İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sıcak Yaz Günlerinde Spor

Yaz aylarında   havaların ısınmasıyla birlikte   insanlarda  yeni bir başlangıç,farklı bir girişim yapma isteği de uyanır. Bu duyguların altında vücüd sağlığını korumak veya sağlıklı bir vücuda kavuşmak veya  sahip olmak için spor yapmak yaz aylarında ilk başvurulan yöntemlerin başında gelir. Ancak sporun hangi koşullarda ve nasıl yapılacağı da sağlık için önemli bir kriterdir. Aksi takdirde istenmeyen sakatlıklar yaşanabilir.Bu bağlamda,yaz aylarında spor yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara bir göz atmak yararlı olacaktır.

Yaz aylarında Spor için saat  seçimi çok  önemlidir.

Bild einbinden
1-Yaz aylarında spor yapmak için  öncelikli olarak açık hava dış mekanlar ve  özellikle sabah veya  akşam saatlerinde sıcaklığın artmadığı ya da güneş ışınlarının çok etkili olmadığı zamanlar  tercih edilmelidir.
2- Yaz aylarında ,yapılan spor esnasında sıvı-tuz kaybının normale göre çok daha fazla olacağını hesaba  katarak, sıvı alımının arttırılması, dengeli sıvı ve tuz içerikli  içeceklerin  dengeli tükekmekle vücudun kan tuzlarının ve minerallerin  dengesi sağlanmalıdır.En az günde 2,5 – 3 litre sıvı tüketilmelidir

Bild einbinden

3- Spor yaparken,adale ve eklem rahatsızlıklarıyla karşılaşmamak için, özellikli  fazla kilolular, kalp,tansiyon ,şeker, böbrek  hastaları, hamileler , çoçuklar ve spora yeni başlayanlar  spora başlamadan  önce muhakkak  ”Hafif Isınma Yürüyüşü” yapmalı,Spora hafif  koşularla veya yüzme ile devam etmeli  ve Kas-iskelet ve dolaşım sistemini zorlayıcı sporlardan kaçınılmalıdır.
4-Özellikle dış mekânda yapılan yaz sporunda , pamuklu,hafif ve ince   yaz kıyafetler giyinilmelidir.Pamuklu tişort giymek, güneşten korunmak için şapka  kullanamak konforlu bir şekilde spor yapılmasını  sağlar.
5-Yaz aylarında spor yaparken  vücud kesinlikle zorlamamalıdır. Kapalı ya da dış mekânda yapılan her türlü spor aktivitesi için yavaş tempoyla başlanmalı ve tempo azar azar arttırılmalıdır.  Aşırı yorgunluk, mide bulantısı, baş dönmesi, aşırı terleme ya da soğuma, sersemlik gibi şikâyetler olduğu takdirde yaptığılan spor hemen bırakılıp  dinlenilmelidir.
Açık Hava veya Dış mekanlarda  Önerilen  Yaz Sporlarından Bazıları:
1-Bisiklete Binmek:
Kilo kaybetmenin yanında, kalp ve dolaşım sisteminin düzenini ve  sağlığını  koruyan ve özellikle ılık yaz akşamları  için  önerilen spor türüdür. Bu spor, yaklaşık 200-300 kalori enerji harcamamıza olanak sağlar.
2-Tempolu Yürüyüş ve Koşu.
Açık havada veya dış makanda en kolay yapılacak ve Kalp-Dolaşım sistemi eksersizleri açısından önemle önerilen bir spor türüdür .Kilo vermemize,Kalp -Dolaşım sistemi ve metabolizma  sağlığımızı  korumamıza yardımcı olur.
3-Yüzmek:
Yaz aylarında herkese  önerilen sporların  başında gelir,sıcak  havalarda yapılabilecek  en güzel ve en sağlıklı spordur
4-Pilates:
5- Ve  diğer  yaz  sporları
Güne zinde başlamanın veya günü bitirirken  yorgunlukların en kolay şekilde atılıp, yeniden enerji ile dolmak isteyenlere açık havada  Pilates sporu yapmaları önerilmektedir.
Dr.med.Sarkis Adam

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın