İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘İstanbul Ermenileri Ermenistan’a yatırım yapmalı’

Pakrat Estukyan

Ermenistan Sağlık Bakanı Ermenistan Sağlık Bakanı Arsen Torosyan bir dizi temas için Türkiye’deydi. 15 Şubat Cuma günü İstanbul’daki Ermenistan’ın Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Nezdindeki Daimi Temsilciliği’nde Ermenistan Sağlık Bakanı Torosyan ile görüşme imkânı bulduk.

Sayın bakan, öncelikle görüşme talebimize olumlu yanıt verdiğiniz için teşekkür ederek ilk sorumu yöneltmek istiyorum. Ne vesileyle İstanbul’dasınız?

Dünya Sağlık Örgütü’nün düzenlediği ve olağanüstü durumlar karşısında sağlık alanında alınacak tedbirlerin müzakere edildiği bir toplantıya katılmak üzere geldim. 

Olağanüstü durum derken salgınları mı kastediyorsunuz?

Salgınlar, doğal afetler vs. Bu kez bölgesel toplantının adresi İstanbul’du ve ben de fırsattan yararlanarak İstanbul’daki Ermeni toplumuyla da temaslar kurdum. 

Ermenistan’da yeni hükümetin 12 bakanlığından biri de sizin temsil ettiğiniz Sağlık Bakanlığı. Önünüzde ne gibi sorunlar var, öncelikleriniz neler olacak?

Yapacak çok işimiz var. Ancak bu arada 17 bakanlığımız olduğunu anımsatmak isterim. Gerçekte 1-2 ay zarfında onların bir kısmı iptal edilecek ama şu an itibariyle faaliyetlerini sürdürüyorlar. Söz konusu 5 bakanlık için yeni bakan tayin edilmedi. Bakanlıkları vekiller yürütüyor. Sağlık Bakanlığı’nın çalışma alanı oldukça geniş. Bir yandan süregiden faaliyet alanlarımızın dışında, yeni gelişmeler için de çalışmalar sürdürüyoruz. Kastettiğim yeni gelişmeler, insanların yaşamını kurtarmaya yönelik bazı girişimler… Örneğin, felç ihtimallerini ortadan kaldırmak, tümör tedavisinde yeni açılımlar gibi… Öte yandan uzun vadeli projelerimiz arasında toplumun sağlık yönünde sigortalanması, sağlığın korunması gibi projeler üzerine çalışılıyor. Kısaca ifade etmek istersek üç temel yönelimimiz olduğunu söyleyebilirim. Bunlardan biri hastalıkları erken aşamada teşhis etmeye ve önlemeye yönelik çalışmalar. İkincisi, bütün dünyada olduğu gibi Ermenistan’da da önemli bir sorun teşkil eden kanser tedavileri. Üçüncü fasıl, sağlık sigortası sisteminin hayata geçirilmesi. Şimdilerde bu konuda ciddi incelemeler ve hesaplamalar yapılıyor. Önümüzdeki hedef, 2020 yılında Ermenistan nüfusunun yarısının sağlık sigortasına kavuşmuş olması. Toplumun bu diliminde devletin bugün de ücretsiz sağlık hizmeti vaat ettiği gruplar ve çalışanlar var. İleride bu oran olabildikçe yükselebilecek ve çalışmayanları, emeklileri, ve yedi yaşından büyükleri de kapsayacak. Bilindiği gibi, yedi yaş altı bugün de devletin koruması altında. Bu konudaki hedef nüfusun tamamını sağlık güvencesi altına alabilmek. Ancak bu üç temel hedefin dışında hastane hizmetlerinin iyileştirilmesi, hastane binalarının yenilenmesi ve sağlık çalışanlarının ücretlerinin arttırılması gibi hedefler de gözetilmekte…

Bakanlığınız açısından Diaspora Ermenileri’nden ne gibi beklentileriniz var?

Bugün bu konuyu Surp Pırgiç Hastanesi ziyaretinde de konuşma imkânımız oldu. Biz bakanlık olarak dünyanın farklı yerlerinden Ermeni hekimlerle işbirliği içerisindeyiz. Öncelikle hekimler zaten bizi ziyaret etmekte ve sağlık konusunda destekler sunmaktalar. Bugünkü Surp Pırgiç Hastanesi ziyaretimizden çok olumlu izlenimlerle ayrıldığımı belirtmeliyim. Bu bağlamda birlikte yapabileceğimiz pek çok şey olabileceğini düşünüyorum. Türkiye’deki sağlık hizmetleri alanında bir konu özellikle ilgimi çekmekte. Bahsettiğim organ nakli konusu. Türkiye böbrek ve karaciğer nakillerinde önemli gelişmeler yaratabilmiş bir ülke. Onların deneyiminden yararlanmak isteyebiliriz. İlk aklıma gelen ise hekimlerin karşılıklı olarak birbirleriyle temaslarını geliştirmeleri.

İstanbul Ermeni toplumu ile ilgili düşünceleriniz neler?

Öncelikle İstanbul Ermeni toplumuyla ilişkilerimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. İstanbul Ermenileri’nin Ermenistan ile ekonomik ilişkilerini geliştirmelerini çok önemsiyorum. Yatırım yapmalarını, yardım maksadıyla değil, kazanma kaygısıyla yatırım yapmalarını bekliyoruz. Artık bağışlara ihtiyacımız yok. Biz güçlü bir ülke istiyoruz ve güçlü ülkeye de güçlü bir ekonomi ile ulaşılabilir. Bu konularda meslektaşlarımla konuşmam gerekecek. Neticede ben yeni hükümetten buraya gelen ilk bakan oldum. 

Yeni hükümetin ilk bakanı İstanbul’daydı

İŞHAN ERDİNÇ

Fotoğraf: İşhan Erdinç

Fotoğraf: İşhan Erdinç

Ermenistan Sağlık Bakanı Arsen Torosyan, Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa bölge toplantılarına katılmak üzere geldiği İstanbul’da bir dizi temas gerçekleştirdi. Torosyan toplantıda yaptığı konuşmada insan sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesinin bütün dünyada öncelik olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında, gündelik hayatta doğal ve sosyal şartların değiştiğini ve bundan dolayı ortaya çıkan sorunların tahmin edilmediğine değinen Torosyan “Böyle durumlarda bölgesel faaliyetler çok önemli, çünkü hastalıklar ve virüsler sınırlar tanımıyor, onlar için ülke, ırk anlayışları yoktur. Dolayısıyla ekolojik ve doğal facialar tüm dünyada yayılabilir ve tüm dünyayı tehdit edebilirler” dedi. 

Toplantının ardından Ermenistan Sağlık Bakanı Arsen Torosyan, 15 Şubat Cuma sabahı Türkiye Ermeni Patrikliği’ni ziyaret etti. Sağlık Bakanı’nı Başepiskopos Aram Ateşyan karşıladı. Ziyarette Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan, Başrahip Zakeos Ohanyan ve Üstrahip Yeğişe Uçkunyan hazır bulunurken; ziyarete Karadeniz Ekonomik İşbirliği Ermenistan Daimi Temsilcisi Sahak Sarkisyan ve danışmanı Nağaş Hagopyan; Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, hayırseverler Dikran Gülmezgil, Hayk Arslanyan ve Aret Ergan ile vakıf başkanları katıldı. Ziyaret için Başepiskopos Aram Ateşyan’a teşekkür eden sağlık bakanı, Ermenistan’daki yaşanan değişim hakkında bilgiler verdi. Başepiskopos Ateşyan da, Sağlık Bakanı’na Ermeni toplumu hakkında bilgiler verdi ve bakana Patrikhane Yayınları’ndan kitaplar hediye etti. Öğle saatlerinde Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi’ni gezen Arsen Torosyan’a, Hastane Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Başhekim Uzm. Dr. Armenak Mezaduryan eşlik etti. Hastanenin kuruluşu hakkında bilgi veren Bedros Şirinoğlu, önümüzdeki günlerde yeni sağlık birimlerinin hizmete açılacağını söyledi.. Gezinin ardından Torosyan akşam saatlerinde İstanbul’dan ayrıldı. 

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/22083/istanbul-ermenileri-ermenistana-yatirim-yapmali


İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın