İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sokak sanatının zorlukları belgesel oldu: ‘Mersin Sokak Müzisyenleri’

HABER MERKEZİ – Fotoğraf sanatçısı Ali Osman Abalı, sokak sanatçılarının yaşadıkları zorlukları hazırladığı ‘Mersin Sokak Müzisyenleri’ belgeseli ile eğlenceli bir dille anlatıyor.

Sokak sanatçılarının yaşadıkları zorlukları eğlenceli bir dille anlatmak için yola çıkan fotoğraf sanatçısı Ali Osman Abalı’nın hazırladığı ‘Mersin Sokak Müzisyenleri’ belgeselinin gösterimi, 30 Ekim’de Mersin Fotoğraf Derneği’nde yapılacak.

20 dakikalık olan belgeselde Mersin sokaklarında müzik yapan sanatçıları bir araya getirdiğini belirten Abalı, “Belgesel ile Türkiye’deki alternatif sanat anlayışının mozaik kenti olan Mersin’de kişileri görünür kılmaktı. Çünkü Mersin kozmopolit bir yer. Kürt, Arap, Laz, Çerkes gibi çok halk var. Sokaklarda; Ermenice ve Arapça ezgiler duyabilirsiniz. Bunları görünür kılmak adına projeyi yaptık” diyor.

‘Türkiye sokak sanatına hazır değil’

MA’dan Cemil Uğur’a konuşan Abalı, Türkiye’nin sokak sanatına hazır olmadığını belirtip, bunu şöyle açıklıyor:

Ali Osman Abalı

Bunun sebebi devletin ve belediyelerin yürütmüş olduğu politikadır. Dünyanın başka yerlerinde sokak müziği yapan ya da sokakta sanat yapan sanatçılar çok iyi yerlere gelmiş olsa bile ideolojik yaklaşıyorlar. Örneğin; çok iyi kariyer yapmış bir şarkıcı, ‘ben artık sokakta sanatımı yapacağım’ deyip sokağa çıkabiliyor. Ne yazık ki bizler Türkiye’de henüz buna hazır değiliz.”

‘Sokak müziği protesttir’

Sokak sanatının sosyalistlerin veya anarşistlerin yaptığı bir iş olarak görüldüğünü ifade eden Abalı, belgesel çekiminde yaptığı alternatif sokak sanatına ilişkin gözlemlerini şöyle anlatıyor:

“Sokak sanatçıları, daha rahat olduğunu düşündükleri için patron ya da mekan kaygısı gütmüyor. ‘Kendi tarzımızı kendimiz yaratalım. Rahat rahat çalalım, rahat rahat dinlenelim’ diye düşünüyorlar. Aslında; sokak müziği protest bir müziktir. Karşı duruşu olan bir müziktir. İdeolojik alt yapısı olan bir müziktir. Tabi sokak müziği yapmak isteyecek insanlara ne yapmaları gerektiği konusunda bir ön açıcı fikirler çıkardık. Yani, sokak müziği yapmak isteyen insanlar belgeselimizi izlerse kafalarında bir şeyler şekillenir.”

Türkiye’de sokak sanatçılarına destek verilmemesini eleştiren Abalı, kolektif sanat çalışmasına da değinerek sokak sanatının daha ileriye götürebilmesi için örgütlü davranılması gerektiğini vurguluyor.

Belgeselin tanıtımını aşağıdan izleyebilirsiniz.


http://gazetekarinca.com/2018/10/sokak-sanatinin-zorluklari-belgesel-oldu-mersin-sokak-muzisyenleri/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın