İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Leider Armenen keurt idee van Turkse regering goed

De Armeens-orthodoxe patriarch Sahak Mashalian keurt het idee goed om van de Hagia Sophia opnieuw een gebedshuis te maken. 

Dat is een controversieel debat in Turkije, dat door de regeringspartij weer op de politieke agenda is gezet.

“Aan de bouw van de Hagia Sophia hebben 10.000 werklieden meegewerkt. Het gebouw heeft al talrijke renovaties ondergaan. Al die inspanningen waren bedoeld om het te behouden als gebedshuis, maar niet om er een museum van te maken,” schreef Ahak Mashalian, de 85ste patriarch van de Armeniërs in Turkije, op Twitter.

“Ik ben ervan overtuigd dat biddende gelovigen beter passen bij de sfeer van het gebouw dan nieuwsgierige toeristen die overal rondhossen en foto’s maken.”

“Hagia Sophia is groot genoeg om ook een ruimte te voorzien voor christenen. Laten we er het vredessymbool van deze tijd en van de mensheid van maken.”

Patrik Sahak II@SahakSrpazan

Ayasofya on bin işçinin emeğiyle, bir servet harcanarak kuruldu. 1500 yıllık sayısız onarım, Fatih Sultan Vakfının emekleri, hepsi bu Mabet ibadet yeri olarak korunsun diyeydi. Müze olsun diye değil.8.751Informatie over Twitter Ads en privacy2.355 mensen praten hierover

President Recep Tayyip Erdoğan benadrukte dat zijn regering alle nodige maatregelen zal nemen inzake de opening van de Hagia Sophia als gebedshuis, conform de beslissing van de rechtbank.

De voormalige Grieks-orthodoxe kathedraal werd in 1934 omgevormd tot museum, bij de stichting van de seculiere Turkse republiek.

Het debat over de status van de Hagia Sophia werd opgerakeld naar aanleiding van de 567ste verjaardag van de Ottomaanse verovering van de voormalige Byzantijnse hoofdstad.

Turkije heeft die gelegenheid herdacht door speciale passages uit de Koran, het heilige boek van de moslims, voor te lezen in de Hagia Sophia.

Met een decreet uit 1934 werd de Hagia Sophia omgevormd van een moskee naar een museum. De Raad van State onderzoekt momenteel een verzoek om dat decreet te herroepen.

Op 2 juli neemt ze een beslissing over het al dan niet heropenen van de Hagia Sophia als moskee.

Bron: Hürriyet

S.V.R.

https://www.dejongeturken.com/leider-armenen-keurt-idee-van-turkse-regering-goed/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın