’li yıllarda binlerce insanın parasını batırınca ünlü olmuştu. Bankalardan kredi çekerken imza yerine ‘papatya’ çizmesi lakabına sebep olmuştu. Bako dolandırıcılık suçundan yıllarca hapis yattı.

Ayşe Benli ve ekibi

Ayşe Benli ve ekibi

Ekibiyle birlikte Las Vegas’ta ‘dolandırılamaz’ denilen kumarhaneyi dolandırmış, yakalanmış ancak delil bulunamayınca serbest bırakılmıştı. Daha sonra izini, 2 milyon dolarlık parayla ortadan kayboldu. Detayları buradan öğrenebilirsiniz.

Selçuk Parsadan

Selçuk Parsadan

90’lı yıllarda devlet büyüklerini büyük bir ustalıkla dolandıran Selçuk Parsadan ülke gündemine bomba gibi düşmüştü. Emekli Orgeneral Necdet Öztorun’un adını kullanarak, örtülü ödenekten 5,5 milyar lira aldığı basına yansıdı. Uzun süre gündemdeki yerini korumuştu.

Eyüplü Halit 

Eyüplü Halit<br />
 

Eyüplü Halit hakkında üç iddia var. Birincisi İstanbul’un işgal günleri ile alakalı. O günlerde kendine bir sahte bir karakol kuran Eyüplü Halit, İstanbul’daki azınlıkları ‘ihbarcılık’ yaptıkları için tutukluyor, rüşvet ile daha sonra onları serbest bırakıyordu. İstanbul’un kurtulmaya yakın günlerinde bu işe son verip kayıplara karışmıştı.

İkinci iddia ise daha ilginç, Eyüplü Halit, İtalyan diktatör Benito Mussolini’yi dolandırmaya çalışmıştı. Mussolini’ye mektup yazıp, onun fikirlerini Türkiye’de savunduğu için tutuklandığını söyleyen bir mektup göndermiş. Aradan birkaç hafta geçince İtalyan Başkonsolosu elinde paralarla onu ziyaret etmek istemiş ancak olaylar daha sonra ortaya çıkmıştı. Sadece parasız kaldığı için bu yola başvurmuştu Eyüplü Halit.

Son iddia ise Eyüplü Halit 68 kadını evlenme vadiyle kandırmış. Paralarını, takılarını alıp kaçmıştı. Yakalandıktan sonra cezaevinde hayatını kaybetmişti.

George C. Parker

George C. Parker

ABD’li ‘Sülün Osman’ diyebiliriz kendisine. New York’un en ünlü mekanlarından olan Metropoliten Müzesi, Özgürlük Anıtı, Brooklyn Köprüsü’nü birkaç defa satmıştı. Hatta işleri büyütmüş, parası çıkışmayanlara taksitle ödeme imkanı sunmuştu. 1928’de yakalanıp müebbet hapse mahkum edilmişti.

Gregor MacGregor

Gregor MacGregor

Kendisine hayali bir ülke kurmuş, Amerika kıtasındaki ülkenin prensi olduğunu söylemiş, kıymetli madenlerle dolu bu ülkedeki madenleri insanlara satmıştı. Kendisini Poyais ülkesinin prensi olarak tanıtan MacGregor, bazı İngiliz yatırımcılarına sahte Poyais tahvillerini 200 bin sterline satmış.

Frank Abagnale

Frank Abagnale

Kendisini PanAm pilotu olarak tanıtan Abagnale, 1960’li yıllarda toplamı 2,5 milyon dolara varan sahte çek bozdurmayı başarıyor. PanAm pilotu olarak 26 ülkeye bedava uçuş gerçekleştiren Abagnale, kendisini doktor, hukuk müşaviri olarak da tanıtarak bir dizi dolandırıcılığa imza atmış. İşlediği suçlardan ABD’de hapis yatan Abagnale, bugün şirketlere dolandırıcılığın önlenmesi üzerine danışmanlık hizmeti veriyor. Yaşamı, Steven Spielberg’in 2002 çıkışlı filmi Sıkıysa Yakala (Catch Me If You Can) ile beyaz perdeye taşınmıştı.

Charles Ponzi

Charles Ponzi

Dolandırıcılık dünyasına adını ‘altın harflerle’ yazdıran kişi Charles Ponzi. 1920 yılında çöken kurduğu saadet zinciri sayesinde milyon dolarlar kazandı. Hapis cezasını tamamladıktan sonra batık tahvilleri yatırımcılara satarak dolandıran Ponzi, ABD hükümeti tarafından İtalya’ya iade ediliyor. 1949 yılında ölen Ponzi, İtalya’da Musolini’ye finansal danışmanlık yapmış.

https://www.milliyet.com.tr/turkiye-nin-ve-dunyanin-en-meshur-dolandiricilari-molatik-19376/?Sayfa=7

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın