İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yılbaşı Sofrası ve Sağlık

Yeni yıla girmemize sayılı günler kaldı. Her yılbaşında olduğu gibi yılbaşı akşamının nerede geçirileceğine dair planlar çoktan yapılmaya başlandı. Kimileri evde, kimileri dışarda yeni yıla girmeyi planlarken herkesin ortak olarak dikkat etmesi gereken, yeni yıla sağlıklı bir biçimde girmek. Yılbaşı gecesi tüketilen bol kalorili yiyecekler sağlığı tehdit edebilir. Özellikle kronik hastalığı olanların yılbaşı gecesi yiyip içtiklerine iki kat daha özen göstermeleri gerekiyor. 


Yılbaşı sofrasına aç oturulmamalı, Bol su tüketilmeli,Sofrada bol kalorili, yağlı, kızaratmalı yiyeceklerden sakınılmalı,Sofrada sebze, yeşillik ve yoğurt bulunmalı yemekte porsiyonlar küçük olmalı, Yılın ilk günü öğün atlatılmamalı ve muhakkak kahvaltı yapmalı:Geleneksel Yılbaşı sofralarının sağlık sorunlarının başında, genellikle ,yılbaşı ziyafeti sonrası yaşadığımız sindirim sistemi ve kalp ve damar sistemi sorunlardır: Zengin meze çeşitlerinin, göz alıcı yiyeceklerin, nefis lezzetli yılbaşı yemeklerinin ,ziyafet sonrası bizlere sağlık sorunları yaşatmaması için, yılbaşı sofrasında , özellikle yaşlılar, sindirim sistemi, kalp ve tansiyon hastaları ,sağlık açısından özenli ve dikkatli davranmalıdırlar:


Genel olarak, yılbaşı sofrasında, karnımızı tıka basa ve acele ederek doldurmamalı ve alkollü içkiye fazla kaçırmamalıyız. Bunun yanında gazlı içeceklere fazla itibar edilmemeli, lokmalar yavaş yavaş yemeğin tadına vararak çiğnenmelidir.
Genellikle Yılbaşı yemekleri geç saatlere kadar sürmemeli, aç karnına asla ve asla alkollü içki alınmamalıdır. Alkollü içkileri çok sevenler için, yemek öncesi bir kaşık zeytinyağı veya bir bardak süt içmeleri veya bir iki kaşık yoğurt yemeleri önerilir.
Yemek esnasında sigara kullanılmamalı, özellikle alkollü içkilerle sigara katiyen kullanılmamalı.


Yılbaşı ziyafet sofrasında ,yemeğe,tokluk hissi verecek olan ,çorba,zeytinyağlı sebze yemek çeşitleri (Lahana,Taze Fasulye, Enginar,Semiz otu, Ispanak, Pırasa….) ve mevsim salatası ile başlanmalı,ana yemek olarak, düşük kolesterol açısından beyaz etler Hindi,Tavuk etleri ve Taze Balık çeşitleri tercih edilmelidir.
Kızartma, kavurma, yağlı mezeler ve yağlı yemekler yerine, peynir çeşitleri, haşlanmış, yağsız kırmızı etler ve haşlanmış sebzeler tercih edilmelidir: Ek besin olarak pirinç pilavından, makarna çeşitlerinden kaçınılmalı, onların yerine bulgur pilavı ve buğday yemekleri tercih edilmelidir.


Yemekten hemen sonra  yenilen meyvelerin, yemek sonrası hormon salgılayarak genel  yorgunluk ve mide dolgunluğu hissi yaratmaması açısından yemekten hemen sonra meyve yenilmemeli,meyveler yemekten en az 1 saat sonra yenilmelidir.


Sütlü tatlılar, hamurlu tatlılara tercih edilmeli, yüksek mineral içermeleri nedeniyle kuruyemiş ve çerezler ölçülü tüketilmeli, bunları tüketirken yanında muhakkak bol su tüketilmelidir (Tuz miktarına Hypertansion hastaları, Su miktarına ise Böbrek hastaları dikkat etmelidirler).Alkol alındığında tok karnına ve bol su eşliğinde alınmalıdır:


Genel olarak Yılbaşı sofrasında uzun bir süre oturulmamalı,kuru yemiş tüketiminde ölçülü olunmalı,yemek porsiyonlaırı küçük olmalı,sofrada bol miktarda yoğurt bulundurmalı, su tüketimi asla ihmal edilmemeli
Özellikle Karaciğer,Hypercholestherinämie,Mide-Barsak, Diabet,Hypertansion,Kalp-Damar hastaları , meyve ve sebzelerin antioksidan etkileri olduğundan mutlaka yılbaşı sofralarında bulundurmalıdırlar, kırmızı et yerine balık,tavuk ve hindiye öncelikle tercih etmelidirler. Yağ tüketimini azaltmalı,zeytin yağı tüketimine öncelik vermelidirler.


Çorba ve sebze yemeklerine sarmısak katmalı veya sarmısağı cacık olarak tüketilmelidir. Sarmısak bir yandan zengin mineraller ve vitaminler içerir, diğer yandan ise damarları genişletme,damar tıkanmasını önleme ve kanın pıhtılaşmasını azlatma etkisi olduğundan uzmanlar tarafından kalp-damar ve Hypertansion hastalarına yılbaşı sofralasında tüketmeleri önerilimektedir. Alkol kullanımında ise, 1-2 kadeh kırmızı şarapı tercih etmelidirler. Mide ve Reflu hastaları gazlı içeceklerden, şampanya veya benzeri içeceklerden sakınmalıdırlar.
Kalp ve Hipertansion hastalarına yılbaşı sofrasında ,bolca maydanoz, dereotu, marul yaprağı, salatalık, çiğ semizotu (yoğurtlu olabilir) gibi yeşilliklerin yanında yoğurt ve tuzsuz yemekler tüketilmesi önerilmektedir.


Böbrek hastaları tükettikleri su miktarına ve aldıkları besinlerin Kalium (Potasyum) miktarına dikkat etmek zorundalar, onlara ,mantarlı tuzsuz yemekleri kabak ve taze fasulye yemekleri önerilmektedir:


Diabet hastaları beyaz ekmek yememeli, pirinç pilavı, makarna ve bol şekerli meyve sularından kaçınmalı, ekmek olarak çok tahıllı ekmek , yulaf veya çavdar veya tam buğday ekmeğini tercih etmelidirler.


Genel olarak yılbaşı gecesi sonunda, karanfille ve toz tarçın ile demlenmiş bir bardak çay içilmesi, kişiyi ertesi sabah dinç uyandırması bakımından önerilir.

Dr.med. Sarkis Adam

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın