İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan-Ermenistan: Kim Ne Dedi?

HYETERT (Güncellenen Haber)

Sabah saatlerinde ulusal ve uluslararası çeşitli haber ajansları tarafından oldukça yoğun bir diplomasi ve halkla ilişkiler trafiğiyle eşzamanlı geçilen Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar ile ilgili Türkiye siyasetçileri ve partileri tarafından yapılan açıklamaları derledik.

Cumhurbaşkanı, Bakanlıklar ve Bakanlar

Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ve Ermenistan’a dair bir twit serisinde şunları söyledi.

“Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır.

Ermenistan’ın tahrikkar saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli bir tepki ortaya koyamayan uluslararası toplum çifte standardını bir kez daha göstermektedir. Yaklaşık 30 yıldır ihmalkar tutumunu sürdüren Minsk üçlüsü de çözüm odaklı davranmaktan maalesef çok uzaktadır.

Ermeni halkını, kendilerini felakete sürükleyen yönetimlerine ve onları bir kukla gibi kullananlara karşı geleceklerine sahip çıkmaya davet ederken, tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan’ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz.

Bugün yaptığımız telefon görüşmesinde dirayetli ve kararlı duruşuna bir kez daha şahit olduğum Azerbaycan Cumhurbaşkanı kardeşim İlham Aliyev’e ifade ettiğim gibi, Türkiye “tek millet, iki devlet” anlayışıyla, Azerbaycanlı kardeşleriyle dayanışmasını güçlendirerek sürdürecektir.

Originally tweeted by Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) on 2020-09-27.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Kalın ise Türkçe ve İngilizce yayınladığı twitlerinde

“Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz.
Ermenistan sivil yerleşim birimlerine saldırarak ateşkesi ihlal etmiş ve barış ve istikrara karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Uluslararası toplum bu tehlikeli provokasyona derhal dur demelidir.

Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır.

Saldırılarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye’nin tam desteğine sahiptir.

Originally tweeted by Ibrahim Kalin (@ikalin1) on 2020-09-27.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı

Milli Savunma Bakanlığı Genelkurmay Eski Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamalarını içeren bir dizi twiti de içeren serisinde şunları söyledi.

“1. MSB HULUSİ AKAR: İşgalci Ermenistan ateşkes ihlaliyle Azerbaycan’a saldırmış ve yine bir provokasyon peşinde olduğunu göstermiştir. Kafkasya’da barış ve istikrarın en büyük engeli Ermenistan’ın saldırgan tutumudur ve bölgeyi ateşe atacak bu saldırganlıktan derhal vazgeçmelidir

2. MSB HULUSİ AKAR: Toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde tüm imkânlarımızla sonuna kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olacağız. Ermenistan’ın bu alçak saldırısını şiddetle kınıyoruz.

Originally tweeted by T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) on 2020-09-27.

Dışişleri Bakanlığı

Dışişleri Bakanlığı gün içinde değişik zamanlarda hem bakanlık yetkililerinin açıklamalarını paylaştı hem de Cumhurbaşkanı ve diğer partili siyasetçilerin konu hakkındaki açıklamalarını ve Türkiye’nin resmî haber ajansı Anadolu Ajansı’nın konu ile ilgili haberlerini RT etti. Bakanlığın paylaştığı twitlerden bazıları şöyle

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bir dizi yerli ve yabancı siyasetçiyle görüştükten sonra düşüncelerini şöyle ifade etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, #Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev @azpresident ile görüştü. Ben de Azerbaycan Dışişleri Bakanı @bayramov_jeyhun kardeşimle ve #RF Dışişleri Bakanı Sergei #Lavrov ile görüştüm. #AGİT Minsk Grubu Eş-Başkanlarıyla da temaslarımız sürüyor.

Çözümsüzlükten fayda sağlayacağını düşünen #Ermenistan yine haddini aşmıştır, bu defa yanıtını sahada almaktadır. Sahada ve masada Can #Azerbaycan’ın yanındayız.🇹🇷🇦🇿

Originally tweeted by Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) on 2020-09-27.

İçişleri Bakanı

AKP İktidarı’nda Çalışma vs Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevinde de bulunmuş İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir şiirle birlikte başsağlığı diledi.

Pazar akşam saatlerinde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da resim sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Ermenistan’ın, Azerbaycan’a hain bir saldırıda bulunduğunu, yoğun bombardıman sonucu sivillerden çok sayıda yaralı ve kayıp olduğunu söyleyip saldırıyı kınadı. Meşru cevap için harekete geçen kardeş Azerbaycan’ın yanındayız dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da Pazartesi sabah yaptığı paylaşım ile ‘Kardeş Azerbaycan’a yönelik Ermenistan saldırısını kınıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.’ dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada “Ermenistan’ın #Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan bir kere daha hukuk tanımaz bir provokasyon gerçekleştirdi. Ermenistan’a bağlı katliam şebekeleri bu saldırılarla insanlık suçu işliyor Ermenistan’a karşı uluslararası toplum sesini yükseltmelidir.” dedi.

Siyasi Partiler ve Parti Liderleri

Siyasi Partiler arasında CHP dışındaki partiler resmî hesaplarından parti genel başkanlarının açıklamalarını paylaşmayı uygun görürken, CHPnin parti resmî hesabından daha sonra genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu‘nun da paylaşacağı şu twit atıldı

Eski eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş‘ın hapiste olduğu TBMM’deki üçüncü büyük parti HDP Genel Merkezi ise twitter hesaplarından merkezden yapılmış şu açıklamayı paylaştı

HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise hesabından hem bir açıklama hem de konuya ilişkin verdiği demeçlerin haberlerini paylaştı.

MHP Genel Başkanlığı ise twitter hesaplarından Genel Başkan Devlet Bahçeli‘nin açıklamalarının linkini paylaşmayı uygun gördü

Necmettin Erbakan‘ın başbakanlığı döneminde İçişleri Bakanlığı da yapmış İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları kabul edilemez.” dedi.

AKP İktidarı’nda Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulunmuş olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise Azerbaycan ve Türkiye Türkçesi olarak kaleme aldığı twitlerinde “Azerbaycan yalnız değildir ve Karabağ mutlaka azat olacaktır!” dedi.

Yine AKP İktidarı’nda Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerinde bulunmuş Deva Partisi kurucu Genel Başkanı Ali Babacan ise Deva Partisi Genel Başkanlığından atılmış bir dizi twiti RTledi

“Azerbaycan-Ermenistan anlaşmazlıklarının özü Dağlık Karabağ ve Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarıdır. Bu sorunların çatışmayla değil diyalog ve müzakere sürecinde çözüme kavuşturulmasını savunuyoruz.

AGİT Minsk Grubu Kafkasya’daki barış ve istikrarın bozulmaması için devreye girmelidir. Türkiye, Azerbaycan’daki kardeşlerini yalnız bırakmamalıdır.

Originally tweeted by DEVA Partisi (@devapartisi) on 2020-09-27.

Doğu Perinçek‘in Genel Başkanı olduğu Vatan Partisi ise resmî hesaplarından hem parti resmî açıklamalarını hem de Genel Başkanlarının aşağıdaki twitini paylaştı.

Büyükşehir Belediye Başkanları

Üçü de CHPli olan İstanbul (Ekrem Imamoğlu), Ankara (Mansur Yavaş) ve İzmir’in (Tunç Soyer) Büyükşehir Belediye Başkanları’nın twitleri ise sırasıyla şöyle

Diyarbakır’ın seçilmiş büyükşehir belediye başkanı Adnan Selçuk Mızraklı‘nın görevden alınarak yerine Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilmiş belediye başkanı ve Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise “Ermenistan’ın #Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. #Türkiye, her zaman olduğu gibi can gardaşının yanındadır.” dedi.

TC Kültür ve Turizm eski bakanlarından Ertuğrul Günay ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile “Azerbaycanla Ermenistan arasındaki sorunların, büyük devletlerin yeni bir av sahasına dönmeden bir an önce ve suhuletle çözülmesini dilerken, ülkemizdeki bir avuç Ermeni kökenli yurttaşımızı rencide edici ifadelerden sakınalım. Komşularımızın kavgası bizim evimizde yara açmasın.” dedi.

Bir gün sonra yeniden yaptığı bir paylaşım ile “Kaynakları kısıtlı, yoksul devletlerin savaşması büyük devletlerin hesap ve çıkarına hizmet eder. Doğru olan, kaynakları silah tacirlerine yem etmeden sorunları müzakere ile çözmeye çalışmaktır. Ermenistan’ın yoksullukla savaşmak yerine Azerbaycan’a saldırması akılsızlıktır. 1980 Eylül’ünde Saddam’ın Irak’ı İran’a saldırdı; 8 yıl savaştılar. İkisi de büyük zarar gördü, kaynakları heba oldu. Bir milyon insan öldü, iki milyon yaralandı. İki ülkede 200 milyar dolar zarar ve hasar oldu. ABD, İsrail ve Rusya taraflara silah sattı. Irak’ın sonu da ortada.“ dedi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın