İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Twitter’da Gün Gün Karabağ-Azerbaycan Çatışması – 29 Eylül 2020

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

HYETERT – Çatışmanın 3. gününde Türkiye Twitter’ından geniş çaplı bir derleme yapmaya devam ediyoruz

Ceyhun Aşirov serisi

“BM güvenlik konseyinin £Karabağ ile ilgili yaptığı kapalı toplantıda, biran önce ateşkesin sağlanması için çağrı yapıldı

+BM Güvenlik Konseyinin şimdiye kadar Dağlık Karabağ #Azerbaycan‘ın toprak bütünlüğü içinde olduğunu ve bu sorunun bu çerçevede çözülmesi gerektiğini ifade eden 3 kararı var.Ama 27 senedir bu kararlar uygulanılmıyor

Originally tweeted by Ceyhun Aşirov (@CeyhunAsirov) on 2020-09-29.

https://twitter.com/ersinceliq/status/1310814837610606592?s=20

sevil nuriyeva ismayılov serisi

“Dünden Rusya televizyonları sınır krizi ile sözlü saldırıyor.Azerbaycana değil.Cunki o zaman açık taraf olduklarını ilan etmiş olurlar.Turkiyeye saldırıyorlar.Rusya medyasında aktiv ermeni diaspora etkisi olduğunu defalarca yazmıştım.Konusanlar esasen diaspora.

Türkiyenin mevcut gücü 30 yıldır cozumsuzlukle boğuşan krizin çözülmesine yol açıyor.Bu krize çalışmayan hukukun çalıştırılmasını zorluyor.Guclu Türkiye demek budur.Paslı kilitlerin çalıştırılmasını zorluyor .Dünyadaki nizamı koruyan sadece Türkiyedir.Zorluyor.Calistiriyor.

Azerbayacnin siyasi iradesi ve İlham Aliyev’in dirayeti sürecin itikleyicisi.Bu sorunun çözümü Kafkasyanın istikrarını sağlayacak.

Originally tweeted by sevil nuriyeva ismayılov (@sevil_nuriyeva) on 2020-09-29.

https://twitter.com/TREmreErcis/status/1310850409557364736?s=20

METIN GURCAN serisi

“📌Karabağ 3.gün: AZ ordusu bir ‘Yıldırım Harbi (blitzkrieg)’ fırsatını kaçırıyor gibi.’Taaruz eden’ olarak operasyonel temposu düşük.Bu güne kadar 1-2 kent merkezi ele geçirilebilmeliydi.
Henüz büyük birlik manevraları görmüyoruz ama yoğun yığınaklanmaya+yeni cephe açmaya devam+

– Ermeni ordusu ‘savunan’ olarak yoğun topçu+roket atışına güveniyor.
– Henüz büyük çaplı çatışmalar başlamış değil. Uçak kullanımı yok. AZ cepheyi genişleterek ER ordusunu dağılmaya zorluyor. Çatışmalar kritik yolları/lojistik hatları ele geçirmeye yönelik.

Rusya hala müdahelede isteksiz. Neden?1.Putin karşıtı Paşinyan’ı yıpratmak (hatta devirmek) http://2.Başka bir plan?

Gidişat: Dış müdahale ile çatışmalar dursa bile Karabağ’ı belki de aylar sürecek, vekalet boyutu da olan, düşük yoğunluklu bir Yıpratma Savaşına..

Originally tweeted by METIN GURCAN (@Metin4020) on 2020-09-29.

https://twitter.com/husnumahalli/status/1310871749760876544?s=20

Emre Erciş’in serisi

“NEOCON KONTROLÜNDEKİ CHP ve TÜRK DEVLETİNİ SAVAŞ SUÇLUSU İLAN ETMEYE ÇALIŞAN ÜNAL ÇEVİKÖZ

1-Dün akşam Ünal Çeviköz’ün ABD Derin Devleti’nin en önemli kuruluşu CFR ilişkisini özetlemiştim. Çeviköz’ün bir başka ilişkisi, kısa adı TNST olan The Turkish-Israeli Civil Society Forum.

2-Kısa adı TNST olan ”The Turkish-Israeli Civil Society Forum” Alman Friedrich Naumann Stiftung ve İsrail İstanbul Başkonsolosluğu tarafından hem finanse ediliyor hem koordine ediliyor.

Kuruluşun İsrail Temsilcisi Arik Segal, Türkiye Temsilcisi Gülçin Sinav.

3-TNST’nin İsrail koordinatörü Arik Segal, yerleşkesinden finansına kadar Rothschild ailesinin yönettiği Kudüs merkezli ve zeki öğrencileri MOSSAD’a devşiren ”Hadassah Academic College” de öğretim görevlisi.

4-Bir düzeltme yaparak devam edeyim. TNST olarak yazdığım ”Turkish-Israeli Civil Society Forum”un kısa adı TICSF. Kısaltma olarak yazdığım TNST ise TICSF’yi İsrail İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte finanse ve koordine eden Friedrich Naumann Foundation. Devam edelim!!

5-TICSF’nin İsrail koordinatörü Arik Segal demiştim. Türkiye koordinatörüyse, ARI Hareketi ve Friedrich Naumann Foundation’ın Türkiye program direktörü Gülçin Sinav. Sinav ile birlikte Friedrich Naumann Foundation’ın Türkiye proje koordinatörüyse Co-Opinion’un kurucusu Elif Güney

6-Şimdi burada hemen bir parantez açarak kurucusunun Elif Güney olduğu Co-Opinion’u analiz edelim. Çünkü ilişki networkü hem bize başka kuruluşlara götürecek hem de Türkiye’nin Georgetown Üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesine götürürken karşımıza ilginç isimler çıkacak.

7-2.Dünya Savaşı’nın ardından Filistin’i işgal eden İngiltere, ABD’nin desteğiyle Filistin meselesini çözümek adına Birleşmiş Milletlere (BM) götürdü. BM, Kasım 1947’de toplanarak, Filistin’in birisi Yahudi diğeri Arap olmak üzere iki devlet arasında paylaşılmasına karar verdi.

8-Araplar ve Yahudiler için kutsal kabul edilen Kudüs şehrine, BM denetiminde milletlerarası bir statü verildi. BM’nin verdiği bu karardan sonra 14.5.1948’de David Ben Gurion tarafından İsrail Devleti’nin kuruluşu ilan edildi. Aynı gün ABD’de RAND Corporation da kuruldu.

9-ABD Hava Kuvvetleri ve Silah Tüccarları tarafından kurulan, ABD hükümetine, milli güvenlik konularında stratejiler üretmeye çalışan RAND Corporation’ın yönetim kadrosu, eski Savunma bakanları, Generaller, CIA Direktörleri ve ABD Dışişleri çalışanlarından oluşturuldu.

10-Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Richard Perle (ABD eski Savunma Bakanı), Graham Fuller (CIA eski masa şefi), Henry S. Rowen (CIA eski Başkanı), James Schlesinger (CIA eski istasyon şefi) gibi önemli isimler, RAND’ın üst düzey yöneticileri arasında yer aldı.

11-RAND bünyesinde bir de akademi kuruldu.”Graduate School/Yüksek Lisans (RGS)”adı ile faaliyete geçen okul,adeta Virginia-Langley’de konuşlu CIA’nın üssü gibi çalıştı.Okulda eğitim görenler,kendi ülkelerine döndüklerinde,sözde demokrasi projelerine önemli “değerler”kattı (!)

12-RAND Corporation’ın tedrisatından geçen ve ülkesine dönerek faaliyetler yürüten o isimlerin öncüsü Prof.Sabri Sayarı oldu. RAND Uzmanlarından olan Sayarı’nın ilişkileri sadece bununla sınırlı kalmadı. CIA’nın arka bahçesi olan Georgetown’dan Boğaziçi’ne kadar uzandı.

13-“Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Projesi”nin merkezi olan Georgetown, CIA ile bağlantıları raporlara ve kitaplara konu olan, “International Police Academy/Uluslararası Polis Akademisi”nin de kurucularından. Aynı zamanda FETÖ’nün RUMI Form isimli kuruluşunun partneri.

14-ABD’nin çıkarlarına hizmet edecek akademisyenlerle bağlantılar kuran “Center for Strategic and International Studies/Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS)” adlı örgütün kuruluşuna kadar bir çok önemli kuruma Georgetown ev sahipliği yapmış bir üniversite.

15-RAND’ın kıdemli danışmanları arasında yer alan Prof.Sabri Sayarı, nasıl Boğaziçi Üniversitesi’nin seçkinlerinden birisiyse Georgetown Üniversitesi içinde oldukça önemli bir isim.

16-Prof.Sayarı’nın bu ilişki ağı, “ABD’nin Ortadoğu’daki çıkarlarını belirlemek ve savunmak için” 1990 yılında kurulan “Middle East Forum/Ortadoğu Forumu (MEF)”nun 1994’te yayın hayatına başlayan, “Middle East Quarterly/Üç aylık Ortadoğu (MEQ)” dergisine kadar uzanıyor.

17-Prof.Sayarı, MEQ dergisinin yayın kurulunda yer alan bir isim.RAND ve CFR üyelerinden Fuad Acemi,Anthony Cordesman,David Fromkin,Robert B. Satioff,Zalmay Khaiilzad ve CIA’nın önemli isimlerinden James Phillips,M. Michael Curtis,MEQ yayın kurulunda Sayarı’nın mesai arkadaşları.

18-Derginin yayın yönetmenliğini Daniel Pipes,baş editörü 15 Temmuz FETÖ darbe girişimini aylar önce yazan Michael Rubin.Yayın kurulunda yer alan ve Türkiye’nin yakından tanıdığı en önemli isim Almanya,Habeşistan ve ülkemizde istihbarat şefliği yapmış olan Paul Bernard Henze.

19-MEQ dergisiyle Georgetown arasında köprü vazifesi gören isim Prof.John L.Esposito.1993’te Georgetown bünyesinde”The Center for Muslim-Christian Understanding/Müslüman-Hristiyan Anlayış Merkezi (CMCU)”ni kuran Prof.Esposito,aynı zamanda FETÖ’nün RUMI Forum danışma kurulu üyesi

20-Prof.Sayarı’nın Prof.Esposito ile mesai arkadaşlığı MEQ yayın kurulunda sürmüyor.Esposito’nun “Müslüman-Hristiyan Anlayış Merkezi”ni kurmasından 1 yıl sonra Sayarı,Georgetown’da “The Institute of Turkish Studies/Türkçe Enstitüsü”nü kuruyor ve 1994-2005 arasında başkanı oluyor.

21-Prof.Sayarı’nın Boğaziçi Üniversitesi’ndeki faaliyetleri de bu tarihten itibaren başlarken, Sayarı’nın 1994 yılında kurduğu ve başkanlığını yaptığı ”Türkçe Enstitüsü” ile eş zamanlı olarak aynı yıl Türkiye’de yeni bir oluşum harekete geçiriliyor.

22-Aralık 1994’te Türkiye’de, “Kadife Devrimler”in babası olarak ünlenen finans manipülatörü George Soros’un “Açık toplum, çoğulculuk, serbest piyasa, özgürlük” gibi liberal değerlerini savunan yeni bir siyasi parti kuruldu.

23-Cem Boyner’in liderliğinde Asaf Savaş Akat,Cengiz Çandar,Can Paker,Kemal Derviş gibi sanayici,yazar ve akademisyenlerin katılımıyla kurulan “Yeni Demokrasi Hareketi (YDH)” medyadan destek görmesine rağmen 1995 seçimlerinde hezimete uğrayarak kendisini feshetmek zorunda kaldı.

24-SABETAY Cem Boyner&Kemal Derviş’in YDH’sinin yerini alacak bir başka hareketin hazırlığı başladı.Bu hareket,1994’te oluşturulmaya başlanmış,1997’de ARI Grubu ve 1999’da ARI Hareketi olarak ortaya çıkmıştı. Akademik üs olarak kendisine de Boğaziçi Üniversitesi’ni seçmişti.

25-ARILAR, uzun süre ANAP içinde etkinlik gösterdi.1999’un ilk aylarında ANAP yönetimiyle araları açıldı ve yeni çıkışlarını ABD’nin “International Republican Institute (IRI)” ile “Friedrich Naumann Stiftung”un finansıyla 27.7.1999’da İstanbul Konferansı’nda taçlandırdı.

26-Konferansın ardından ARI Hareketi’nin kurucusu olan Kemal Köprülü,evinde büyük bir davet verdi.Davete katılanlar arasında,ANAP’lı bakanlar,CHP temsilcileri,iş ve yayın dünyasının seçkinleri yer aldı. Abdurrahman Dilipak bile davete katılan isimler arasındaydı.

27-ARI Hareketi’ni bu kadar önemli kılan sınır ötesi bağlantılarıydı.”Rönesans Vakfı” üzerinden ABD’li senatör,kongre üyeleri,IMF&Hazine Bakanlığı yetkilileriyle, “Amerikan İsrail Halk İşleri Komitesi (AIPAC)” üzerinden de Yahudi lobileriyle ilişki kurdular.

28-Bilgiye dayalı politika anlayışı geliştirmek isterseniz, önce bilgiye ulaşır, ardından bilgiyi yorumlar ve son kertede bilgiyi muhatabına iletirsiniz. Bilgiye dayalı bulgularınızı genişletmek isterseniz de kaynaklarınızı çoğaltırsınız.

29-Kaynaklarınızı çeşitlendirirken önceliğiniz içinde yaşadığınız ülkenin öz kaynaklarına yaslanmak olur. Elde ettiğiniz iç-dış tüm bilgileri, ülkenizin çıkarları doğrultusunda değerlendirirsiniz.

30-Aynı şekilde ülke insanınızın başka ülkelerin çıkarları doğrultusunda yönlendirilmemesi için özen gösterirsiniz. Bunu yaparken de yabancıların kaynaklarından bağımsız olmayı ilke edinirsiniz.

31-ARI Hareketi’nin kurmay takımı da bilgi noktasında böyle yaparken finans noktasında arkasına dış güçleri alarak Ocak 1999’da Türkiye’yi bilgilendirmek adına dört ayda bir yayınlanacak olan “Insight Turkey” adlı dergiyi Kemal Köprülü yönetiminde yayınlamaya başladı.

32-Köprülü’nün dergisinin Washington ayağını Morton Isaac Abramowitz, Eski CIA elemanı Nelson Charles Ledsky ile Graham E. Fuller, WINEP Türkiye şefi Alan Makovsky, East West Institute Başkanı John Edwin Mroz, David Barchard, David P. Steinmann oluşturdu.

33-Türkiye ayağını ise çoğunluğunun SABETAY aile zinciri bulunan İbrahim Betil, Prof.Ali İhsan Bağış, Prof.Ersin Kalaycıoğlu, Tahiv Özgü, Özdem Sanberk, Can Paker, Nilüfer Narlı, Prof.İlber Ortaylı, İlter Turan ve Kemal Kirişçi oluşturdu.

34-CATO’dan Stanley Kober,CSIS’den David Mckeeby,John Geis,Heritage Foundation’dan Ariel Cohen,Onur Öymen,Ertuğrul Kumcuoğlu,ARI YK. Ümit Kumcuoğlu,ARI Brüksel temsilcisi Hakan Hanlı,Paul Michael Wihbey,ADL’den Joel Sprayregen ve NATO G.S. George Robertson, dergiye katkı sağladı.

35-“Insight Turkey” dergisinin yayın hayatına başlamasının ardından ARI Hareketi’nin lideri Köprülü, “Türk öğrencileri örgütlemek” amacıyla soluğu CIA’nın kampüsü Georgetown Üniversitesi’nde Sabri Sayarı tarafından kurulan “Türkçe Enstitüsü”nde aldı.

36-Köprülü ve Sayarı öncülüğünde,”International Republican Institute (IRI)” tarafından finanse edilen bir proje hazırlandı ve 18 ilde çalışmalar yapıldı.Kısa zamanda sonuçlandırılan projenin peteklerinden genç arılar (Murat Ongun, İmamoğlu, Yavuz Saltık vb) üretildi.

37-Sonraki aylarda ARI hareketinin başarısıyla 43 il,56 üniversiteden 500 genç,12-13 Mayıs 2001 tarihinde İstanbul Maslak Princess otelde toplanarak,”2’nci Katıl ve Geleceğini Yarat” kongresini gerçekleştirdi. Kongrenin yanı sıra 25 STK ile “Sivil Toplum Fuarı” da düzenlendi.

38-Türk gençliğini hedef alan ARI Hareketi, gençlere yönelik siyaset üretme çalışmalarına Georgetown’dan start verirken, ABD bünyesindeki çeşitli lobi kuruluşlarının yanında görev alıp lobicilik konusunda Türkiye’ye yeni bir soluk kazandırmaya kararlıydı.

39-Soros’un, Karl Popper’den etkilenerek 1993’te kurduğu “Açık Toplum Enstitüsü”,Türkiye’deki çalışmalarına 2001’de İstanbul’da temsilcilik açarak başladı.Türkiye yöneticiliğine Hakan Altınay,danışma kurulu başkanlığına Can Paker getirilirken en önemli partneri ARI Hareketi oldu.

40-İshak Alaton, Osman Kavala, Ümit Boyner, Murat Belge, Neşe Düzel, Eser Karakaş, Ahmet İnsel, Şahin Alpay, Üstün Ergüder, ÜNAL ÇEVİKÖZ gibi isimleri aynı çatı altında toplayan “Açık Toplum Vakfı” ile ARI Hareketi’nin yolları, “Turkish Policy Quarterly” dergisinde devam etti.

41-ARI Hareketi lideri Köprülü tarafından 2002’de yayın hayatına başlayan Turkish Policy Quarterly(TPQ) dergisi,aynı zamanda German Marshall Fund ile Fredrich Naumann Vakfı gibi dünyaca ünlü düşünce kuruluşları tarafından desteklenen yuvarlak masa toplantıları da gerçekleştirdi.

42-Bu toplantıların yanında FETÖ’nün en önemli “Think-Tank”larından birisi olan “Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı”nın her yıl düzenlediği “Abant Platformu Yuvarlak Masa Toplantıları”nın hem daimi katılımcısı hemde FETÖ’ye tetikçilik yaptıran azmettirici ÜST AKIL olarak katıldı.

43-Morton Abramowitz, Üstün Ergüder, Kemal Derviş, Matthew J. Bryza, Jeffrey Gedmin, Emre Gönensay, Şule Kut, Osman Faruk Loğoğlu, Alan Makovsky, İlber Ortaylı, Soli Özel, Mark Parris, İlter Turan gibi isimler, TPQ dergisinin danışma kurulundaki yerlerini hemen aldılar.

44-ÜNAL ÇEVİKÖZ, Arda Batu, Henri Barkey, Tolga Tanış, James Jeffrey, Aykan Erdemir, Ariel Cohen, Önder Aytaç, Cem Toker, Michael Rubin, Cengiz Çandar, Eric Edelman, Fuat Keyman, Kemal Kirişçi, Namık Tan, Kadri Gürsel, Sabri Sayarı gibi isimler yazar olarak yerlerini aldılar.

45-1994 yılından günümüze uzanan bu network’ün bugünkü faaliyet adresi “Co-Opinion”. Boğaziçi, Koç, Bahçeşehir, Kemerburgaz, Irak Süleymaniye Amerikan ve Al Monitor haber sitesinin sahibi Jamal Daniel’in kalesi olan Beyrut Amerikan Üniversitesi, Co-Opinion’un en önemli ortakları.

46-Friedrich Ebert Stiftung, Rockefeller Foundation, Açık Toplum Vakfı, Friedrich Naumann Stiftung ve Konrad Adenauer Stiftung ise dış kaynaklı finansörleri.

47-“Co-Opinion” hareketinin “Danışmanları”, Açık Toplum Vakfı Türkiye sorumlusu Hakan Altınay ile ARI Hareketi’nin Başkan yardımcısı Arda Batu. Danışma kurulunda yer alan diğer isimler ise, Insight Turkey, Turkish Policy Quarterly ve Al Monitor haber sitesinden tanıdık isimler.

48-Timur Göksel (Al Monitor Türkiye sorumlusu), Üstün Ergüder, Fuat Keyman, Kemal Kirişçi, Namık Tan, Sinan Ülgen, Özgür Ünlühisarcıklı… Hakan Altınay’ın kurucusu olduğu “Co-Opinion”un en önemli ortağı “Stiftung Mercator”un Türkiye kolu “İstanbul Politikalar Merkezi (İPM)”.

49-İPM, Sabancı Üniversitesi bünyesinde faaliyet yürütüyor. Başkanı Fuat Keyman. Ayşe Kadıoğlu, Anne Duncker, Michael Schwarz ve Kemal Derviş ise “Yönetim Kurulu” üyeleri.

50-Soros’un Açık Toplum Vakfı ve Köprülü’nün ARI Hareketi ortaklığıyla faaliyet yürüten “Co-Opinion/Eş Görüş” platformunun merkezini Boğaziçi Üniversitesi oluşturuyor. Yürütme ekibinde yer alan 11 kişiden 8 tanesi Boğaziçi Üniversitesi mezunu.

51-2018’de Boğaziçi’ne yönelik çok önemli bir haber gündem olmuştu.Bylock kullanıcısı Mert N. itirafçı oldu. Boğaziçi Üni. Uluslararası İlişkiler Bölümü 4. Sınıf öğrencisi olan Mert N., FETÖ’nün akademik yapılanması içinde faaliyet yürüttüğünü kabul ederek önemli bilgiler verdi.

52-“Hermes kod adıyla Bylock’ta M.E.P ile görüşmeye devam ettim.M.E.P beni FETÖ’nün öğrenci konseyi işleriyle ilgilenen Yavuz isimli soyadını bilmediğim kişi ile tanıştırdı.Kıvırcık saçlı,kilolu,40 yaşlarındaydı.Türkiye Öğrenci Konseyi seçimlerinde aktif rol almak istiyordu. +++

53-”+++Ben de Boğaziçi Konseyi Başkanı olduğum için yakın durdum. Sadece seçim ve öğrenci işleri konuştuk. Kesinlikle örgütsel bir toplantı, sohbet olmadı.” diyen Bylock kullanıcısı Mert N., 3 dönem Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsil Kurulu Başkanlığı yaptı.

54-Mert N., FETÖ’nün yanısıra Hakan Altınay, Arda Batu, Üstün Ergüder, Fuat Keyman, Kemal Kirişçi, Timur Göksel, Sinan Ülgen gibi isimlerin danışma kurulunda yer aldığı “Co-Opinion/Eş Görüş” platformuyla da ilişkiliydi.

55-İşte tüm bu ilişki ağı,Türk Devleti’ni savaş suçlusu ilan etmeye çalışan ÜNAL ÇEVİKÖZ’ün Y.K. üyesi olduğu The Turkish-Israeli Civil Society Forum’a çıkıyor. İsrail koordinatörü MOSSAD, Türkiye Koordinatörü CIA ve Neoconların beslemesi. ÇEVİKZÖ’ü ise bizim vergiler besliyor!

56-ÜNAL ÇEVİKÖZ’ün RAND, CFR, WINEP, ARI Hareketi, Neocon ilişkisine yönelik daha çok sıralı twitler atacağım. Lakin dediğim gibi ÇEVİKÖZ sadece devede kulak. İnşaallah yürekli bir sponsor bulursam bu network ve daha fazlasını PDF raporlar olarak yayınlayacak bir ekip kurarım…!

Originally tweeted by Emre Erciş (@TREmreErcis) on 2020-09-29.

https://twitter.com/tkucukcan/status/1310909129519661056?s=20
https://twitter.com/tahaun/status/1310948007228178434?s=20
https://twitter.com/yahyabostan/status/1310952158750269447?s=20
https://twitter.com/husnumahalli/status/1311015551750352898?s=20

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın