İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Kırım Türkleri Rumlarla aynı kefeye konulamaz”

***HyeTert, bu kaynağın ve/veya içeriğin yanlış ve/veya yanıltıcı bilgiler ve/veya soykırım inkarcılığı, ırkçılık, ayrımcılık ya da nefret suçu içerdiği/yaydığı kanısındadır. Metni paylaşmadan önce bu uyarıları göz önüne alarak, içeriği ve/veya kaynağı güvenilir kaynaklardan kontrol ediniz.***

 

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, yurt dışından gelen ve ülkemizde eğitim gören Kırım Tatar Türklerinin denklik belgelerinin iptal edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, yurt dışından gelen ve ülkemizde eğitim gören Kırım Tatar Türklerinin denklik belgelerinin iptal edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, yurt dışından Türkiye’ye gelen ve eğitim gören bazı öğrencilerin denklik belgelerinin iptal edilerek eğitim haklarının engellenmesini Meclis gündemine taşıdı. Türkkan, kararın arkasında Dışişleri Bakanlığının olduğunu ifade ederek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş okullara gönderdiği yazı ile öğrenim belgelerinin tarihlerine bakılmaksızın Rusya Federasyonu Kırım Özerk Cumhuriyeti, Yukarı Karabağ Cumhuriyeti, Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Transdinyester Moldova Cumhuriyeti, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Batı Sahra Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Somali Federal Cumhuriyeti’nden gelen öğrencilerin denklik belgelerinin iptal edilmesini istemişti.

Milli Eğitim Bakanlığının bu kararının arkasında Türk Dışişleri Bakanlığının olduğunu iddia eden Türkkan, Dışişleri Bakanlığının, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdığı yazı ile herhangi bir diplomatik kriz yaşanmaması için yazıda geçen ülkelerden gelen öğrencilerin denkliklerinin ve öğrenimlerinin iptal edilmesini istediğini söyledi.

“BU KARAR İLE ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLDU”

Bu kararın ardından bu ülkelerden Türkiye’ye öğrenim için gelen yüzlerce öğrencinin denklik belgelerinin iptal edilip öğrenim hayatları sonlandırıldığını ve burslarının kesildiğini ifade eden Türkkan, “Bu karar ile başta soydaş ve akraba olan Kırım Tatar Türkleri ve Abhazya’dan Türkiye’ye öğrenim için gelen öğrenciler mağdur oldu” açıklamasında bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, konu ile ilgili verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Rusya’nın işgali altındaki Donetsk bölgesi ve yine Rusya tarafından ilhak edilen Kırım Yarımadası’nda yaşananlardan buradaki öğrenim gören öğrencilerin ne suçu ne kabahati var. Bunca yıl Türk milletinin kaderiyle oynadılar şimdi ise yıllarca Türkiye’de öğrenim gören Kırım Tatar Türkleri’nin kaderiyle oynuyorlar. Hatırlarsanız zulümden kaçan 11 Uygur Türk’ünü günlerce havalimanında bekletmişlerdi. Bu insanların suçu Suriyeli olmamak mı, nedir bu Türk düşmanlığı, diplomatik krizmiş. İki tane yabancıdan fırça yemekten mi korkuyorlar. Türkiye kendi ailesine nasıl sahip çıkmaz” dedi.

Türkkan, soru önergesinde Çavuşoğlu’na şu soruları sordu:

1- Dehşetten ve yoksulluktan kurtulmuş insanların ülkemizde öğrenim görme haklarının engellenmesi evrensel insan haklarına aykırılık taşımaktadır. Rusya’nın işgali altındaki Donetsk bölgesi ve yine Rusya tarafından ilhak edilen Kırım Yarımadası’ndan ülkemize öğrenim görmeye gelenlerin Türkiye’deki Suriyeliler kadar öğrenim görme hakkı yok mudur?

2- Yukarıda adı geçen ülkelerden başta Rusya Federasyonu Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Abhazya Cumhuriyeti olmak üzere ülkemize öğrenim görmeye gelen Tatar Türkleri ile diğer akraba ve soydaş topluluklar, Bakanlığınızın hazırladığı düzenleme sonucu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile aynı uygulamaya tabi tutulmaktadır. Bakanlığınızın bu uygulaması bir başka kriz hatta skandal değil midir? Neden böyle bir uygulamaya gidilmiştir?

3- Soydaşlık ve akrabalık bağlarımıza zarar veren bu uygulama hakkında herhangi bir düzenleme düşünülmekte midir? Milli kimliğimizin ayrılmaz bir parçası olan ve soydaşlarımızın yaşadığı Kırım Özerk Cumhuriyeti ile Türk devletleri coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olan Abhazya Cumhuriyeti’nin okul denkliklerinin kaldırılmasının iptali mümkün müdür?

4- Bakanlığınız denkliklerin iptalinin gerekçesini “Herhangi bir diplomatik krize sebep vermemek” olarak açıklamıştır. Yukarıda adı geçen ülkeler yakın bir zamanda iç savaş sonucu ya da komşuları olan devletlerin işgali sonrası ortaya çıkmıştır. Ülkemizde öğrenim gören ve görmek isteyen öğrencilerin öğrenim haklarının elinden alınmasının onların kaderi olamayacağı düşüncesiyle sorunun çözümü için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

5- Bakanlığınız, denklik işlemlerinin iptali ile ilgili daha önce Milli Eğitim Bakanlığı ile herhangi bir istişare gerçekleştirmiş midir?

6- Denklikleri iptal edilen öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?


https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kirim-turkleri-rumlarla-ayni-kefeye-konulamaz-233667h.htm

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın